Hogy kell megtanítani, a "helyedre" parancsot?
Kedves Kérdező!
Biztosan fog szakszerű választ is kapni, de nálunk, már nem az első kutyánál bevált olyan, amit az 1. válaszadó írt.
Miközben mondogatom neki mutogatom is a helyét. Eleinte szimatol, ahova mutattam, azt hiszi kap valamit. (Azt nem, nehogy minden alkalommal jutalmat reméljen.) Ha a helyére megy, akkor megdicsérem, újra mondom neki a szót. Hamarosan rájön, hogy ezt várom el. A kutyák szeretnek teljesíteni, a gesztusokból jól kitalálják mi az ami tetszik a gazdinak. Annyira a határon táncol,hogy kipróbáltam, ha hízelgő hangon, mosolyogva mondtam neki, akkor oda-vissza szaladt, nem vette komolyan. Ha határozottan mondom (ami nem azt jelenti, hogy hangosan, vagy fenyegetően), akkor egyből ment és büszkén nézett rám, hogy ugye milyen okos, ügyes; sőt elég volt, ha csak rámutattam a helyére.
Minden módszert összevetve is csak 6 tanítási technika van. Lehet úgy tanítani a kutyának ezt, hogy megfogod és a helyére rakod, míg kiadod a vezényszót. Ezt rengetegszer meg kell csinálni és akkor hátha megérti, mit kívánsz tőle. (Ez a legprimitívebb módszer).
Lehet úgy tanítani, hogy fogsz egy jutalomfalatot vagy mutatópálcát (már ha azt ismeri a kutya, dolgoztál már vele) és azzal a helyére irányítod, vezeted közben mondogatod a vezényszót.
De megtanulhatja ezt úgy is, ha van idősebb társa, aki már ismeri ezt, hogy a fiatalabb lemásolja a feladatot róla. Nagyon jól beválik ez a tanítási technika, ha a gazda tudja tudatosan is használni.
Taníthatod úgy is, hogy mindig mikor a fekhelyére megy, ráerősítesz, klikkelsz (ha klikkeres tanítást használsz) vagy csak a jutalomfalatot adod neki. Ekkor a kutya egy idő után egyre gyakrabban fog a helyére menni, hisz az jó buli neki, hogy ezért dicséret, jutalom jár. Ha elkezdi egyre sűrűbben felajánlani ezt a viselkedést, csak akkor vond be a vezényszót is. Vagyis akkor mond ki a választott vezényszót, mikor elindul a fekhelye felé. Mikor már csak vezényszóra megcsinálja a feladatot, akkor lehet elhagyni az állandó jutalmazást. Onnantól kezdve csak akkor kap megerősítést erre a viselkedésre, ha a parancsodra csinálja meg.
A formálás, amit én használtam annyi, hogy a kutya felajánl bizonyos viselkedéseket és én kiválasztom a nekem megfelelőeket. Ez a tanítás csak klikkerrel lehetséges, viszont ez a legérdekesebb is, itt gondolkodik a legtöbbet a kutya és ez növeli leginkább a kreativitását. Ha nem klikkelek, az azt jelenti számára, hogy az a viselkedés, amit mutat, nem megfelelő nekem. Ennél a feladatnál a formálás úgy nézett ki nálunk, hogy az ebem állt velem szemben és mikor csak ránézett a helyére, ment a klikk-kaja. Mikor elindult felé, megint ment a klikk-kaja (többször is persze), mikor ráállt, klikk-kaja. A legnehezebb persze a fekvés volt. Mikor lehajtotta a fejét vagy behajlította a lábát, ment a klikk. Itt semmi fizikai vagy szóbeli segítséget nem kapott tőlem, neki kellett gondolkoznia, hogy mit is várok el tőle. Kicsit olyasmi, mint a barkóba. :) Ez pár napig tartott nálunk, direkt mindent formáltam, mert akkor nagyon kellett, hogy picit dolgoztassa az agyát. Formálásnál csak akkor kerül a feladatba a vezényszó, mikor a kutya már tökéletesen végrehajtja a feladatot.
Akármelyik technikát is választod, nagyon érdemes bevezetni azt is, hogy csak vezényszóra jöhet el a fekhelyéről. Ezt megint lehet tanítással vagy egy szabály segítségével. Én itt a szabályt választottam.
Köszönöm a hosszú választ. :)
A 2. vagy 4. verziót fogom kipróbálni!
Amúgy nagyon gyorsan tanul a kutyus, ülni nagyjából 5 perc alatt megtanult. Mondjuk az utcán még nem megy, de a lakásban bármikor.
Egyébként egy 8 éves uszkárról van szó. Eddig nem nagyon volt tanítva, úgyhogy mindent az alapoktól kell kezdeni vele.
Az utcán hogy tudom magamra terelni a figyelmét? Mert itthon olyan gyorsan meg tanul mindent, de kint rám se bagózik. Nyilván a sok inger miatt. Még csak két napja van nálam. Csak ki kell várnom amíg jobban kötődik hozzám, vagy van valami módszer erre?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!