Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogy kell megtanítani, a...

Hogy kell megtanítani, a "helyedre" parancsot?

Figyelt kérdés
2012. dec. 22. 17:15
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
hát ez egy jó kérdés... az én kutyám tudja, de nem tanítottam neki, valahogy magától rájött hogyha azt mondom hogy helyedre akkor a takarójára kell menni...
2012. dec. 22. 17:24
 2/17 anonim ***** válasza:
Rengeteg módszer van rá. Én formálással tanítottam, hogy minél inkább lefárasszam a kutyámat szellemileg is közben.
2012. dec. 22. 17:25
 3/17 A kérdező kommentje:
Lehetne kicsit érthetőbben? Kezdő kutyatartó vagyok. :)
2012. dec. 22. 17:26
 4/17 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Biztosan fog szakszerű választ is kapni, de nálunk, már nem az első kutyánál bevált olyan, amit az 1. válaszadó írt.

Miközben mondogatom neki mutogatom is a helyét. Eleinte szimatol, ahova mutattam, azt hiszi kap valamit. (Azt nem, nehogy minden alkalommal jutalmat reméljen.) Ha a helyére megy, akkor megdicsérem, újra mondom neki a szót. Hamarosan rájön, hogy ezt várom el. A kutyák szeretnek teljesíteni, a gesztusokból jól kitalálják mi az ami tetszik a gazdinak. Annyira a határon táncol,hogy kipróbáltam, ha hízelgő hangon, mosolyogva mondtam neki, akkor oda-vissza szaladt, nem vette komolyan. Ha határozottan mondom (ami nem azt jelenti, hogy hangosan, vagy fenyegetően), akkor egyből ment és büszkén nézett rám, hogy ugye milyen okos, ügyes; sőt elég volt, ha csak rámutattam a helyére.

2012. dec. 22. 17:45
 5/17 anonim ***** válasza:
39%
Fektesd le a helyére, dicsérd meg, majd vezesd el onnan, és kézjellel egybekötve, helyedre vezényszóval küld. Ne messziről, csak pár lépésről. ha még nem érti, akkor segits neki, menj mellette. Amikor odaért, és lefeküdt, akkor nagy jutalom!!!
2012. dec. 22. 17:50
 6/17 anonim ***** válasza:
66%

Minden módszert összevetve is csak 6 tanítási technika van. Lehet úgy tanítani a kutyának ezt, hogy megfogod és a helyére rakod, míg kiadod a vezényszót. Ezt rengetegszer meg kell csinálni és akkor hátha megérti, mit kívánsz tőle. (Ez a legprimitívebb módszer).

Lehet úgy tanítani, hogy fogsz egy jutalomfalatot vagy mutatópálcát (már ha azt ismeri a kutya, dolgoztál már vele) és azzal a helyére irányítod, vezeted közben mondogatod a vezényszót.

De megtanulhatja ezt úgy is, ha van idősebb társa, aki már ismeri ezt, hogy a fiatalabb lemásolja a feladatot róla. Nagyon jól beválik ez a tanítási technika, ha a gazda tudja tudatosan is használni.

Taníthatod úgy is, hogy mindig mikor a fekhelyére megy, ráerősítesz, klikkelsz (ha klikkeres tanítást használsz) vagy csak a jutalomfalatot adod neki. Ekkor a kutya egy idő után egyre gyakrabban fog a helyére menni, hisz az jó buli neki, hogy ezért dicséret, jutalom jár. Ha elkezdi egyre sűrűbben felajánlani ezt a viselkedést, csak akkor vond be a vezényszót is. Vagyis akkor mond ki a választott vezényszót, mikor elindul a fekhelye felé. Mikor már csak vezényszóra megcsinálja a feladatot, akkor lehet elhagyni az állandó jutalmazást. Onnantól kezdve csak akkor kap megerősítést erre a viselkedésre, ha a parancsodra csinálja meg.

A formálás, amit én használtam annyi, hogy a kutya felajánl bizonyos viselkedéseket és én kiválasztom a nekem megfelelőeket. Ez a tanítás csak klikkerrel lehetséges, viszont ez a legérdekesebb is, itt gondolkodik a legtöbbet a kutya és ez növeli leginkább a kreativitását. Ha nem klikkelek, az azt jelenti számára, hogy az a viselkedés, amit mutat, nem megfelelő nekem. Ennél a feladatnál a formálás úgy nézett ki nálunk, hogy az ebem állt velem szemben és mikor csak ránézett a helyére, ment a klikk-kaja. Mikor elindult felé, megint ment a klikk-kaja (többször is persze), mikor ráállt, klikk-kaja. A legnehezebb persze a fekvés volt. Mikor lehajtotta a fejét vagy behajlította a lábát, ment a klikk. Itt semmi fizikai vagy szóbeli segítséget nem kapott tőlem, neki kellett gondolkoznia, hogy mit is várok el tőle. Kicsit olyasmi, mint a barkóba. :) Ez pár napig tartott nálunk, direkt mindent formáltam, mert akkor nagyon kellett, hogy picit dolgoztassa az agyát. Formálásnál csak akkor kerül a feladatba a vezényszó, mikor a kutya már tökéletesen végrehajtja a feladatot.

Akármelyik technikát is választod, nagyon érdemes bevezetni azt is, hogy csak vezényszóra jöhet el a fekhelyéről. Ezt megint lehet tanítással vagy egy szabály segítségével. Én itt a szabályt választottam.

2012. dec. 22. 18:05
 7/17 anonim ***** válasza:
0%
Már nem azért, de ez az utolsó módszer a legprimitívebb...
2012. dec. 22. 18:16
 8/17 anonim ***** válasza:
Elmondanád miért is? :)
2012. dec. 22. 18:18
 9/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hosszú választ. :)

A 2. vagy 4. verziót fogom kipróbálni!

Amúgy nagyon gyorsan tanul a kutyus, ülni nagyjából 5 perc alatt megtanult. Mondjuk az utcán még nem megy, de a lakásban bármikor.

Egyébként egy 8 éves uszkárról van szó. Eddig nem nagyon volt tanítva, úgyhogy mindent az alapoktól kell kezdeni vele.

Az utcán hogy tudom magamra terelni a figyelmét? Mert itthon olyan gyorsan meg tanul mindent, de kint rám se bagózik. Nyilván a sok inger miatt. Még csak két napja van nálam. Csak ki kell várnom amíg jobban kötődik hozzám, vagy van valami módszer erre?

2012. dec. 22. 18:44
 10/17 anonim ***** válasza:
25%
Van bizony módszer erre is. 5 hétig ne kapjon tálból enni egyáltalán, csak kézből és csak a séta során. A napi adagját vidd magaddal és feladatokra, behívásra kapja meg mindig, akkor, mikor figyel rád. Ha valamit kérsz tőle, azt mindig legfeljebb 3-szor mond neki. Nem kell állandóan mondogatni a vezényszót. Ha pl. nem ül le a harmadik parancsra sem, akkor fogd meg azt a kajamennyiséget, amit kapott volna a feladatért és tedd egy másik zacskóba. Ennyivel csökken az aznapi adagja. Illetve nagyon ajánlom, hogy hetente 2 napon egyáltalán ne kapjon egy falat ennivalót se. Ettől éhesebb lesz és megnő az ösztönhőmérséklete. A jó oldala ennek, hogy jobban lehet eledellel motiválni, viszont a negatív, hogy a magasabb ösztönállapot miatt valószínűleg eleinte, az első 1-2 héten még kevésbé fog rád figyelni. Viszont ez ne keserítsen el, mert garantáltan a 3-4. hétre sokszor figyelmesebb lesz. Az, hogy hetente 2 alkalommal nincs egyáltalán evés, hosszútávon nagyon segíti a koncentráltságát kint, az inger gazdag környezetben. Ha elkezded, ezt az 5 hetet mindenképp végig kell csinálnod, nem hagyhatod abba hamarabb. És ezalatt az idő alatt fokozottan figyelj, hogy ne kapjon mástól enni, csak tőled, ne tudjon otthon lopni és az utcán se szedjen fel semmi ételt.
2012. dec. 22. 19:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!