Meddig él egy tenyészkutya?
Kedves leendő állatorvos válaszoló! Mivel tudod alátámasztani azon állításodat, hogy a párosodás/ellés megelőzi a pyometrát? Szívesen olvasnék bármilyen hiteles kutatást vagy tudományos magyarázatot ezzel kapcsolatban. Ez egy marhaság egyébként, én is rengeteg tenyészkutyát ismerek, akiknél kialakult a gennyes méhgyulladás, holott volt tőlük alom.
A kérdésre válaszolva, igen, leterheli a kutyát egy alom felnevelése, de ha hozzáértő kezekben van, megfelelően táplálva és gondozva, akkor 3-4 alom jelentősen nem befolyásolja a kutya élettartamát. Természetesen a kockázat mindig adott a vemhesség és az ellés során, szóval bármikor felléphet olyan komplikáció, ami során elpusztul vagy sérül a szuka. Ha túl sokszor hoznak le almot egy szukától, nem megfelelően van táplálva, nincsen neki nyugalom biztosítva a kölyköktől, akkor az nagyon le tudja őket strapálni.
Érdekes én is úgy tudtam mint amit a 6 os ír. Egyszer az állatorvosunktól, hogy ivartalanítsuk a szukánkat mert ha sok tüzelést kihagyva sem lesz vemhes akkor nagyobb eséllyel kap gennyes méhgyulladást. Valamint nem rég rádióban halottam egy dokit aki azt mondta hogy ha a kan kutya sokat van tüzelő szukák közelében és nem tud közösülni velük akkor az inger hatására nagyobb eséllyel lesz prosztata gyulladása.
De kicsit utána keresgéltem a neten is ezt találtam:
"A gennyes méhgyulladás kialakulásának okai
Olyan, főleg idősebb szuka kutyáknál fordul elő, amelyek nincsenek ivartalanítva. A rendszeres ivarzás során mindig felépül a méh belhártyája, ez a felépülés és a nyálkahártya elvékonyodása félévente zajlik. Ha nincs termékenyülés, nincsenek kölykök, nem ürül ki a felszaporodott nyálkahártya, így elöregszik, apró ciszták alakulnak ki benne. A méh immunrendszere is legyengül a szövetek elöregedésével, és sokkal fogékonyabbá válik a fertőzésekre. A befertőződött méhnyálkahártya termeli a nagy mennyiségű gennyet."
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!