Nagyon nagy állatkínzás Border Collie-t lakásban tartani?
Nem elég pórázon megsétáltatni, rendszeres futtatás, más kutyákkal való játék és mindenekelőtt agyi lefárasztás is kell neki. Pl. kutyasuli, ahol tudsz valamilyen kutyás sportot tanulni vele - agility, dog dancing, azt otthon is gyakorolhatod - esetleg terelni is el lehet vinni, vagy úsztatni olyan helyre, ahol megengedett.
Ha rengeteg időt és energiát tudtok rá szánni, hogy ezt mind megkapja, akkor mehet lakásba. Meg persze a megfelelő anyagiakat, amibe ez kerül. Ha ezeket nem kapja meg, akkor fel lehettek készülve rá, hogy a kutyus majd elfoglalja magát, de annak nem fogtok örülni. "Rossz" kutyus lesz, mert nincs lefárasztva agyilag és energetikailag, és senki nem lesz boldog. Szóval jól gondoljátok meg.
Nekem magyar vizslám van. Arra is azt mondják, hogy kínzás lakásban tartani. Tény, hogy amikor kölyköt választotok, akkor érdemesebb egy közepes, vagy kis energiaszintű egyedet választani. Az jobban elviseli majd, hogy vannak a napnak nyugis szakaszai. Az én kutyám otthon egy angyal. Amint lemegyünk sétálni, bekapcsolja a "power" gombot és le sem lehet lőni. Napi 4x 1,5 órát sétálunk átlagban. Ebben rengeteg mozgás és agyi feladat van. Egy borderrel érdemes agilityzni vagy egyéb kutyás sportot csinálni. Szerintem ha ez megvan akkor otthon rendesen fog viselkedni.
Nagyon könnyen megszokja, majd a napi ritmust, hogy vannak nyugis és aktív szakaszok. Persze kölyökkorban még ne várjuk el tőle, hogy fegyelmezetten viselkedjen minden szituban, de 1 éves korára már szépen kialakul a menetrend.
Én más fajtára szavazok. Keressetek együtt valami kevesebb mozgás igénnyel bíró kutyát.
Apud miért ragaszkodik ennyire ehhez a fajtához?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!