Miért nem lehet megérteni?
Tegnap barátnőmmel kivittük a kutyáinkat sétálni. Neki egy másfél éves kis olasz agara, nekem pedig egy 10 éves tacsi keverékem van.
A séta alatt összefutottunk 4 gyerekkel, a legidősebb maximum 10-12 éves lehetett. Odajöttek hozzánk, megkérdezték, hogy meg lehet-e simogatni a kutyákat. Egyből rávágtuk, hogy nem. Az enyém tényleg nem szereti a gyerekeket, mindig sunyin néz rájuk, a barátnőmé pedig félt tőlük. A nemhez hozzátettem még egy harapós jelzőt is, ami egyébként nem igaz (legalábbis tegnapig nem volt az), úgyhogy rászálltak az agárra. Az egyik kislány elkezdte simogatni a másik kutyát, bár látszott rajta, hogy ideges és nagyon nem akarja azt a simit. Már indultunk volna tovább, mikor az előbbi kislány odament a kutyámhoz és szemből meg akarta simogatni a fejét, és amit eddig nem csinált a kutyám, odakapott neki. Amint láttam a mozdulatot, gyorsan elhúztam, hogy mégse harapja már meg, de szerencsére a gyerek is gyorsan elkapta a kezét. Nagyon ideges lettem emiatt, de szerintem nem én voltam a hibás. Kétszer is szóltam, hogy ne, de nem hallgatott rám.
Ezt hogy lehet kivédeni a jövőben?
Szerintem csak azért, mert pl gyerekenél kifejezetten nem lehet benne biztos a gazdi, hogy a gyerek tudja hogyan kell a kutyához nyúlni, a visítozós rángatáshoz/paskoláshoz/csapkodáshoz (ami könnyen előfordulhat) sok kutya nincs hozzászokva.
Nem minden kutya vágyik rá, hogy boldog-boldogtalan összetaperolja, és ezt többnyire a gazdája tudja a legjobban.
Engem például nem zavar, ha a komondoromat simogatják, de ha gyerek jön, megfogom a fejét, én az elejét simogatom, míg ő a hátát, vagy az oldalát.
Még sosem kapott oda senkinek, de ha egyszer megesik, ő lesz a hibás, és nem a műveletlen, aki állatot még csak képen látott, és húzza-nyúzza -.-
A gyerekek is olyanok, mint a kutyák, nem elég egyszer elmondani a dolgokat :) Szülőnek kell szólni, már ha van :(
Ilyenkor a "nem" után tényleg odébb kell állni, ez egyértelmű üzenet a másiknak...vagy nem...
Mindig megfogadom, hogy ha engedély nélkül kezdik simogatni a kutyámat, beszólok...aztán BKV-n valahogy nincs szívem, mert olyan szeretettel nyúlnak hozzá :D Gyerekeknek mindig elmondom, hogy MINDIG kérdezzenek, MIELŐTT simogat(ná)nak
A gyerekeket én se szeretem, ha a kutya körül legyeskednek. Kezdő kutyatartó vagyok (konkrétan nincs még 1 hónapja, hogy elhoztuk a kiskutyánkat), és az elején még jóhiszeműen megengedtem a simogatást, ha odajött egy-egy gyerek és megkérdezte, szabad-e. De az a baj, ha egy odajön és neki engeded, hirtelen ott terem még 2-3 másik kiskölyök is, ők már nem is kérdeznek, csak nyúlkálnak...
Az én kutyám egy 3 hónapos német spicc, szegénykémet imádják a srácok, mert kicsi is, fehér is, bolyhos is (még rajta van a bababundája :D ) és egyből azt hiszik, hogy egy dögönyözni való plüss állatka ül előttük.
Nálam az verte ki a biztosítékot, amikor legutóbb odajött hozzánk egy kisfiú, normálisan megkérdezte, megsimogathatja-e a kicsit, majd amikor megengedtem, hirtelen ott teremtek a barátai (ez további 4-5 kölyköt jelentett), akik sikítozva, ordibálva lökdösték egymást, hogy odaférjenek a 3 hónapos kutyámhoz, aki azt se tudta, mi van. Összevesztek azon az orrom előtt, hogy tulajdonképpen ez melyikük kutyája és ki simogathatja meg, ki nem, majd végül az egyik 6-7 éves forma kölyök egyszerűen izomból kirántotta a kezemből a pórázt egy "Most én sétáltatom!" felkiáltással és elkezdte maga után erőből húzni-vonni az épp hogy csak pórázhoz szokott kölyökkutyámat.
Erélyesen rászóltam, hogy azonnal adja vissza a pórázt és hagyja abba a kutyám rángatását, mire a hülyegyerek ledobta pórázt a földre és felvette ölbe a kicsit. Megint rászóltam, ezúttal még hangosabban, hogy most rögtön tegye le, erre közölte velem, hogy majd mindjárt, de most elviszi megmutatni az apukájának, és elszaladt a játszótér felé az ÉN kutyámmal az ölében, dobhártyaszaggató "Apa! Apaaaaa! Néééézd a kutyámat!" felkiáltással. Én meg rohanhattam utána, persze csak miután összekapartam az államat a földről, hogy ilyen egyáltalán létezik. A kedves papa meg csak vigyorgott, "Jaj, de szép kiskutya, Petike! Mutasd meg a mamának is."
Ekkor jött el az a pont, hogy fogtam és gyakorlatilag kicsavartam a gyerek kezéből a kutyát, mielőtt az egész családnak körbehordozta volna, és megmondtam nekik, hogy elnézést, de időre megyünk az állatorvoshoz! Még az apuka volt felháborodva, hogy 5 perc ide vagy oda már nem számítana, miért nem mutathatja meg a kisfia a kutyát az anyjának is, ha egyszer ez ennyire boldoggá teszi. Azt hittem, a pofám leszakad...
Azóta ha sétálunk a parkban, és gyerekeket látok felénk futni, ösztönösen felveszem a kutyát az ölembe, és ha kérdezik, szabad-e simogatni, kitalálok valami kamut (most megyünk az állatorvoshoz, az előbb hányt, bolhás, rühes), bármit, csak ne nyúljanak hozzá.
Nagyon köszönöm a válaszokat, rengeteg jó tanácsot kaptam. :)
Kedves utolsó, ez nagyon durva, amit leírtál. Nem tudtam volna ilyen higgadt maradni ebben a helyzetben. Már az elolvasásától is ideges lettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!