Van joguk elkérni a törzskönyv másolatát?
Lehet nem jó témakörhöz írom a kérdésem,ezért előre is bocsi!
A napokban kaptunk egy ebösszeíró lapot. Elég sok mindenre rákérdeznek, így pl.: tulajdonos adatai, veszettség elleni oltás időpontja, oltóanyag fajtája, oltóanyag száma,orvos neve, kamarai száma, ha van útlevele a kutyának,akkor annak az adatai, az okmányt kiállító orvos adatai, ha ivartalanított a kutya,ennek időpontja, ivartalanítást végző állatorvos adatai, chip beültetésének időpontja, száma, beültetést végződoki adatai, kutya neve, hívóneve, fajtája/fajtajellege stb. és a végén olvasható, hogy amennyien a kutya elismert tenyésztőtől származik,úgy a kutya származási lapjának másolatát is kérik csatolni!
Nos a kérdésem az lenne, hogy köteles vagyok a törzskönyv másolatát az önkormányzat rendelkezésére bocsátani? Joguk van elkérni?
Őszintén szólva nem igazán értem, hogy ez miért olyan fontos, illetve, hogy ha már az állatvédelmi törvényre hivatkoznak, akkor miért nem kérik a tulajdonost, hogy nyilatkozzon többek közt a kutya tartási körülményeiről pl.: láncra van e kötve, ha igen mennyi időre, mekkora láncra ...és sorolhatnám!
Előre is köszönöm a válaszokat!
Hozzánk nem küldtek még semmit, egy cikk alapján találtam meg véletlenül a neten úgy két hónapja, hogy a városunkban élőknek már nyilatkozniuk kell a kutyákról. Szerintem érdemes utánanézni. Online töltöttem ki, a kérdőív biztosan ugyan az mindenkinek.
A keverékek nem mentesülnek az ebadó alól, hiszen senki nem tudná bizonyítani, hogy fajtatiszta magyar fajtájú kutya vére csörgedezik a kutyájában (az meg semmit nem jelent, hogy hogy néz ki, az alapján csak szubjektív véleményt lehetne nyilvánítani és jönnének a rotikkal is, de "dehát ennek komondor az apja, istenbizony, stb). Örökbefogadott és ivartalanított kutyák után nem kellett fizetni, ha jól rémlik.
Csak a fajtatiszta, törzskönyvezett magyar fajták mentesülnek az ebadó alól, és eleve csak a törzskönyvezett számít már fajtatisztának, akinek nincs törzskönyve, az csak fajtajellegű keverék.
Illetve nem kell adózni az örökbefogadott, az ivartalanított és a segítő /vakvezető, mozgássérült és hallássérült segítő, rohamjelző/, munka /rendőrkutya, mentőkutya, katasztrófakutya és az alig létező katonai-határőri/ és a terápiás /készségfejlesztő, autista, depressziós, pánikbeteg segítő/ kutyák után.
Szia, nálunk áprilisig kellett beadni ezt az összeírást. Állítólag ez egy országos valami, nem az adózás előkészítése (Hmm..)
Ha valóban az, akkor szerintem nézzük pozitívan: rengeteg info lesz(nne) a kutyatartókról - ki,hányat,milyent tart stb (mármint statisztika).És így előbb utol lehetne érni (egy szebb világban) azt,aki vét a törvények ellen (pl szaporító). Tőlünk nyugatra tök természetes,hogy adóznak a városok többségében a kutyák után és néhol még engedelmességi vizsga is kell a kutya tartásához.
DE-sajna Mo-n vagyunk, a kutyák nagyobb része még chipet sem kapott, pedig másfél éve kötelező - és önbevallás alapján megy a dolog... Ehhez már nem fűznék semmit.
Amúgy döntsd el Te,hogy beküldöd-e vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!