Miért tetszik ennyire a yorki, havanese, bolognese fajta mindenkinek?
Érdekes, amit mondasz, én két éve mentettem az amstaffot az elaltatástól, és kb mostanában jövök rá, hogy milyen divatos kutyám van. :)) De jó nekem.
Nekem van egy yorkim és tényleg meg vannak a kistestû kutyák elônyei. Nem,nem divatból vettem,úgy van nevelve,mint bármilyen másik "okosabb,inteligensebb nagytestû társa" és nagyon zavaró,hogy itt is sokan le butázzák meg egybôl egy kis görcsnek állîtják be,miközben okosak és nagyon aktîvak,figyelmesek. A parkban bárkihez oda engedhetem,bármekkora kutyához,mert tudom,hogy tud viselkedni. Mindegy,nem ajnározni akarom a yorkit,tudom,hogy rengeteg elfuserált nevelés lett már îgy értem a sok elôitetet,DE engem pl picinek egy németjuhász meg egy keverék nagy kutya harapott meg mégse szidom a fajtát,csak a gazdát!
A másik meg amit itt is îrt az egyik kedves válaszolô..aki hen szavakkal,hogy patkány,macska,görcs stb illeti ezeket a kistestû kutyákat az bele gondolhatna,hogy egy GAZDÁNAK ez hogy esik. Tökre el tudom fogadni,hogy nem mindenki csipázza a kiskutyákat,én se rajongok értük (csak a sajátomért) mégse illettem rossz jelzôvel a nagytestû kutyáitokat,mert tiszteletbe tartom,hogy ti szeretitek ôket. Remélem van aki meg érti,hogy mire akarok kilyukadni :)
Sziasztok! Nagyon sokat gondolkoztam anno azon, hogy milyen fajta kutyám legyen, míg végül egy bichon havaneset választottam. Hogy miért? Van egy nyulunk, 3 hörcsögünk és lakásban lakunk, nem mellesleg allergiás vagyok minden állati szőrre. Az első szempont az volt, hogy se vadász se kotorék eb ne legyen a többi állat miatt. (Tudom nevelés kérdése blablabla, de ismerek olyan westie tartót akinek nyula van, együtt nőttek fel a két állat, minden oké volt, míg a nyúl egyszer meg nem ijedt és elkezdett szaladni ijedtében a westie pedig úgy elkapta a "gyerekkori barátját" hogy szegény nyulat csak úgy húzta a fülénél fogva a földön). Második szempont az volt, hogy mint kiderült a nyulunk szőrére is rettentően allergiás vagyok, így nem szerettem volna megduplázni a szenvedéseim és egy olyan fajtát szerettem volna aminek nem vagy kevésbé allergén a szőre, mint fajtársainak. A harmadik és nem utolsó szempont hogy kicsi, városi életre van tervezve (az enyém például csak betonon szeret sétálni), a lakásban is tudok vele nagyokat játszani, energikus és szeret sétálni ami megint csak nagyon kedvező volt számomra.
Emellett persze iszonyat aranyosak, imádok kutyakozmetikával és fésülgetéssel foglalkozni, igazi egyéniségek a makacsságukkal együtt is hálás kiskutyák. Ezért :)
Régebben én is a nagy, komoly munkakutyákkért, vagy a nagy "mackókért" voltam oda. 34 év alatt a családunkban volt Német juhász és 3 nagyobb bundás keverék 17-40 kiló köztiek. Most egy 10 éves, 17 kilós szépséges keverékünk van.
Most már szeretnék végre egy általam választott, a családom életvitelének megfelelőbb természetű és méretű fajtatiszta kutyát venni.
A kicsi lányaim (4-6 évesek) mellé számukra is kezelhető méretű, könnyen babusgatható, lakásban kényelmesen tartható (kevésbé szőrhullató), utazáskor könnyen magunkkal vihető kutyát kerestünk. Ezért kis méretű kutyát kerestünk.
A kis méretű kutyák közt az volt a fontos, hogy kiegyensúlyozott, barátságos, kedves, nyugodt természetű, gyerekbarát, intelligens, könnyen nevelhető típus legyen. Nagyobb sétákra, kirándulásokra is kapható legyen. A meglévő nyuszijaink miatt minél kevesebb vadász ösztönnel rendelkezzen, ne legyen terrier, vadász kutya, kotorék... (A legutóbbi 2 keverékünket hiába szoktattam a korábbi nyuszinkhoz, egyszer amikor a több kilós, nagy baknyulunk kint legelt a kertben, nem vettük észre és az előkertből a lakáson át átmentek a kutyák, gondolom, játékból, fékezhetetlen vadászösztönből jól megkergették, majd a 35-40 kilós melák elkapta, felkapta a szájába és vége is lett a nyuszinak. Ilyet többet soha nem szeretnék. Utána a cicánkat is féltettem tőlük, hiába a cica és a nyúl voltak nálunk korábban, hiába szoktatgattam nagyon sokat őket egymáshoz, nem tudtak uralkodni az ösztöneiken. Sünit, idegen macskát, madarakat folyton megfogtak és megöltek, ha a közelükbe kerültek.) Így a bichon kutyacsalád mellett döntöttünk.
Azon belül kinézetre a havanese nyerte el leginkább a tetszésünket, mert több féle színváltozat van belőle, arányos alkatú, a feje is szép, arányos, kedves és nagyon okos tekintetű. Szóval így döntünk mellette. A divat nem érdekel! Soha nem is érdekelt. Látszik abból is, hogy 3 keveréket is befogadtunk. És a boldog öregkort érték meg nálunk.
Nem kell szerintem lenézni a kis méretű kutyákat, se az őket tartóikat, ne is legyetek velük előítéletesek. Attól, hogy kis méretűek ízig-vérig kutyák azok is. Az igazi kutyabarátoknál a kutya nem 20 kilótól kezdődik, hanem a kutyánál bármekkora is legyen az...
Na, az intelligenciát most pont a havanesere (amit szeretnénk), meg általában a bichonokra mondtam. Azok kifejezetten tanulékonyak, jó eszűek. :) De az uszkárok is.
A Csivavákat nem ismerem, ők nekem sem tetszenek, de nem nézem le azokat. A shi-tzukra nem mondják, hogy túl okosak lennének, meg talán a pincsikre sem. :) Bocsánat az ilyen kutyákat tartóknak... :) Cáfoljatok meg, ha máshogy van! :)
Például egy kutya intelligencia tesztben a 2. legokosabb kutyának az uszkár bizonyult, 8. a papillon. Amit szintén lenéznének a mérete miatt.
A legokosabbak:
"Brightest Dogs
Understanding of New Commands: Fewer than 5 repetitions.
Obey First Command: 95% of the time or better.
1. Border Collie
2. Poodle
3. German Shepherd
4. Golden Retriever
5. Doberman Pinscher
6. Shetland Sheepdog
7. Labrador Retriever
8. Papillon
9. Rottweiler
10. Australian Cattle Dog"
A leggyengébben teljesítők közt nagyok is: Csau csau, Mastiff, Afgán Agár, Bulldog, kicsik is: Shih Tzu, Pekingi palotapincsi. Szóval a méret alapján ne ítélkezzünk...:
"Lowest Degree of Working/Obedience Intelligence
Understanding of New Commands: 80 to 100 repetitions or more.
Obey First Command: 25% of the time or worse.
70. Shih Tzu
71. Basset Hound
72. Mastiff
73. Beagle
74. Pekingese
75. Bloodhound
76. Borzoi
77. Chow Chow
78. Bulldog
79. Basenji
80. Afghan Hound"
Ahaha, dögönyözni? Szomszéd bichonját meg akartam simogatni, majdnem felborult tőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!