Ez epilepszia? Mi lehet a baja a kiskutyamnak?
Sziasztok! Az a helyzet, hogy egy lassan 13 eves westim van. Rengeteg szeretet kap, soha nem volt semmi baja. Mar csaladtag, tenyleg a mindenunk. Ugy gondolom, hogy eleg idos a kutyus, de nekunk koszonheto, es a szetetetunknek, hogy eddig nem jottek elo betegsegei. Az utobbi mondjuk egy honapban ez megvaltozott sajnos.
Arra lettem figyelmes, hogy a kutyamnak megvaltozik a szeme. Nem tudom elmondani hogy hogy, de gondolom mindenki latja a kizyaha szemeben, hogy baj van. Gorcsosen elkezd remegni, mintha iszonyatosan felne valamitol. Bujkal az asztal ala, a szek ala, hozzank az olunkbe. Nem tud nyugodtan fekudni, es ez mind minden atmenet nelkul tortenik. Egyik pillanatban boldog, fetreng, a masikban meg ellezd remegni, fulet farkat behuza, jarkal, fel szornyu latvany. Nagyon rossz hogy tehetetlen vagyok. Felveszem, olelgetem, beszelek hozza, nyugtatom, es hal' istennek elmulik a remeges. Eloszor veszettsegre gyanakodtam, mert kezdetben ugyan ezek a tunetei. Az orvos viszont kizarta, mert kolyok kora ota megkapja az oltasokat.
Es meg annyit, hogy erdekes modon mindig akkor jon ra ez a valami, mikor valami front, vagy idojarasvaltozas van. Atlag napokon hal istennek tunetmentes, es boldog. Minden nap viszem setalni, es latom, hogy ugyanolyan boldog mint regen.
De ezeken a frontos napokon kibirhatatlan. Nagyon feltem.... Valami tapasztalat esetleg? Ti kedvenvetekkel is elofordul ez? Butasag az epilapsziara valo gyanakvasom? Semmi mas nem jut eszembe.
Szia igen:(
Bnomnek a kutyusaval is ugyan e volt es ugyan igy frontoknal!!eplepszia gyogyit kellett neki szedni napi rendszerességgel azonban frontoknal ugyan ugy kijott eloszor enyhebben aztan ugyan ugy..altatas lett a vége mert nem birta nezni ahogy szenved. Ö 14 éves volt. Kìvanom hogy ne igy alakuljon nalatok es hogy ritkan es enyhen jojjon elo!az o kutyusa keverèk volt.
Enyém is epilepsziás tüneteket produkált az utolsó fél évében...Bár nem vagyok benne biztos, hogy a te kutyusodnak is ez a baja. ( A doki az enyémre azt mondta, NEM epilepsziás, hanem ilyen korban a belső szervi rendellenességek, romlásuk vált ki epilepsziához hasonló rohamokat.)
Az enyém elfeküdt és görcsösen rángatózni kezdett ilyenkor, a szája habzott, bepisilt, bekakilt, 1-2 percig görcsölt aztán feküdt, majd fölpattant és körbe-körbe járkált a szobában, közben hangosan vonyított. Nem volt kellemes :(
A te eseteben nem ennyire durva a helyzet, sőt, nem is biztos, hogy epilepszia (jellegű) probléma van... Akár fájhat is valamije az öregkori frontérzékenységtől (szív, ízület, fej..) és arra reagál ilyen furcsán....
Kérdező!
Az epilepszia bárhány évesen kiválthatja valami egy kutyusból.
Nekem egy epilepsziás barátném nem tud moziba járni,mert a villogó fények váltják ki nála a rohamot.
Az epilepsziát legtöbbször a frontok váltják ki,de egy szag,idegen,környezet, tűzijáték, valami méreganyag amit felnyalt,megevett és az agyba véráramon keresztül felszívódott stb.
Ha megállapítást nyert orvosilag érdemes a fronthatások előtt már nyugtatót adni – lehet ez is elég lesz.
Ha már heti renszszereséggel van érdemes az epilepszia gyógyszer szintjét beállítani és attol kezdve ezt rendszeresen kell adagolni a kutyusnak.
# 4
Az orvosod nagyot tévedett ,mert az bizony epilepszia volt a kutyusodnál !!!
Epilepsziánál olyan agyi elektromos kisülés van egyszerre akár több gócpontból is,hogy az rettenetes fejfájással jár a kutyusoknak,azért vonyított.
Azért járkált mert még a tudata nem tért vissza,ilyenkor zavart sem gazdit,sem környezetet nem ismeri fel.
Sevenaletta ,vagy sevenal-t szoktak rá adni.
Vannak más gyógyszerek is amik a májat nem károsítják,de sok fajta és erősségű epilepszia létezik. Szoktak még epilepszia gyógyszer mellett,nyugtatót,fejfájás csillapítót,vizelethajtót (agyi nyomás gyökkenésére) adni. Használnak különböző kúpokat,amit roham alatt már a popokájukba kell nyomni.
Az eszméletvesztés,rángatózás,bepisilés-kakilás,habzó száj az bizony nagy GM –roham.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!