Terápiás kutyát szeretnék, tippek?
Gyógypedagógus vagyok,továbbképzésen hallotam a terápiás kutyák alkalmazását, bizonyos fogyatékosságok esetében igen szép eredményeket hoztak.Ráadásul mikor említették a golden retrievert,igencsak megörültem,hiszen mindig is imádott kutyafajtámról volt szó.Igy hivatásom és e terápia hallatán ugy döntöttem nekiállok a terápás képzésnek, már csak a kutya hiányzik.Kérdésem az lenne,hogy nem "akármilyen" kutyát szeretnék,goldent az biztos,de kivételesen erős idegrendszerű kutya kell ehhez,meg még jó pár kritériumnak,hogy egyátalán elkezdjenek foglalkozni vele.Hol találok ilyen fajta megízható kutyust?Gondolom tenyésztőtől,de nincs ilyen téren tapasztalatom,mire kell figyelnem a kutya kiválasztásánál..a terápiás célú részeket ismerem,de ami alapból jó ha a kiskutya olyan,vagy pl a tenyésztőnél mire ügyeljek.
Válaszokat előre is köszönöm
Szia!
De jó olvasni, hogy egyre többen vagyunk!
Három éve kezdtem el komolyan foglalkozni a témával. Megszereztem a terápiás kutyavezetői végzettségem, rá egy fél évre pedig megvettem életem első terápiás kutya tanoncát. Előtte kiválasztottam a fajtát, és aztán az alom születése után egy naposan, valamint 6 hetesen végeztek el a kölykökön egy tesztet. Ez a kutyák számára teljesen fájdalommentes, az öröklött és az egyéni viselkedést méri fel, gyakorlatilag a teszt kiértékelése után meg tudják határozni a személyiségét, hogy ő később milyen célra lesz alkalmas.
Nem minden kutya való terápiás munkára! Nem a fajta a lényeg, hanem az egyed. Létezik terápiás amstaff, vagy dobermann is! Ezért nem mindegy, hogy ki is lesz a leendő terápiás kutya, hiszen a felnevelése, kiképzése komoly összegekbe kerül. Jelenleg a kutyám másfél éves, hamarosan a vizsga első részért szeretnénk megcsinálni (1 éves kor alatt nem lehet) eddig több százezer forintomba került a nevelése, képzése. De nekem megéri, mert ezt akartam mindig csinálni, de csak önkéntesként. Remélem véghez viszed a célod te is, mert a terápiás állatokra óriási szükség van!!
Ja, és még valami, így hogy az akkori alom már másfél éves, tudunk következtetéseket levonni: minden megállapítás sikeres volt, a teszt minden eredménye beigazolódott . Magyarországon csak a KEA vizsgáztat, de több kutyás szervezettől is kérhetsz segítséget,attól függ merrefelé laksz- megye- tudok adni néhány tippet.
Sok sikert!
Szia!
Az utolsó előtti hszt.-t írtam. a teráp tanonc kutyám 1,5 éves, eddig mindennel együtt kb. 400-500 ezer forintba volt. (ebben benne van a kaja, felszerelése, kutyasuli, utazás a kiképzések miatt,oltások, kullancs-bolha elleni kezelés, jutalomfalatok-párizsi, ill minden kiadás amit egy kutyatulajdonost terhel plusz ami még ehhez az ágazathoz jön ) Szerintem ez nem kevés pénz, de pl. én mikor elkezdtem dolgozni, csak azért tettem, mert tudtam hogy ezt akaorm csinálni, és gyakorlatilag az összes fizetésem erre ment el valamilyen formában. Mióta megvan a kutya csomó dologról lemondok, bele kell kalkulálni hogy nem lehet felügyelet nélkül sokáig, mert lételeme az ember közelsége, így mindenhová ahova tudom én is viszem magammal, plusz így magamra jóval kevesebb jut, de mikor fel tudsz mutatni valami eredményt, az valami hihetetlen... mikor segítesz valakin, akinek szüksége van rátok. Még nincs meg a vizsgája a kutyának de már így is rengeteg emberen segített. és ez óriási érzés nem tudom leírni, kívánom hogy megtapasztald. :)
Milyen fajtára gondoltál egyébként?
A www.matesze.hu oldalon (szinte) minden hasznos infót megtatlálsz. Szervezeteket, akik segíthetnek az egyedválasztásban, kiképzésben, felkészülésben. A vizsgák követelményeit, hogy pontosan tudd, mik az elvárások egy terápiás kutyával szemben, mire képezd majd a kutyádat.
Szép kaland lesz! :-)
(Mi két éve dolgozunk, sokat tanulok folyamatosan! :-D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!