Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért olyan nagy baj ha...

Miért olyan nagy baj ha "kisbabának" tekintem a kutyám?

Figyelt kérdés

Mármint nem aggatok rá mindenféle idétlen kényelmetlen ruhákat kivéve télen mert nem akarom hogy megfázzon ha leviszem gügyögök neki szoktam neki adni abból amit én eszek puszilgatom velem alszik egy ágyban igen tudom ő tekinti magát a falkavezérnek azthiszem de ez miért baj?

Egyébként egy pici yorki mármint ezzel nem rossz neki vagy ha igen akkor miért rossz?

2014. júl. 20. 22:42
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj, hogy legtöbb esetben ilyenkor az ember nem kezeli kutyaként és emiatt súlyos viselkedési problémái lesznek egy idő után a kutyának. Főleg az ilyen csöpp kutyáknál fordul elő, hogy olyan dolgokat is megenged neki a gazdi, mert pici és cuki, amit pl. egy rottweilernek tiltana. Itt van a kedvenc cikkem fordítása, hátha hasznos lesz neked: [link]

Azzal, hogy magát tekinti falkavezérnek pont az a baj, amit írsz: ti vagytok a falkatagok, akikről neki gondoskodnia kell. Figyelni rátok, megvédeni séta alkalmával, a betolakodóktól, ideges lesz, ha eltűntök (szeparációs szorongás) stb. Összességében baromi stresszes ez egy kutya számára (a folyamatos stressz meg ki tudja kezdeni az immunrendszerét is). Az a megnyugatató a számára, ha ti vagytok a falkavezérek: tudja, hogy vigyáztok rá és minden rendben van. Szóval a kutyád "lelki békéje" érdekében át kellene venned a falkavezér szerepét.

2014. júl. 20. 23:39
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Én írtam először, h nem bírja el lelkileg. Én nem erről beszélek mint amit most utánam/előttem írtak...ha neked működik ám legyen. (Bár megjegyzem, azért megnézném ezt saját szemmel, h te mit nevezel működésnek és h én)

De egy olyan kutya, amelyik alapvetően nem egy domináns jellem, és megkapja azt a terhet, h ezentúl ő a falkavezér, neki kell a szituációkat kezelni stb, annál nagyon komoly problémák lehetnek:

pl. folyamatosan ugat, szeparációs szorongása lesz, nem enged be senkit a házba, nem enged senkit a gazda közelébe, agresszív viselkedést mutat, de közben ha kiveszed a környezetéből, "összeomlik" - fél, remeg, elbizonytalanodik. Az ilyen kutyák kapnak oda (ha nem is a gazdájának... bár nem egy példát láttam már erre is - mondván, h majd ő helyreteszi a rosszalkodó falkatagot).

A lényeg h millió probléma lehet belőle amit a legtöbb gazda nem tud kezelni...de a legrosszabb amikor nem is tudják h valamit kezelni kéne.

És még egyszer, az h neked nincs semmi problémád ebből, annak örülj, de ne vegyél mérget rá h a következő kutyádnál sem lesz. A kedvencem a hozzád hasonló gazdik: de hát az előző kutyámmal sosem volt semmi baj, az olyan okos volt... és ugyanazokat csinálja vele tényleg mint az előzővel és csodálkozik h emez meg "nem okos". De ne aggódj, erre majd rájössz amikor meglesz a következő...vagy esetleg amikor változik körülötted valami és azt a kutya furcsán reagálja le. Pl volt nekem egy tanítványom, akinek a barátnőjének volt egy ugyanilyen yorkieja... addig kiderült "semmi gond" nem volt a kutyával amíg össze nem jött a sráccal. (természetesen volt gond, de azt a leányzó nem érezte annak) Ám amikor a párja nem ölelhette meg a lányt, mert a kutya fenyegetően elkezdett morogni...azért az már gáz. A kutya 5 méternél messzebb nem ment el a gazdájától és bárki aki ebbe az 5 méterbe belelépett, ugatott de közben hátrált (tipikus példája a falkavezér kutyának aki nem bírja el a ráosztott szerepet, plusz ráadásul nem volt a legstabilabb az idegrendszere vagy inkább szimplán a szocializáció maradt ki: úgy mérte fel h az adott illető 5 m-en belül veszélyt jelent a falkára - rá és a gazdájára -, ezért valamit tennie kell, de azt már nem tudta mit és hogyan, ezért ugatott és mivel egyáltalán nem volt biztos abban h meg tudja oldani a szitut, hátrált) - egy falkavezér reálisabban tudja felmérni mi a veszély és mi nem, és amit annak értékel, azzal szemben magabiztosan kiáll - itt nem ez történt...de mivel senki más (értsd. gazda) nem lépett az ügyben, így neki kellett valamit. Ha fordított eset van - vagyis h a gazda a falkavezér - fel se merül, h ő önhatalmúlag döntsön arról h megugatok bárkit aki a gazda közelébe megy vagy nem engedem oda a párját. Ilyen elő nem fordulhat...vagy ha halvány kísérlet is van rá (amit azért egy nem túl magabiztos kutya úgysem fog megtenni), a falkavezér pillantokon belül csendre inti, jelezvén, h "kösz h szóltál, majd megoldom".

Hát csak ennyi.

De Neked jó babázást!

2014. júl. 21. 01:02
 13/15 anonim ***** válasza:

Minden lényeges dolgot leírtak előttem, szaporítani a szót fölösleges.

Annyit tennék még hozzá, hogy valószínüleg te leszel/vagy a a yorkit és egyéb, apró fajtájú kutyát tartók díszpéldánya, aki megkérdezi tőlem - szintén yorki tulajdonostól - a parkban:

- miért nem veszem az ölembe a kutyám mert jön egy pl.vizsla,

- hogy tanítottam meg neki,hogy nem szökjön póráz nélkül

- hogy etetem a kutyát, mert az övé előtt egész nap ott a kaja és mégsem eszik szegény

- miért nem öltöztetem föl a kutyát, hiszen hideg szél fúj - még tél sincs!:)

- miért megyek be a futtatóra, ha vannak nagy kutyák, felelőtlen majom vagyok összetapossák szegényt

- egyáltalán az én kutyám miért fogad szót nekem? biztosan keverék mert nem őrjöng, ugrál, szökik, kötekedik, elbújik stb.

Hát rettentően sajnállak, mert a kutyanevelési stílusod által kimaradtok rettentő sok jó dologból, ami a kutyatartással együtt jár:((((

2014. júl. 21. 12:52
 14/15 A kérdező kommentje:
érdekes amit itt leírtatok talán még van is benne egy kis igazság de szerencsére ez picurom nem ilyen azért köszönöm szépen érdekes volt
2014. júl. 21. 13:24
 15/15 anonim ***** válasza:

"talán még van is benne egy kis igazság"

Talán...egy kevés... de persze nem sok. Pont annyi amennyinek lennie kell benne. De majd a következő kutyádnál emlékezz ezekre ;o)

2014. júl. 21. 14:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!