Amstaff vagy doberman?
Nekünk mindkettő volt, és mindkettőt szerettem. Sokban hasonlít a két kutya, mindkettőhöz erős kezű, következetes gazdi kell, de mindkét kutya igazi családtaggá válik, ha sokat, és jól foglalkoznak vele.
A dobi szerintem csökönyösebb jószág, mint az amstaff, kevésbé "stréber", viszont ő is tanulékony, ha jó irányból közelíted meg a tanítását. Szerintem mozgékonyabb is az amstaffnál, sőt, kifejezetten igényli is a sok mozgást. Az amstaff higgadtabb kutya, de ugyanolyan domináns természetű, mint a dobi, sőt...
Mindkét kutya nagyon okos, és mindkettő remek házőrző. A dobi talán többet szalad, de az amstaff is bőszen őrzi a területét. Szerintem az amstaff félelmetesebbnek hat, bár felfogás kérdése... A mi amstaffunk egyszer "megfogta" az egyik ismerőst, aki nem csöngetett, csak bejött a kapun... Nem bántotta, csak ráfogott a karjára, és nem eresztette el addig, amíg ki nem jöttünk a házból, és fel nem szólítottuk rá. Nem tanította rá senki, teljesen "magától" csinálta. Az ismerősnek a haja szála sem görbült, de utólag azt mondta, hogy ha mozdulni akart, a kutya erősebben szorította, és morgott. Miután azonban már mi is ott voltunk, szent lett a béke, még a farokcsonkját is csóválta...
Az, hogy melyik családszeretőbb, arra azért nehéz válaszolni, mert mindkét kutyus eléggé egygazdás, és szüksége van arra, hogy határozott helye legyen a családi hierarchiában. Az amstaffnak eléggé magas a fájdalomküszöbe, ez akkor lehet előny, ha a gyerkőcök nyúzzák őt. Kutyákról lévén szó, mindkettő családcentrikus, és igényli, hogy aktívan részt vegyen a körülötte élők életében.
Családi kutyának én inkább a dobit ajánlom, lévén ő a játékosabb kutyus. Az amstaff komolyabb lélek, a dobi bohóc.
Bármelyik kutya mellett döntesz is, nagyon fontos, hogy megbízható tenyésztőtől vásárold meg a leendő családtagot! Ugyanis a kiegyensúlyozott, jó idegrendszer ezeknél a kutyáknál elengedhetetlen. Egy rossz idewgrendszerű kutya a családban, akár dobi, akár amstaff, tragédiához vezethet!
EGYIK SE! mind a kettő egy rakás szar! nem kell itt a duma hogy.... gondolom verekedtetni akarod! tehát neked kutya nem való!! Az ilyen kistermetű kutyákat ajánlom számodra pl: pincsi sicu westi... stb ez ilyen semmirevalóknak való, döbsz neki egy kis kaját és kész is, jah és aki meg be akar törni az amstaffot és a dobbermant lefújja vagy leüti
a kisseb kutyába meg belerug egyet és felfordul.... hát nem ugyanaz? .... ne hogy merjél venni! lehet lepontozni ,de akkor is igazam van.
ha az amstaff és a dobi tulajdonságát összekeverjük akkor egy sokkkal jobb kutya jön ki :)
cane corso
egy kép rola .....
a corso furge és lista is egyben
nekem is van.
minimálisan nyáladzik szoval nem is.
még egy kép:
ennek kupírozhatod a fülét de hagyhatod lelógva.
így is ugy is félelmetes.
viszont ha egy dobit nem kupírozod ugy néz ki mint egy kopó vagy egy fekete vizsla.
a staffi sztem pici. vagyis kistermetü és könnyü feldönteni .....
szoval inkább corso
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!