Van valakinek tapasztalata, véleménye BRAVECTO kullancs elleni tablettáról?
Kedves Kérdező, kedves Hozzászólók!
Állatorvos vagyok! Teljes szívemből ajánlom minden kutyásnak a Bravectot. Engedjétek eloszlatni a tévhiteket.
1. Igen, tény, hogy a kullancs meg kell csípje a kutyát, ahhoz hogy érintkezésbe kerüljön a fluralanerrel, DE! a babesia átvitelének ideje a csípéstől számítva minimum 48 óra. Az összes csepp és nyakörv esetében arra apellálnak, hogy ez alatt a 48 óra alatt a befúródott kullancs elpusztuljon. Ezt a bravecto végig a 12 hét alatt kb. 12 óra alatt megteszi.
2. Duna mellett praktizálok. Nincs az a repellens hatás (advantix, vectra, foresto, scalibor) ami igazán szúnyogos időben távol tartaná az összes szúnyogot (és kullancsot)!
3. Lyme-ra a kutyák nem érzékenyek, annyira mint az ember. 95%-ban tünetmentes a fertőződés, mellesleg megjegyzem, hogy mi Lyme-ra nem is oltunk, mert a vakcina nem igazán hatékony, de mint említettem, jó részükben nem is okoz semmilyen tünetet.
4. Az összes csepp és nyakörv felszívódik, lásd advocate csepp, aminek féreghajtó hatása is van. A fluralaner és afoxolaner (nexgard) felszívódás után az epén keresztül választódik ki 99%-ban, 1% vesén át. Az előbbinek folyománya a 12 hetes hatástartam, mert az epével kiválasztódott hatóanyag újra felszívódik, és így tovább. Nyugodtan adható májbetegnek, vesebetegnek, epilepsziásnak, szívbetegnek, vemhesnek és szoptatósnak is!
5. A barvecto adható macskának is, bár a használati nem tartalmazza a leírást, de dupla dózis kell, tehát egy 4 kg-os cicának 8 kg-ra kell számolni. Folynak a vizsgálatok, valószínűleg az engedélyezés is elindul lassan.
6. Aki gyakran fürdeti, vagy több kutya van és a nyakörvet lerágják egymásról, akinek kisgyereke van, vagy akinek a kutyája allergiás a cseppre vagy nyakörvre, azoknak ajánlom leginkább. Tényleg az összes közül a tabletta a legkevésbé károsító.
EGYetlen babesia eset fordult elő EGÉSZ EURÓPÁBAN eddig bravecto mellett, az pedig azért volt mert egy 39kg-os kutya 20-40-eset kapott, felszedett közben egy két kg-ot, és így már kevésnek bizonyult. Ezek a mg-ok a legkisebb 25mg/ttkg értékre vannak belőve, de az adag hivatalosan 25-56 mg/ttkg. Tehát én inkább a 37 kg-os kutyának is a 40-56-ost adom, árban nincs nagy különbség. Egyedül a nagy barna kullancsra tud 8 hetet, de az meg szórványosan fordul elő a déli határvidéken, és kutyában nem igen írták még le. 5x-ös túladagolással, 2 havonta ismételt beadás után sem volt semmi bajuk az állatoknak.
Nem olcsó, de mocskos jól működik, a gazdik azt szokták mondani, hogy néha látnak a földön 1-1 elszáradt összetöpped kis kullancsot, de az azt jelenti, hogy működik a cucc!
Ritkán hányás előfordulhat mellékhatásként (még ritkábban hasmenés), de ezt elkerülendő kajával kell nekik beadni a tablettát (és jobban is szívódik fel kajával). Ha 4 órán belül hányja vissza, akkor vissza kell etetni vele (tudom, undi), ha 4 óra után hányja ki, akkor meg már felszívódott elég hatóanyag a 3 hónapos hatástartamhoz.
Szóval tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom!
Ui: úton vannak a fejlesztések, valszeg a bravecto ( a nexgard már biztosan) kombinálva lesz milbemicinnel, ami meg a szúnyog által beoltott bőr- és szívféreglárva megelőzésére is jó lesz!
Koszonom szepen kedves allatorvos a leirast!
Hol erdemes vasarolni bravectot? Ugy latom venykoteles, emiatt nem igazan webshopkompatibilis... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!