Titeket nem idegesít ez a hirtelen jött kutyaiskola mánia?
Mindenki mindenhol a kutyaiskolával jön, nem értem, miért sulykolják ezt bele másokba... Oké, hogy hasznos, tök jó, remek, ezt nem is vitatom!
De a szitu, ami felhúzott:
A minap sétáltatom a kutyámat parkban és beszólt valaki, hogy menjünk kutyasuliba. Kutyám 4 hónapja van velem, sintértelepről van, előtte kóbor volt, 1-2 éves. Elértem, hogy szépen jön pórázon (nem ismerte) és nem vinnyog hangosan, ha kutyát lát 50 méteres körzetben (szereti őket nagyon). Futtatóban, udvaron, lépcsőházban teljesen behívható, de az utca...Hát ott minden olyan izgalmas neki, hogy teljesen más elmeállapotba kerül :D (Terrier mix.) Odajött egy póráz nélküli idegen kutya (gazdi valahol messzebb), enyém meg húzott, majd mikor nem engedtem a rángatásának, lefeküdt. A másik odajött, ismerkedtek és mindkettő játszott volna, de az enyém meg majdnem kirántotta a karomat, mert nekilódult. Erre a másik gazdi odajön, mondja miért nem engedem el, mert a Bubuka csak játszani akar vele blablabla.... Mondom NEM engedem el, mert nagyon izgága és még nem behívható. De, de, engedjem csak el. Mondom NEM! Elég ha egyszer szalad ki egy kocsi elé (járnak a környéken, meg buszok is) és volt kutya nincs kutya. Erre meg mondja, hogy akkor talán kutyasuliba kéne vinni, én meg mondom, hogy azt sajnos nem mindenki tudja megfizetni. Erre nézett rám tágra nyílt szemekkel.
Én értem és maximálisan elfogadom, hogy a kutyasuli remek dolog. De miért kell ezt mindig az ember fejéhez vágni? Főleg, mikor olyan mondja, akinek a kutyája szintén rendetlenkedik... Én folyamatosan gyakorolok az enyémmel, tanítgatom, olvasok a témában, videókat nézek, stb és haladunk.
Ráadásul sokszor tök megalázó, mert láthatóan pénzes emberek mondják én meg nem vagyok az.
Egyik füleden be a másikon ki.
Én maximum a kutyámmal Tükör suliba mennék, de mivel nincs a közelbe megoldom én.Csomó trükköt tud, az alapengedelmesség is megy.Illetve mi is küzdöttünk, sőt még küzdünk is hogyha elengedem utcán, valahogy süket lesz!Hát dolgozunk rajta, majd alakul de nem megyünk suliba, felesleges.
Ne foglalkozz ezzel, neked kell tudnod hogy elengeded e a kutyát vagy nem, Te vagy a gazdája, nem azok az akárkik...
Köszönöm a sok (és normális :) ) választ, mindenkinek nyomok egy zöld kezet.
Én tényleg szívesen elengedném az enyémet pórázról, de Budapest belvárosában lakunk, aki ismerős erre, az tudja, hogy életveszélyes. (Ráadásul egyszer a szemem előtt ütöttek el egy kutyát, elég megrázó rágondolni a mai napig...) Nincs a közelben olyan hely, ahol nyugodt szívvel elengedhetném. Én nem attól félek, hogy nem jönne vissza, inkább attól, hogy valami érdekeset lát és átrohan az úton és kivasalja egy kocsi, elüti egy biciklis... Jobb híján egy nagyobb futtatóba járunk, ott kiviháncolhatja magát a többiekkel meg csinálok neki 10 méteres hevederpórázt, aztán parkos részeken majd azzal megyünk, biztos élvezni fogja :)
Igen, ezt sokan írják, hogy egy kutya luxus.Ilyen alapon egy szegény embernek se legyen gyereke. Nem kötekedésként írom, csak szerintem alapjáraton nem luxus (ha mondjuk nem egy folyamatosan beteg berni pásztorról van szó :D). Egyébként mindent megveszek neki, jó kaját, felszerelést, spot ont, ivartalanítása is megvolt, ha baj van, orvoshoz viszem és sokat foglalkozok vele, rengeteget sétálunk együtt.
Egyik születésnapomra kaptam meglepetésként egy terráriumi állatot. NA AZ luxus. Nem tudom, hogy jutott eszébe az illetőnek, de én kiakadtam, ráadásul elég sok pénzt kellett kapásból belefektetnem az ajándékba (kiderült, hogy nagyobb terrárium kell neki, egyedül nem érzi jól magát így társ is kellett és az a soook felszerelés...Huh.). Ráadásul rendszerint megrongálják a cuccaikat. Gondolkodtam rajta, hogy elpasszolom a társaságot, de annyira kényesek, Magyrországon kevesen értenek hozzá, én is külföldi oldalakról mazsolázgattam össze a tudnivalókat és hát...Megszerettem őket, pedig olyan kis együgyűek.
Kicsit elkalandoztam :D
Még 1x köszönöm a válaszokat! Én továbbra is úgy vagyok vele, hogy az embernek a lehetőségeihez mérten a legjobbat kell nyújtania egy állatnak.
Sippara ezt nem jól tudod!
,, 4. § (1) Az állattartó köteles gondoskodni, hogy az eb közterületre felügyelet nélkül ne juthasson ki. Közterületen ebet csak pórázon szabad vezetni. Játszóterek területére ebet bevinni pórázon vezetve is tilos.''
Dirrekt hétköznap mentünk le amikor mindenki dolgozik, kivéve a vén trottyokat. Amikor szólok valakinek hogy ne engedje oda a kutyáját akkor miért nem lehet felfogni hogy nem akarunk társaságot? Miért van az, hogy ahol mi pancsizunk dirrekt külön a többiektől akkor odajön dirrekt a kutyájával?
Ez éppen olyan amikor az étterembe odaülne egy idegen az asztalomhoz...... Már megbocsáss de ez akkoraa bu...kóság!
A másik ha én el látom a kutyámat pórázzal meg egy könnyű kosárral a másik kutya meg odajön és beleharap mit tudok csinálni? Ki fizeti ki az állatorvosi költségeket? Mert gondolod hogy a sz...ázi vén trotty ki fogja?
És amúgy hogy jön a képbe anyám? Sippara én szídtam ANYÁDAT??? Pedig igen csak sok köze van hozzá hogy ilyen tudatlan embert hozott a földre. A tudatlanságot lehet javítani, a bunkóságon sajnos nem. .... Nagyon sajnálom hogy erre tanítottak otthon hogy más annyát szídod......
,, nekem eszembe nem jutna az enyémeket más kutyához kérdezés nélkül odaengedni, ha barátságosnak néz ki, ha nem.''
Ez kéne mindenkinek beleverni a kobakjába, ez alap dolog kéne hogy legyen mindenkinél.
persze vannak kivételek,talán te is az vagy. de azért tudd, a legtöbb kezdő kutyásnak fogalma sincs a kutya-nevelésről ! vannak akiket érdekel a dolog,és sok időt töltenek a kutyusuk szocializációjával,és a nevelésével ( hiszen ez a kettő a legfontosabb ). na ők vannak kevesebben !
a kutyaiskola lényege nem csak a kutyával szembeni viselkedés megtanulása :)
- egy olyan csoportban ahol sok a kutya ,a kutyák remekül megnevelik egymást.
- az emberek nem saját magukkal foglalkoznak,így könnyebben ismerkednek,kommunikálnak.
- a mozgás felfrissít, és a kutyákat nem csak fizikailag kell fárasztani .
viszont sok kutyaiskolában a kiképzők viselkedése visszatetszést kelthet, ami alapvetően befolyásolja a jó közérzetet. vagy egyes kutyák viselkedése lehet zavaró .
szóval a kutyaiskola szabadon választható .
DE A LEGTÖBB KUTYÁST KÖTELEZNI KELLENE legalább az alapok megtanulására! egy 4-5 órás tanfolyammal már sok mindent el lehetne érni lsd : ausztria, svájc, stb.
és akinek megtetszik ,az bizony már egy kiképzett jól nevelt kutyával is szívesen jár kutyasuliba, egyszerűen a társaság miatt :)
sok a kutyás ,és sok közöttük a teljesen kretén . ez van . a kutyaiskolák pedig pont ez ellen küzdenek .
lemaradt : szerintem aki nem szeretné,hogy a kutyája más kutyákkal ismerkedjen.... na ott azért valami nem tuti.
mert a kutyák alapból soha nem harcoskodnak, nem támadnak,és nem küzdenek. legyenek bármekkorák .
persze vannak kivételes esetek ( tüzelés ), de a legtöbb kutya teljesen jól elvan más kutyákkal, hacsak a lökött gazdi ezt másként nem gondolja. és ebben a gondolkodásmódban van a baj.
egy kutyaiskolát végzett kutyával sokkal könnyebb együtt élni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!