Egy hat-hét hónapos golden méretű kutyával mennyit szabad sétálni?
Fokozatosan.
Mivel először majd megy ki utcára, biztos, hogy minden egyes fűszálat végig fog alaposan szagolni, úgyhogy az egy kör a ház körül egy órába is telhet. :)
Ahogy megismeri a környéket és megismeri a szagokból a többi kutyát, ingert, már sokkal gyorsabban, tempósabban fog közlekedni (nálunk van egy rész, amin minden nap végig megyünk, azt rutinosan lerendezi 5 perc alatt, mindig ugyanazokat a pontokat szagolja meg :)).
Kezdjetek egy fél óra-órával, amiben legyen laza séta+szaglászás, és egy kicsit más kutyával játszás is.
2-3 hét elteltével, ahogy belejön a sétába, és kicsit erősödik az izomzata, növelhetitek a mozgás mennyiségét.
És szerintem a kinti labdázással is várni érdemes egy pár hetet, mert az elején minden annyira új, annyira izgi, ha még labdát is dobsz neki, azt sem tudja majd, mihez kezdjen.
Le lehet fárasztani, de azért ne dőljön ki a séta kellős közepén, tehát első nekifutásra azért ne menjetek 2-3 órás erdei túrára. :)
Az ugrálást, lépcsőzést, frizbizést 1-másfél éves koráig lehetőleg kerüld el. Persze, ha más kutyával játszik, ugrál, ez természetes, itt az ilyen agility típusú ugrálásokra gondolok.
A megerőltetést a sportra, legyen az agility, futás, biciklis futtatás, stb.. értik, értjük. Azokhoz kell fokozatosan hozzá szoktatni az ebeket.
Sétálni nyugodtan elviheted már 1-1,5órára is naponta, sőt! Ez idő alatt nyugodtan labdázhatsz, frizbizhetsz vele, és érdemes lenne kutyák közé vinni, h hadd szocializálódjon!
Az kár! Keress a neten fórumokat, sok helyen szoktak kutya-bulit rendezni :), mindenképp keress neki társaságot, mert később akár agresszívan is reagálhat más kutyákra...
Amikor az én óriás uszkár keverék kutyusom 6 hónapos kora körül volt mi már javában kirándultunk, bkv-ztunk, vonatoztunk. :S Én azt hittem minél több, annál jobb. Szerencsére nem lett semmi baja, ma már 2 éves.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!