Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért ilyen "megszállott" a...

Miért ilyen "megszállott" a kutya?

Figyelt kérdés

Egyszer már tettem fel kérdést ezzel kapcsolatban, de még mindig nem oldódott meg a probléma. Gondoltam hátha olvassa most más is vagy volt már hasonló helyzetben.

Az elsődleges probléma,hogy a kutya lop. Kilopta már az útlevelemet a táskámból, és ha nem veszem időben észre, szétrágja. A szemétben is folyamatosan turkálna, ha hagynánk, minden papírt szétcincál, ami a mancsa közé kerül. Azonban a nagyobb probléma az, hogy egyfolytában ellopja a cigis dobozomat, és széttépi,összetöri. Ha a táskámban van onnan, az ágyról, az asztal KÖZEPÉRŐL, amikor eldugtam a hintaágyon a párnák alá, onnan is kitúrta. Mivel mentolosat szívok, gondoltam tetszik neki az illat vagy a zöld szín (bár amikor eldugtam valahová, onnan is előszedte), ezért elkezdtem tölteni. Egy darabig ezzel nem volt baj, aztán most már a cigihüvelyt is szétcincálta. Az érdekesség, hogy apósom is dohányzik, rokonok is, és bárki elől hagyja a cigijét, ahhoz nem nyúl. Valamiért engem szemelt ki.

A lakásban nem dohányzunk, csak az udvaron és akkor sem a kutya közelében. Egyszerűen nem tudom se felfogni, se megérteni miért csinálja ezt. Soha senkivel nem fordult még ez elő.

Ha bárkinek van bármi tippje, nagyon megköszönném, ha megosztaná velem.

24/N

2014. jún. 25. 16:40
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
23%
Ahogy azt olvastam, hogy csak a te cigidet lopja, másét nem, egyből arra gondoltam, hogy talán nem akarja hogy cigizz. A másik tippem az, hogy tetszik neki a dohány illata.
2014. jún. 25. 16:47
 2/11 A kérdező kommentje:

Hát, igazság szerint nem mondhatnám, hogy különösebben kedvelne a kutty engem, legalábbis nem jobban, mint a többieket és ezért akarná, hogy leszokjak... Amikor el akarom venni tőle, akkor szemrebbenés nélkül odakap. És azért egy huskyról van szó, nagyon tud harapni :/ Más is szív mentolosat, azokhoz nem nyúl. Teljesen tanácstalanok vagyunk :(

De köszönöm szépen a válaszodat! :)

2014. jún. 25. 16:54
 3/11 sippara ***** válasza:
43%
Egyértelműen veled van a probléma, ha csak veled szemben mer magának ennyit megengedni (mondjuk főleg azt nem értem, TE miért hagyod neki ezeket). Figyeld a többieket, hogy miben és miért bánnak vele másként, bár a legjobb az lenne, ha el tudnátok menni egy kutyasulira, vagy kihívnátok házhoz egy hozzáértő kiképzőt.
2014. jún. 25. 17:10
 4/11 anonim ***** válasza:
58%

Egyszerűen azért csinálja, mert megszokta.

Az elején meg azért csinálta, mert megtehette. A magáénak érezte, unatkozott, stb...

Fölösleges azon agyalni, miért csinálja. Időpocsékolás.

Le kell róla tiltani, és kész. Nem kell agyonbonyolítani.

A nagyobb gond az ott kezdődik, hogy a sorok között olvasva nekem elég egyértelműen az jön le, hogy fogalmad sincs, hogyan kell bármiről is letiltani egy kutyát, hogyan kell következetesen szabályokat, korlátokat betartatni, hogyan kell uralni a teret, vagy bizonyos tárgyakat, hogyan kell kisajátítani tárgyakat, hogyan kell megértetni vele, hogy hogy az nem az övé ezért tartsa tiszteletben.

Ez a történet egyáltalán nem a cigiről szól. Ez egy általános probléma, ami a cigi lopkodásba nyilvánul meg, és aminek a megoldása is viszonylag általános dolog.

Normális esetben egy kutya életében napi szinten jelen vannak szabályok, korlátok, amiket be kell tartani, ezek betartásához pedig (pláne egy tanítás alatt álló kutyánál) a gazdának is naponta tucatjával kell nevelő jellegű fegyelmezést alkalmaznia.

Szóval ha nem tudod a mechanizmusát annak, hogyan tiltsd le valamiről, vagy sajátítsd ki a tulajdonodat, akkor erre a kérdésre milyen választ lehet írni?

Ezzel az erővel egy könyvet is ide lehetne írni, hogyan tartsunk kutyát címmel...

Minden esetre a fentiekből nagyjából össze tudod rakni a képet, hogy minek kell utána nézned.

A lényeg az, hogy a kutya a sajátjának érzi az egész házat, minden felszerelésével, főként a cigiddel együtt.

Meg kell vele értetni, hogy ez nem így van.

Ennyi a megoldóképlet, bár a megoldás, tapasztalat hiányában nem lesz olyan egyszerű.

Majd ha lesz időm, privátban írok egy két módszert, elöljáróban annyit, hogy felejtsd el ezt a hozzáállást, meg gondolkozást, hogy egyrészt túlbonyolítod a dolgokat, másrészt emberi tulajdonságokkal és gondolkozással ruházod fel, mert ilyen a valóságban nincs.

2014. jún. 25. 17:21
 5/11 A kérdező kommentje:

Engem csak egy éve ismer, lehet ezért...

Nem hagyom neki, igyekszem minél jobban elzárni ezeket előle. Ha egy percre hagyom elöl és ő is ott van, akkor csípi el. Amikor pedig el akarom tőle venni, morog és simán megharapna. Ugyan ezt csinálja párommal is és anyósommal is, ha el akarnak előle venni valami papírt, amit éppen szét akar rágni, akkor odakap. Pedig ők már 16 éve élnek együtt a kutyával.

Mindenki egyformán bánik vele, ha olyanja van nagyon jól el tudunk szórakozni meg játszani vele. Lehet csak öregszik.

2014. jún. 25. 17:25
 6/11 anonim ***** válasza:
77%

"szemrebbenés nélkül odakap. És azért egy huskyról van szó"

Előző vagyok.

Ennek fényében tartom az előbb leírtakat, így viszont azzal kiegészítem, hogy totálisan kisajátít dolgokat, és durván átvette a hatalmat!

A huskykra amúgy is jellemző a dominancia, kőkemény kézzel kell őket fogni. Ilyen hozzáállással igen csúnya vége is lehet a történetnek!!!

Így viszont értelmetlen bármit is írni ezzel kapcsolatban.

A kutya túl erőteljes, fizikailag is, mentálisan is, túl domináns, te pedig túlságosan tapasztalatlan vagy, hogy ezt elméleti beszélgetés útján kordában tartsd.

Kéne egy szakember, aki a gyakorlatban megmutogat néhány dolgot, úgy sokkal egyszerűbb. És hidd el, megéri!

2014. jún. 25. 17:26
 7/11 A kérdező kommentje:

Utolsó válaszoló:köszönöm szépen a hozzászólást és a tanácsokat! :)

Igazság szerint én csak egy éve élek velük, és még sosem volt kutyám. Ezért nem tudom mit jelentenek ezek a dolgok, vagy mit kellene lépni. Csak azt tudom mondani, amit nekem is mondtak a többiek, hogy ezelőtt soha nem viselkedett így.

Csak picit azért még tartok tőle néha, mert ha morcos és nem az van amit ő akar, akkor nagyon be tud rágni. hétvégén is megkapta az egyik barátunk kezét, mert el akart előle venni valami alufóliát, hogy ne egye meg.

2014. jún. 25. 17:28
 8/11 anonim ***** válasza:

Nem dugdosni kell előle a dolgokat, hanem elé tenni, és ha a gondolatán is látod, hogy eszébe jut, hogy hozzá kéne érni, kőkeményen fegyelmezni!

Ezt csak úgy mondom, hogy mi lenne a helyes, de inkább ne kezdj bele ilyenbe, mert ehhez kell némi rutin.

2014. jún. 25. 17:28
 9/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ, akkor szakember segítsége lesz, mert ez így tényleg nem állapot! :)

Most sokkal több segítséget kaptam, mint legutóbb. Még egyszer köszönöm! :)

2014. jún. 25. 17:30
 10/11 anonim ***** válasza:
Hát igazán nincs mit, végül is én is leráztalak, de tényleg őszintén mondom, a dominanciát nagyon veszélyen nulla rutinnal elméleti "okítás" után átvenni.
2014. jún. 25. 17:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!