Argentin dog mennyire lenne jó vaddisznó vadászatra?
Jagd terrierjeink vannak, szeretnénk melléjük valami nagyobb testût is. Több embertõl hallottam, hogy az argentin dogok jók erre a célra, de nem igazán ismerem a fajtát. Szerintetek? Vagy tudtok más olyan fajtát, ami megfelel erre a célra?
(És nem szeretnék ezzel veszekedést szítani... csak mert egy facebook csoportba is kiírtam a kérdést, és ott tömeges hisztériát váltott ki... )
Látom senki nincsen tisztában a témával, ez elég szomorú, mert olyasmiről van itt szó, ami nem játék.
Az argentin dogot az ún "monteria" vadászatra tenyésztették ki, ami úgy néz ki, hogy 8-10 dog fut elöl, a vadászok pedig mögöttük lóháton. A kutyák felhajtják a vadat (puma, vaddisznó stb), és lefogják, amíg a vadász odaér, és többnyire késsel szúrja le a vadat. Azért kellett fehér szőre legyen a dogónak, hogy éjjel meg lehessen őket különböztetni a vadtól. Ez élet-halál harc, gyakran a kutya is elpusztulhat. Ezt a fajta vadászatot Magyarországon tiltja a törvény.
Az a baj veled, kérdező, hogy te a fejedbe vetted, hogy ezt fogod csinálni, csak az a baj, hogy látszik, semmit nem tudsz a fajtáról. Akkor tudnád, hogy az argentin dog önálló döntést is képes hozni, és ha úgy gondolja, hogy x helyzetre y a megoldás, te már hiába parancsolgatsz neki.
Csodálatos kutyák, de nem neked valók. Akár arról is kérdezgethettél volna, hogy jó-e velük viadalozni, az ugyanolyan illegális és embertelen dolog lett volna.
Kedves 21-es,
Épp azért kérdeztem róla, mert nem ismerem a fajtát! Szerettem volna róla pontos ismereteket, esetleg személyes tapasztalatokat kapni, mivel az internetes oldalakat nem tartom a legmegbízhatóbb forrásoknak. Nem vettem a fejembe semmit, ezt rosszul látod. Nem is most rögtön tervezünk kutyát venni, szeretnénk kiválasztani a legmegfelelőbb fajtát, keresni egy olyan vonalat, ami alkalmas erre, és még szereti is ezt csinálni. Írtam azt is, hogy abba, ahogyan vadászunk nem szeretnék belemenni (nem is úgy kell elképzelni egyébként, hogy mindig rögtön ráengedjük a kutyát a vadra és nekik kell fogni, meg tépni, egyáltalán nem erről van szó), nem a kérdéshez tartozik, és erről úgy érzem nem is kell senkinek beszámolnom!
És szerintem a viadaloztatás, és a vadászat között azért van egy kis különbség...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!