Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Argentin dog mennyire lenne...

Argentin dog mennyire lenne jó vaddisznó vadászatra?

Figyelt kérdés

Jagd terrierjeink vannak, szeretnénk melléjük valami nagyobb testût is. Több embertõl hallottam, hogy az argentin dogok jók erre a célra, de nem igazán ismerem a fajtát. Szerintetek? Vagy tudtok más olyan fajtát, ami megfelel erre a célra?

(És nem szeretnék ezzel veszekedést szítani... csak mert egy facebook csoportba is kiírtam a kérdést, és ott tömeges hisztériát váltott ki... )

2014. jún. 25. 06:09
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
0%

Vaddisznóhajtó kutyafajták

Pointerek, retrieverek és a kopók kitűnő keresőkutyák. De a vadásznak pontosan tudnia kell, hogy mit vár el a kutyától. Míg a pointerek és retrieverek a levegőben követik a szagokat, a kopók a földet szaglásszák. A korcsok és a vadászkutyák kitűnő üldözőkutyák. A korcsok folyamatosan morognak, ha valami hibát találnak. Mindkét fajta erős, nagyon jó szaglással rendelkezik. Jellegzetességük, hogy nagyon hűségesek gazdájukhoz. Néhány korcsot kifejezetten arra tenyésztenek, hogy gazdájukat segítsék vadászat közben.

A fogók nagyon erősek, izmos testalkatúak és erős állkapcsuk van. Atlétikus, energikus kutyák, melyek lehetnek nagyméretűek, mint a Perro de Presa Canario (kanári szigeteki fogókutya) vagy közepes méretűek, mint az amerikai pitbull terrier. Barátságosak, de nagyon erős a vadász ösztönük, jellegzetesen nagyon intelligensek, bátrak és nagy állóképességgel rendelkeznek, ezáltal képesek a földre dönteni a vaddisznókat. Fogó kutyáknak elfogadott fajták az amerikai bulldog, catahoula bulldog, Cane Corso (az olasz vaddisznófogó kutya) és az argentin dog. A Catahoula kutya az amerikai bulldog és catahoulai leopárdkutya keveréke. Ezt a fajtát szándékosan tenyésztették ki, azért, hogy az amerikai bulldog agresszivitását és a catahoulai leopárdkutya vadászképességét egyesítsék.

Habár a fent említett fajok mindegyike kitűnő vadászkutya, a legkönnyebben úgy bizonyosodhatunk meg arról, hogy jó vadászkutyák választanunk, hogy egy jó vonalból választunk.

Háziállat Magazin

2014. jún. 25. 10:03
 12/24 anonim ***** válasza:
93%

Magyarországon tiltva van az ilyesfajta vadászati mód. A kutyák gyakorlatilag kereshetnek, hajthatnak és visszahozhatják a megsebzett, elejtett vadat. Ennyi.

Az agarászat is tiltva van, orvvadászatnak minősül.

Egyébként anno a magyar agarakat is használták vaddisznó fogásra. 4-6 kutyával. Állítólag még kuvasszal is, de ez csak feltételezés szerintem. Mindenesetre agarak vaddisznó vadászatáról vannak korabeli festmények.

2014. jún. 25. 10:27
 13/24 zsuzsabazsa ***** válasza:
Ha a párod vadászik akkor miért nem kérdez meg egy vadásztársaságot? Ők tudják a legjobban milyen kutyák jók vaddisznózni.
2014. jún. 25. 10:38
 14/24 anonim ***** válasza:
66%

"Magyarországon tiltva van az ilyesfajta vadászati mód."

Erre utaltam már én is, de gyakorlatilag le lettem nyomva. Innentől nincs értelme tovább ragozni a témát.

2014. jún. 25. 11:08
 15/24 anonim ***** válasza:
0%
Attól, hogy tiltva van, egyrészt vannak kiskapuk bizonyos fajtáknál (pl. agaraknál munkavizsga), illetve illegálisan is csinálják.
2014. jún. 25. 13:53
 16/24 anonim ***** válasza:
62%
Tehát akkor redben van, ha valakinek itt a gyakorikérdéseken illegális tevékenységhez nyújtanak segítséget a hozzászólók?
2014. jún. 25. 14:23
 17/24 anonim ***** válasza:
19%
Ahhoz nem nyújtott senki segítséget. Kérdezett és kapott választ, hogy melyik fajta jó erre és hol nézzen körül. Az oroszoknál pl. legálisan lehet ilyet csinálni, csak kapcsolat kell. A szerbeknél szerintem szintén.
2014. jún. 25. 14:36
 18/24 anonim ***** válasza:
Ja, értem, csak elméleti kérdés volt! Ne nézzél már hülyének! Nem csodálom, hogy a facebookon is szétszedték a kérdezőt, így is elég rossz a vadászok renoméja a társadalomban, az ilyenek csak tovább rontják.
2014. jún. 25. 16:01
 19/24 A kérdező kommentje:

Azért ne ìtélkezzetek légyszíves, amíg nem tudtok mindent, egy kérdésbõl úgy gondolom nem lehet leszûrni, hogyan, milyen módon vadászunk, és hogyan tartjuk a kutyáinkat... ezt nem is szeretném ragozni mert egyrészt nem tartozom senkinek elszámolnivalóval ezt illetõen, másrészt meg aki kötözködni akar, úgyis találna valamit amibe beleköthet. Csak egy kérdést tettem fel, és mit kihoztak itt belõle páran...

Egyébként mindenképp külföldrõl vennénk kutyát, mert a magyarországi vonalak nem alkalmasak erre, a jagdjaink is külföldrõl jöttek. Az egyiket már lenyugdíjaztuk mert idõsödik, és bár menne szívesen, már nem kockáztatunk inkább vele. Ezért kellene még egy kutya.

Ismeretségi körökben csak jagd és petterdale terriereket használnak, de õk ajánlották az argentin dogot. Illetve pitet is mondták még.

2014. jún. 25. 16:53
 20/24 anonim ***** válasza:

Én úgy gondolom hogy egy normális keretek közötti vadászat, legyen az agarászat, kopászat, disznóhajtás, stb., megfelelően felkészített kutyákkal teljesen normális dolog. Ez kb. 12000 éve így működik, mióta a kutya az ember mellé szegődött.

Manapság ezeknek jó része tiltva van és humánusabbnak tartják, amikor a vadat X méterről lesből lepuffantják, esélyt sem adva neki.

2014. jún. 25. 19:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!