Hogyan kezdtétek a munkakutyázást?
Fél éves a kutyám, kezdő kutyás vagyok. Örökbefogadtam egy kölyök németjuhászt, elvittem kiképzőhöz, aki teljesen odaáig van tőle, mert szerinte kitűnő munkakutya.
Én csak kezdő vagyok, most nézegettem videókat a vizsgáról, és én egy kicsit béna vagyok... Nem tudom, és lehet nem is akarom olyan keményen nevelni, mint ahogy a kiképző mondaná... Szerinte nagyon jól haladunk, jól is bánok a kutyával, de mivel még nem neveltem ilyen kutyát, és ennyire komolyan sem foglalkoztam még kutyával, nagyon idegen nekem a különböző hangok adása, és a parancsok kiadása is, mert rossz mindig a hangsúly.... :) De kedvet kaptam hozzá, és a legjobbat akarom a kutyámnak, szóval sokat foglalkozok vele, tudom kezelni is, de egy kicsit nekem szigorúnak tűnik mert még csak kölyök, és nekem fontosabb a versengésnél az, hogy a kutyám kiegyensúlyozott, boldok kutya legyen... Ha ferdén ül, hát ferdén ül... Tudom, hogy ez fontos a vizsgán, de türelem, és gyakorlás, és megoldjuk... Nem?
Ti, amikor elkezdtétek a komoly munkakutyázást, akkor hogy ment, vagy mindig erre készültetek? Mit tanácsolnátok? MErt otthon, amikor ketten gyakorlunk, akkor rendben van minden, jókat játszunk, de amikor a kiképző néz minket, akkor kissé gátlásossá válok.. (Igaz, hogy sok hibára felhívja a figyelmet, amiket ha nem lát, és én nem korrigálok, akkor abból gond lesz, mindig megfogadom a tanácsát, sőt, szeretem ha szól, hogy mit rontok el.) Pedig bízok benne, csak egy kicsit még idegen nekem ez a világ...
pedig harag nélkül nincs öröm! Kell valami amihez képest öröm amit mutatsz neki. kell hogy legyen olyan helyzet az életben amikor mérges vagy. Biztos hogy van! Ezekre figyelj. De ha végképp nem megy figyelj meg másokat. A testtartásukat, az arckifejezésüket. Próbáld lemásolni. Ez persze közel nem annyira hatásos mint felhasználni egy igazán mérges emléket, de kezdetnek megteszi.
A vizsgákon nincs annyi idő, hogy ölelgesd így ezt is le kell rövidítened! Egy idő után tudni fogod a szemeddel mutatni neki amit érzel. Most tudom ez olyan megfoghatatlannak tűnik, mint a telepátia, de tényleg működik. Kevésbé misztikusan ezt összhangnak hívják. :)
Általában ez önkéntelen egy jó kutya gazdi páros esetében de kifejezetten munkában tudatosan kell használni.
És hát gyakorlat teszi a mestert! :) nem mellékesen ezáltal jobban megismered önmagadat is ami a mai világban nem egy hátrány! :D:D
Mivel motiválod a kutyát?
Ha rántás kell a figyelem fenntartásához, hibásan használod a motiváló eszközöd.Egy 6 hónapos kutyánál még csak rávezetés van a különböző gyakorlatokhoz.
A figyelést, vagyis a szemkontaktust is hosszú ideig kell a kutyával gyakorolni, mire beáll. Eleinte sűrű jutalmazással, de nem nyakörv rántással.
Egyébként igazad van, valóban szükséges tanulnom magamat is. Azóta határozottabb lettem, de a mérget valóban ki kell mutatnom. Valószínű az a hiba, hogy a való életben is inkább vigyorgok, mint dühöngök, de a kutyát nem lehet megtéveszteni. Ha mérges vagyok, akkor is higgadtan elmondom, hogy nem tetszik. De a kutyának ez nem érthető:)
Most még ölelgetem, mert akarom, hogy tudja, hogy elégedett vagyok. Később biztos elég lesz, az ha mondom neki, hogy jó kutya. :)
Köszönöm a tanácsokat, és persze aki tud még valamit, írjon, mert nagyon érdekel, szeretnék jobb lenni, nem akarom elrontani a kapcsolatunkat. És most azért megerősítettetek, abban, hogy jól haladunk, mert szinte ezeket a kijelentéseket teszi a kiképzőnk is, de nem szoktam vele lelkizni:)
Próbálom a fejecskémet átállítani, és ha egyértelmű vagyok, tudom, hogy a kutyám is akkor tud jobban teljesíteni.
Köszönet, és ha végre hazaérek a munkából, jól megdögönyözöm, aztán kidöglesztem a kölköt:)
Az utolsónak: ott vezettük be a rántást, amit már ismert. Egyébként azt mondja a kiképzőnk, hogy ahhoz képest, hogy fél éves, sok kutya fele annyit se tud mint az enyém. Nagyon könnyen motiválható, és a szabadonkövetés eddig rövid távon ment, hosszab idő után elcsatangolt. Már tudja mit várok tőle, ezért rákerült a póráz, és ha elmenne mellőlem, akkor pici rántás, egyből néz, igaz még csak a kezemet. Amikor megállok, szépen leül mellém és néz! De ha megunta akkor nem csinálja. Ezért került rá a póráz.
Ha ül mellettem, akkor már semerre nem néz, csak a szemembe, amikor elindulunk, kkor viszont a kezemet, illetve mivel mozgatom, ezért a lábamat, de felém néz.
A gumikacsás vagyok :)
Nyugodj meg jól csinálod! Bármi kérdésed van, vagy csak ha lelkizni szeretnél dobj nyugodtan egy mailt. Segítek amiben tudok! Én egy amolyan lelkizős kiképző vagyok, biztos ezért a kedvenc területem a rehabilitáció :)
nézd meg alaposan
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!