Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Border collie nyírása?

Border collie nyírása?

Figyelt kérdés
Kíváncsi lennék a véleményetekre kutyanyírással kapcsolatban. Három éves borderemnél merült fel a kérdés, nem is elsősorban a hosszú szőre, hanem a rengeteg bogáncs és toklász miatt. Egyelőre naponta fésüljük, de azt veszem észre, hogy - bár becsületesen tűri - se neki, se nekünk nem jó. A kert és a séták miatt folyton tele van, és amikor ő maga próbálja szedegetni, tépi a szőrét. Viszont hallottam, hogy nem jó a nyírás, mivel a szőrüknek hűtő funkciója is van, illetően nyírás után a szőr besűrűsödik. Ezért szívesen venném mind a tapasztalati, mind az "azt hallottam..." válaszokat. Előre is köszönöm.

2014. jún. 18. 19:16
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenki válaszát. :) Illetőleg szeretném megjegyezni, hogy ez egy egyszerű kérdés, ami a véleménykülönbségen alapszik, semmi szükség, hogy sértegessük egymást. (Mellékesen azonban megjegyezném a kertünket szidó válaszolónak, hogy ha van bevált módszere a fűnyíráson, a gyomláláson és a gaz eltakarításon kívül, kérem jelezze.) :)
2014. jún. 19. 18:33
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

A cigizést összehasonlítani azzal h lenyírod a kutya szőrét, mondhatni röhejes :D A cigibe bele lehet halni, a lenyírt szőrbe nem.

És ugyebár a kiszedett aljszőrű bunda olyan mint a hajunk - vagyis át tud rajta menni a levegő és nem éri közvetlen napsugárzás a fejet (kvázi ezért hűt - mm nem hűt, hanem "csak" nem hagyja felforrósodni). De akinek volt már rövid és hosszú haja is nyáron, az saját maga is érzékelhette a különbséget.

Kérdező, nyírd le ha le szeretnéd ;)

2014. jún. 19. 19:00
 13/19 anonim ***** válasza:

"ha van bevált módszere a fűnyíráson, a gyomláláson és a gaz eltakarításon kívül, kérem jelezze"

Ezen kívül mi kellene még? Akinek telke van, mindenki így tartja rendben. Én is. Nincs is semmi a ház körül, ami beleragadhatna a kutyába.

2014. jún. 19. 20:25
 14/19 A kérdező kommentje:
Esetleg arra nem gondoltál, hogy területtől, földminőségtől függhet? Ráadásul nem fogom a borderemet a betonon sétáltatni, amikor ott az erdő, a tavak, a természet. És biza ott is sok mifelénk a bogáncs. Hidd el, ha egy kertgondozáson múlna, nem tenném fel a kérdést.
2014. jún. 19. 23:24
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

én a szememnek hiszek. agilitys ismerőseim már lenyírták idénre a bordereiket, mert egyszerűen nem tudtak velük edzeni, míg hosszú volt a szőrük. nyírás után a kutyák hipp-hopp rebootoltak, és újra fürgék, és jobban is bírják.

de biztos csak placebó :)

2014. jún. 20. 08:25
 16/19 anonim ***** válasza:
Én a borderemet nem nyíratom, szerencsém van a szőrével, mert nagyon gyorsan levedlik. De van egy goldenem, ugyanúgy duplaszőr, na ő már áprilisban le van nyíratva. Ennek két oka van, hogy folyton tele volt előtte kullancsokkal (2x babéziás is lett), valamint nagyon tömött volt mindig a bundája. És mikor már a harmadik nyarat csináltuk úgy végig, hogy a kutyám nem vedli le a szőrét és egésznap csak fekszik és befulladt a bőre a szőr alatt (az aljszőr ugyanis a rendszeres fésülés ellenére, a napi pancsolástól filcesedni kezdett). 4 éve már nyíratom és nincsenek ezek a problémák.
2014. jún. 20. 09:18
 17/19 anonim ***** válasza:
Magától nem is jön ki a levedlett szőr. Néha igen komoly izommunkát és több órás elfoglaltságot jelent az aljszőr kifésülése, de megoldható. Sőt, vedlési időszakban akár heteken keresztül naponta kellhet fésülni. Én mindig azt mondom, hogy a nullásgép a lusta gazdi fésűje!
2014. jún. 20. 09:40
 18/19 anonim ***** válasza:

Újra a "hitetlen" vagyok.

Lusta gazdik megoldása... Hát, őszintén szólva, kevés ápoltabb kutyát találnál,mint az enyém,akár hosszú a szőre, akár rövidebb. Nem amiatt van nyírva, mert nincs kedvem fésülgetni.

Egész egyszerűen akkora bundája van,ami nyárra nő meg, hogy nem bírja szerencsétlen. Amint le van nyírva, újra élvezi az életet. És ezt nem csak én látom így.

Leégni ugye nem tud,mert nem leborotválva van, marad szőre,csak nem olyan hosszú.

Jobban szellőzik a bőre is.

Most őszintén,eddig akik ennyire ellenkeztek a nyírás ellen, azok voltak,akik sose nyírtak még.

Aztán akadt nem egy, aki valamiért mégis lenyírta,és rájött, hogy hoppá, ez SOKKAL jobb a kutyának. Azóta is nyírják. (én is köztük voltam)

Amíg nem próbálod ki,nem tudhatod.

Tőlem aztán bárki bármit csinálhat,de nem kell ostobábnak tartani valakit,mert más a véleménye és a tapasztalatai.

2014. jún. 23. 18:38
 19/19 anonim ***** válasza:

"Nem amiatt van nyírva, mert nincs kedvem fésülgetni. "

Akkor te vagy a kivétel, aki erősíti a szabályt, mert én még csak olyanokat láttam, hogy panaszkodott a gazdi a csimbókos, filces, vedlő kutyája mellett, majd legközelebb már kopasz kutyával láttam. Meg pesze van aki hot-spot kialakulása miatt, vagy annak megelőzése érdekében nyíratja le.

2014. jún. 23. 21:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!