Melyik a legeredetibb, az ősi mivoltát legjobban magában hordozó pásztorkutyafajta, amelyik legjobban megőrizte eredeti fajtaképét?
PÁSZTORKUTYÁT KERESEK!
Olyat, ami őrzi a gúlyát, nem olyat, amelyik terel. Az a juhászkutya.
Hát, azért én nem mondanám a mioriticre, hogy megőrizte ősi mivoltát, figyelembe véve, hogy nem is nagyon ősi kutya. Egy komondorhoz képest azért eléggé fiatal.
A komondor viszont szerintem megőrizte. Küllemben szinte ugyanaz, annyi eltéréssel, hogy a tenyésztők nagyon ráálltak a szőrre. Tehát az minél hosszabb, filcesebb, drótosabb, csomósabb és mindenfélébb lett.
A kuvasz is megfelel nagyjából az eredeti kinézetnek, sőt, őt a kemény és makacs magatartása megóvta attól is, hogy divatkutya legyen, így a fajtát nem tudták gyökeresen megváltoztatni.
Ha mindenféleképpen kevésbé megváltozott kutyákat keresel, akkor érdemes keleten keresgetni, ahol a divat még nem hódított teret a kutyákkal kapcsolatban. Ilyen, ősi kutya például a
- kangal
- talán az anatóliai juhászkutya,
- aidi [(atlaszi hegyikutya)Ő Afrikához köthető, nem Kelethez]szerintem
- szerintem még a Cao da serra da Estrela, vagyis az Estrela-i hegyikutya is idesorolható, attól függetlenül, hogy portugál. Azért itt is vannak kevésbé felfedezett fajták, amelyek megőrizték ősi jellegüket. :)
- Közép-Ázsiai juhászkutya
Képek:
Kangal: - [link]
- [link] (képek lent)
- [link]
- [link]
- [link]
Anatóliai juhászkutya:
- [link]
- [link]
Aidi:
- [link]
- [link]
- [link]
- [link]
Cao da serra da Estrela:
- [link]
- [link]
Közép-Ázsiai juhászkutya:
- [link]
- [link]
A komondort és a kuvaszt pedig remélhetően mindenki ismeri. :)
Ja, és az előzőekből kihagytam a kalibakutyát.
Ősi magyar kutyafajta. FCI által még nem elismert, megmentésével most próbálkoznak, reméljük sikeresen. Soha nem tartották divatból, még ma is ősi feladatkörét folytatja, így pásztorkodik, illetve a nyájat őriz. Ősi mivoltát ezáltal ízig-vérig sikerült megőriznie.
Íme:
[link] (Szép székelykapus kép *.* )
Itt találhatsz róla további leírásokat: [link]
Előző voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!