2 hónapos Amerikai staffordshire terrier kiskutyát mikortól tehetem ki az udvarra?
Szia!
Nem tudom , hogy merre laksz, de az biztos, hogy mifelénk sok pici kölyköt ellotak, és aztán ki tudja, mire "használták" !!!
Meg kéne várnod, míg nagyobb lesz, és alkalmas lesz a házörzésre! Na meg hogy ne fagyjon meg kint!
Nekem 11 évig volt ilyen fajta kutyám, és nem lett ideggyenge, de én nagyon sokat foglalkoztam vele, és nagyon sok szeretetet kapott tőlem, és a barátaimtól, meg a családtagoktól!
Ajánlanám neked, hogy olvass el a fajtáról mindent, és akkor tisztábban fogod látni, hogy mi kell egy ilyen kutyának! Az biztos, hogy nem kevésbé emberfüggőek , mint a többi fajta, sőőőőt!!!
Minden jót!
Harmadik vagyok, elírtam bocsi! Ellopták a kölyköket, csak a p lemaradt!
Van egy fajtamentő oldal is, nagyon tanulságos!
Volt egy ismerősöm, akinek kertből lopták ki a kutyáját, úgy , hogy elkábították! Aztán verekedtették!
Megtalálta szerencsére még időben, mert jó kapcsolatai voltak mindenfelé! De a kutya már nem lett a régi! :(((
Egy hónapot soknak tartasz? :O :O
December van (igaz, enyhe). Ha 1 hónapot benn tartod, még akkor is csak 3 hónapos lesz, és január.
Egy ilyen csöpp kutyát nem szabad kirakni a kertbe a hidegbe.
Lehet, hogy házőrzésre vetted, de legkorábban 5-6 hónapos korában fog elkezdni ugatgatni a kerítés mellett, és kb. 1 éves korára fog kifejlődni az igazi házőrző "tulajdonsága". Az még egy fél év!
Ha fajtatiszta, simán el is lophatják, sajnos nagyon sok példa van rá.
Ne rakd ki a kertbe. Kiengedheted napközben, úgy, hogy mellette vagy, de éjszakára, és amikor napközben is hideg van, semmiképp se hagyd kinn. Biztosíts neki meleg helyet.
A kinti háza legyen szélvédett helyen, legyen szigetelt, szalmázd be és rakj elé hőfüggönyt. Benn a lakásban (akár az előszobában, akár a garázsban, pincében, stb.) is legyen egy kuckója, ahova el tud vonulni.
A staffi nagyon értelmes, okos fajta, ám hihetetlen mozgásigénye és feladat éhsége van. Neki nem elég a kert meg a napi simi, le kell fárasztani. Ha meg lesz már az összes oltása, vidd rendszeresen sétálni. Nagyon fontos, hogy már a kezdetektől, rendszeresen találkozzon, játsszon más kutyákkal, így tud szocializálódni (illetve meg kell tanulnia pórázon menni, és az sem árt, ha ismeri a környéket). Érdemes vele sportolni, tanulni. Akár kutyaiskola, akár súlyhúzás, stb.
A staffiknak alacsonyabb az ingerküszöbük, mint a többi kutyának (ezért "alkalmas" sajnos verekedtetésre, mert könnyen begurulnak). Nagyon fontos az egy életen át tartó jó, következetes nevelés, az alapos szocializáció, a folyamatos foglalkozás, tanítás, fizikai és szellemi lefárasztás.
Olvass egy kicsit utána a fajtának, illetve tudom ajánlani Fennel Kutyapsizchológia könyvét.
Ha a tenyésztője nem akarja bevonni tenyésztésbe, vagy ha kapásból még törzskönyve sincsen, akkor érdemes még ivarérés előtt ivartalaníttatni. Ha szuka, akkor ezzel elkerülöd a tüzelés, a nyáladzó, őrjöngő kanok, az esetleges vemhesség kellemetlenségeit, és megvéded az ivarszervi betegségektől. Ha kan, nyugodtabb és szelídebb más kanokkal szemben, számodra pedig könnyebben kezelhető lesz.
Szabika! :)
A rendszer jelzett, hogy válasz érkezett erre a megválaszolásomra... basszus, 1 év telt el azóta :D:D:D
A kiskutya már jóval több mint 1 éves :) szóval nagykutya lett... remélem jól van, és 3 hónaposan nem fagyott meg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!