Mit lehet kezdeni azzal hogy a kutya nem bírja elviselni hogyha körülötte az emberek nem vele foglalkoznak?
Egyértelmű falkavezérségi probléma, a kutya gyakorlatilag ural, birtokol, kisajátít, manipulál titeket.
lefárasztani fizikailag, engedelmességi gyakorlatok, területek birtoklásának a kinyilvánítása, ha kéretlenül hatol a személyes térbe (fizikai érintkezés nélkül is) azonnal fegyelmezni, feladatként adni, hogy a helyén várakozzon. Ha elmozdul, szintén fegyelmezés, és következetesen visszaküldeni, amíg fel nem fogja, hogy távolságot kell tartania.
Persze, nem ártana megnevelni.
Pl. ha valami mást csinálsz, adj neki feladatot.
A nem kívánatos viselkedést ezen felül tiltsd (akár kaviccsal töltött flakon mellédobásával), a megfelelő viselkedést (csendben ül) jutalmazd.
Az előbb csak félig olvastam, (az is elég volt) ezt most olvastam:
"ölembe vettem a táskámat és akkor is megbolondult"
Ezek alapján nem csak a területet, és titeket, de a tárgyakat is birtokolja, ezért ha valamihez ragaszkodik, pl játék, azzal is lehet gyakorolni, kisajátítani, rávenni, hogy magától odaadja, stb.
Illetve nem tudom mi az hogy megbolondult, de ha bizonyos eseményekre így reagál, akkor a szituációkat is uralni akarja, pl ki hova menjen, vagy ne menjen, a következő az lesz, ha valaki el akar menni otthonról, folyamatosan ugatni fogja.
Hiszen ő, mint falkavezér, erre nem adott engedélyt.
Az embereket viszont (ilyen téren) nem tudja irányítani, vagy manipulálni, (nem úgy mint a simogatásnál) ezért ez frusztrálja, hogy nem úgy történnek a dolgok ahogy akarja, ezért ugat, ezért bolondul meg.
Alapvetően a falkavezérségre kéne kő keményen rágyúrni, mert ha súlyosabb probléma nincs, akkor én csak annyit látok a sorok között, hogy a családban az emberek közül egyszerűen senki nem tölti be ezt a szerepet.
Ezért, (mivel a kutya agyában csak úgy létezik az élet, hogy falkasorrend van) kénytelen, kelletlen, magára kell vállalnia a falkavezér szerepét.
Pedig ha alapvetően domináns lenne, akkor keményebb következményei, tünetei lennének a dolognak.
Valószínűbb, hogy alapvetően egy követő kutya lenne, csak épp senki nincs, akit kövessen.
Nem vita alapnak írtam a falkavezérségi problémát, hanem tényt közöltem.
Attól, hogy a "mutatványokat" végrehajtja, a viselkedése a fent írt esetekben egyáltalán nem követő, hanem teljes mértékben domináns.
Azzal meg nem tudok mit kezdeni, hogy nem értesz a kutyákhoz, mit kiért csinálnak, emberi tulajdonságokkal ruházod fel, aztán mikor valaki aki látja mi történik, és leírja, abba meg belekötsz.
Egyetlen hozzáértő sem fog semmi más tanácsot adni, úgy hogy ha ezt nem fogadod el, akkor fölösleges is minden további kérdést kiírnod. Ezt is fölösleges volt.
Válaszolni meg pláne.
Most mi a bajod a válasszal?
Csak az, hogy nem tetszik?
Képzeld, nekem is félénk kutyám van, szintén mentett. De most képzeld el, mekkora gáz lenne, ha egy dobermann eljátszana az arcodba egy ilyen cirkuszt, csak azért, mert ő éppen "féltékeny". Nembiztos, hogy örülnél neki.
Szóval ne vedd bántásnak a dolgot és inkább olvass utána a viselkedésproblémáknak. Van néhány jó könyv ilyen témában, nagyrészük bárhol elérhető online, ingyen.
A kutyaiskolát nem azért javasoljuk, mert az csodát tesz. Egyszerűen ott tanítanak meg téged, mint gazdit,olvasni a saját kutyád jelzéseiből, na meg arra, hogy kezelj bizonyos helyzeteket. Másfelől pedig bónusz-szolgáltatásként a kutya is szocializálódik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!