Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Le akarnak beszélni a fajtáról...

Le akarnak beszélni a fajtáról! Szerintem hülyeség ez az állítás. Szerintetek?

Figyelt kérdés

Szóval kuvaszt szeretnék, tenyésztőtől(!). És egyik rokonom ezt említette egy ismerősének (aki mellesleg a MEOE-nél volt valami fejes egy ideig) és ő azt mondta, rossz ötlet, mert mint tudjuk, a kuvasz időskorára "megbolondul", de nem attól hogy láncon van, hanem a fejében valami koponyacsont úgy alakul időskorára, hogy megnyomja a mittudoménmit, és attól megkergül.

Szerintetek, van ennek bármi alapja is?? És amúgy ez az ember elég sokat tud a kutyákról, szóval furcsállom hogy pont ő mond ilyet. Ti mit gondoltok?

2014. máj. 24. 21:06
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
65%

Ez butaság. Nincs ilyen csont. A kutya akkor bolondul meg, ha nem megfelelő körülményeket biztosítanak neki.

Az idézett cikk is ostobaságokat ír erről. És a kuvasz tömegéről is. A kuvaszok 35-50kg között vannak. Még a komondorok is ritkán érik el a 70kg-ot.

2014. máj. 24. 22:37
 12/19 anonim ***** válasza:
81%

Egy ilyen jellegű dolog, mint amiről ez a cikk ír (speciálisan agyba növő csont) nem alakul ki annyi idő alatt, mint amióta a kuvaszt nem a pásztorok szelektálják.

Aki csak kiállításra tenyészt, annak a komondora is jó idegrendszerű, ha nem így lenne, az igencsak meglátszana a ringben illetve azon kívül. Egy egész napos kiállítás pl az én kutyáimat jobban kifárasztja, mint bármilyen sport.

Kérdező, bármilyen olyan tenyésztőtől vehetsz kutyát, aki ad a szerződés mellé írásos egészségügyi garanciát.

2014. máj. 24. 22:51
 13/19 anonim ***** válasza:
92%

15 évvel ezelőtt hallottam ilyet utoljára, azt hittem azért már tartunk ott, hogy erre van bizonyított magyarázat. Már ha egyáltalán tényleg van ilyen. Mert én ilyet 15 éve olyan emberektől hallottam akiknél 0-24-ben láncon volt a kutya, 0 foglalkozással, persze hogy "megbolondult".

Amúgy attól mert a MEOE-nél dolgozott, az még nem jelenti azt, hogy képben van mind a 339 fajtánál. Lehet ő is csak hallotta. Tenyésztőtől kell ezt biztosra megkérdezni, de kötve hiszem hogy ilyen kutyákat (ha létezne a jelenség) továbbtenyésztenének.

2014. máj. 24. 23:02
 14/19 anonim ***** válasza:
78%
Marhaság! Annyira tud zavarni, mikor egy falusi, aki láncon tartja a kutyáját beszól, hogy ne vigyem sétálni, mert a kutya házőrzésre való, de oké, az ilyenek tudatlanok a kutyák terén, de hogy egy szakértő is... Nem bolondul az meg, ha valóban megbolondulna, szerinted az őseink tenyésztették volna ezt a kutyát, mikor a nyájat védte?
2014. máj. 25. 07:18
 15/19 Manka68 ***** válasza:
86%

Szia!

Szerintem próbáljuk meg logikusan végiggondolni:

A kuvasz fajta már a honfoglalás óta létezik, a természet alakította, nem a genetikusok. :-) Az ilyen biológiai zsákutcák pedig biztosan nem maradnának fenn ennyi ideig, főleg hogy a világon semmi haszna nincs. :-)

Ami viszont igaz: a kuvasz okos, domináns, önálló munkára alkalmas kutya, nem szolgalelkű. El kell érnie a gazdának, hogy hallgasson rá. Ehhez találékonynak kell lenni. :-)

Buta embernek nem való okos kutya, szerintem az ilyen városi legendák az első teszt. Aki elhiszi ezeket, az tényleg maradjon inkább egy könnyebben kezelhető fajtánál. :-)

2014. máj. 25. 07:46
 16/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Ez nem is egy cikk volt, csak alatta egy hozzászólás. Igen, én is erre gondoltam, hogy a kuvaszt évszázadokig nem igazán küllemre tenyésztették, ezért nehezen elképzelhető hogy olyan probléma alakuljon ki, mint az említett spánieleknél.

Pulim van, elég önfejű, szóval valami tapasztalatom már van, és időm meg energiám is, nem láncra venném, meg kerti dísznek.

2014. máj. 25. 10:37
 17/19 anonim ***** válasza:
Szerintem ez egy ökörség, de egy igazi tenyésztő biztosan meg tud győzni ép érvekkel!
2014. máj. 25. 22:11
 18/19 anonim ***** válasza:
Ez egy marhaság! Egyébként én is hallottam, de olyan embertől aki soha nem tartott kuvaszt, de terriereket tenyészt. Nekem kuvaszom van és több kuvaszost is ismerek. Ahonnan hoztam az enyémet ott falkában vannak a kuvaszok és ott is van 11 éves kan. Semmi gond nincs a gazdája és közte, de láttam egyszer 14 éves kuvaszt is, alig volt foga szegénynek és vak volt. Állatorvosunk szerint az idős kutya látása romlik és idővel megvakul. Ilyenkor előfordulhat, hogy a gazdájának is odakap, ha nem ismeri fel a látásával. Ezért kell neki szólni. Kb 10 éve a sarplaninacom 12 évesen hasonlót produkált. A feleségem éjjel jött haza a kutya morogva, farkát a magasba emelve, merev léptekkel ment felé (tipikusan támadó fellépés volt). Feleségem 2 alakalommal is szólt neki, mire felismerte a hangját. Akkor farkát csóválva boldogan odakocogott hozzá. Egyszer fordult vele elő, mert a kutya felől fújt a szél és nem érezte meg a feleségem szagát, illatát. Mégsem mondom, hogy a sarplaninac vérengző fenevad. Pedig ha a feleségem nem szól rá, hanem megijed és futni kezd, biztosan megharapja.
2014. máj. 29. 22:36
 19/19 Zsolt7171 válasza:

Városi mondák... Két kuvaszom volt, mindkettő 14 évesen ment el.. Soha gondom nem volt velük. igazak a hozzászólásokban emlitett dolgok. A kuvasz jellemét évszázadok alakitották.

Soha nem volt jobb hűségesebb társam a kuvasznál. Az is iga viszont buta embernek nem való okos kutya de ha megtalálod vele a hangot, ha foglalkozol vele csodálatos élményt ad. Hosszú évekig.

2014. júl. 30. 22:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!