Honnan lehet tudni, hogy szaporító, és nem csak "véletlen-árokparti-játszótérti" szerelemkölykök?
Olcsón szeretnénk kutyát szerezni. Láttam keverék kutyust ingyen, ami tetszik, tudni lehet mindkét fajtát, ami benne van (labrador és golden retriever).
Másik kutyus pedig egy fajtatiszta németjuhász, 2 kiskutyát hirdettek, 5000 ft-ért. Tartási körülmény nem látszik a fotón, mert egy teraszon voltak fényképezve.
Az jutott eszembe, hogy nálunk is volt fajtatiszta labrador úgy, hogy a mi labradorunk, és a szomszéd labradora egyszerre szöktek ki.
És olyat is ismerek többet, ahol azért lett egyszer fajtatiszta kutya, hogy a szukának legyen egy ellése, de attól még azok egészséges kutyák voltak.
Legjobb lenne ismerőstől szerezni kutyát, de egy hirdetésből le lehet szűrni valamit?
Többféle szaporító van.A legismertebb a pénzért kutyákat gyártó.Van aztán az ostobaságból szaporító,ő babázni akar,egyszer anyuka szeretne lenni Bodrika,minden ismerős kért kiskutyát stb.
Aztán a felelőtlenségből szaporító,aki tart egy ivaros szukát és "véletlenül"beesik az alom.
Meg még van belőlük pár fajta.
Emese,amelyik kutyában van chip (tenyésztő által) annak valaha törzskönyve is volt.Tehát törzskönyves,attól,hogy maga a papír nincs a kezedben,és ezt a tenyésztő be is tudja bizonyítani.
És már nem azért,fajtamentőknél is rengeteg kutya van fajtatisztának hirdetve és azért még a küllem sem stimmel,de a fajtamentők is tudják,hogy jobban felfigyel az ember,ha fajtatisztának írják,mintha ilyen-olyan típusúnak vagy jellegűnek.
És tudtommal nem sok küllembíró lett állatorvos,sem állatvédő,hogy eldöntse akár a küllemet...
Amennyiben engem Emeséztél le: mi az, hogy a "tenyésztő által" van chip a kutyában? A chip nem bizonyít semmilyen fajtatisztaságot. Ha valakit nagyon érdekel, akkor felveszi a telefont és megkérdezi, lett-e tk kiadva az adott chipszámra és ha igen, akkor fajtatiszta a kutya. Ha nincsen, akkor nézhet ki akárhogy, nem az.
Az, hogy mit írnak egy kutya hirdetésébe, abszolút irreleváns a kutya fajtatisztaságára vonatkozóan. Ennyi erővel a szaporítók által hirdetett kutyák is ugyan úgy fajtatiszták, mint a fajtamentők által hirdetettek.
Én vissza is tudtam követni a kutyámat, azóta megvan a tk másolata is, mondjuk nekem aztán teljesen mindegy az is, ha nem 100% dobi, imádom mert egy kis majom és kész. egyébként azóta 9 hónapos, rengeteget alakult...
A tenyésztőről meg csak annyit, hogy nem kérte vissza a kutyát...
egyébként nem lehet törzskönyvet hamisítani?
Most nekem mutathatnak akármilyen papírt, nem állnék neki utánanézni, hogy eredeti-e...
Ezt amiatt kérdezem, hogy ha tenyésztőtől, törzskönyves kutyát veszek, akkor sem 100%, hogy egészséges kutya lesz, nem?
Egyik ismerősömék így vettek, nagyon drága kutyát, és nagyon beteg, gyenge kutya lett, sajnos erre is vannak példák.
amúgy olyan helyről, ahol láthatóan nem jók a körülmények, nem hoznék el kutyát. Tehát, azt hogy ez a direkt szaporítás csak pénzért, szörnyű dolog, azt nem kérdőjelezem meg.
De a tenyésztők felé sincs valami nagy bizalmam... Kicsit olyan, mint amikor nem hiszi el az ember, hogy attól még, mert drágább valami attól jobb is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!