Mi a hátránya ha nem kutyatápon él a kutya?
Olvastam, hogy a kutyatáp azért fontos, mert ugye rágnia kell a kutyáknak a fog kövesedés ellen és ezért jó a táp. Viszont nekem most van a 2. kutyám és ez sem meg az előző sem soha még csak rá se hederített a kutyatápra csak ha 1-2 darabot adtam neki jutalomfalatként. Általában főtt kosztot kap a kutyám és az előző is élt 15 évet szinte minden probléma nélkül.
Akik kutyatápra esküsznek, miért? és aki meg főtt kajával eteti a kutyáját az tapasztalt-e már valami negatívumot(gondolok itt pl.: erős fogkőre meg ilyesmi)
Meg más vélemény is érdekel akinek van, erről a tápos, házikosztos témáról.
Egészségi szempontból a házi koszt a legjobb.
Akármilyen jó híre van a tápnak, a legtöbb egy kalap szar.
Tele vannak ilyen-olyan anyagokkal még a legmárkásabbak is.
(Emberek számára méreg, csak az állatra nem úgy hat, de attól neki sem tesz jót)
Attól függ mi az a "főtt koszt".
Ha BARF vagy PREY szerinti nyers etetés, azzal nincs baj, sőt, jobb is és egészségesebb is, mint a táp.
De ha ez a konyhai maradékot jelenti, amit ti összekapirgáltok, na az nagyon nem jó. A kutya nem konyhamalac. Ragadozó gyomra van, ami nem a töltött káposzta, mákos tészta, chillis bab és társai megemésztésére "alkotott" meg a természet. Hisz egy farkast is mikor látsz te spagetti-borsóleves kombót enni? Igen, valószínűleg nem ettől fog meghalni a kutya, mert az ember is kihúzza x évig a mekis kaján, a csomagolt virslin meg a konzerves májkrémen, csak épp lehet, hogy mondjuk nem a végelgyengülés miatt hal meg idős korára, hanem azért mert addigra a mája, veséje vagy egyéb szerve felmondja a szolgálatot, neadjisten daganatos lesz.
Kutyatáp és kutyatáp között is van különbség. Van ami kb egyenértékű az ízesített műanyaggal, csak azért méregdrágák mert ezerrel nyomatják a tévében hogy a kutyának ez dejó, ezt vegyed, ez a jó, ettől lesz boldog. A reklámot meg kell fizetni valamiből ugye, az ember meg naivan beveszi mindezt.
Ám a minőségi, jó kutyatáp igenis fontos a kutya számára, mert olyan összetevőket, nyomelemeket, vitaminokat tartalmaz, amik nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy hosszútávon egészségesen éljen. Meg aztán a jó kutyatáp ismérve, hogy kevéssel is jóllakik a kutya, mert van tápértéke, nem csak ízesített szemét.
Az én kutyám meg sem rágta a tápot, csak egy két szemet amúgy csak nyelte mint a nokedlit, így szerintem ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy nem volt mellette fogköve. Nagyrészt attól függ, hogy mennyire hajlamos a kutya a fokövesedésre, de heti egy nagydarab csont, vagy kőkeményre száradt kenyér jobban beválik ellene mint a táp. Egyébként én a BARF-ra esküszöm, november óta teljesen átálltunk, a kutya gyönyörű, egy gramm zsír nincs rajta, de nem tűnik vékonynak. Emellett a fogai hófehérek, és a szőre is csak úgy ragyog (főként amikor nem saras nyakig :) )
Kölyök korába az acanátol a britig végig próbáltam vagy 6 tápot, de vagy ment a hasa, vagy hízott mint a disznó vagy éppen ellenkezőleg csont és bőr volt a kutya hiába dupláztam már az útmutató szerinti adagot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!