Szerintetek a kutyám emiatt lett vad?
A kutyámat kb. másfél hónapja hoztuk el a menhelyről. Írtó barátságos volt. Bűntudatom van, egyik nap hagytam, hogy megismerkedjen egy tőle jóval nagyobb és erősebb kutyával. Messzebb voltam, persze volt póráz a kutyán csak ki volt engedve kb 2-3 m távolságra. Hirtelen összekaptak és a nagyobbik kutya harapgálni kezdte a kutyám nyakát. Rohantam hogy felkapjam az ölembe de a pórázuk teljesen összeakadt.. annyira mozogtak h még lekapcsolni se tudtam a pórázt a hámról. hiába próbáltam szétválasztani.. :((( aztán szerencsére kibújt a hámjából, nem lett baja.
De az eset óta szinte minden kutyának nekimegy, főleg a nagyobbiknak. Lehet nem kéne hagyni se hogy megismerkedjen a többivel és csak húzzam el? Ezt viszont nem akarom, mert igaz ritka de van akive jól eljátszik :(
19/L
Hát én nem olvastam, hanem egy nyugalmazott rendőrkutyakiképző oktatott anno amikor nj-m volt.
Idegen kutyával először pórázon ismertetünk össze más kutyát. De nem 3 m es flexin. A pórázt mindkét fél csak annyira engedi ki, hogy vissza tudja rántani ill fegyelmezni a kutyát. Amint támad az egyik azonnal kapja a rántást.
A mostani canariomat ( nagyon domináns kan ) a kollégám szintén domináns nj. kanjával szimplán együtt sétáltattuk őket. Amint támadni akart az egyik azonnal be lett fegyelmezve. Persze mindkettőn kosár volt. Elértük azt, hogy a két kan kutya egymás mellettbandukolt séta közben.
11 es vagyok. Lehet hogy feszültséget hoz ki a póráz a kutyákból de fegyelmezettséget nagyban megkönnyíti.
Egy munkakutyánál nem a játék a lényeg, hanem hogy közönbösek legyenek egymásra. Ha netán élesbe van egy helyzet a két kuty ne egymással foglalkozzon, hanem a munkával.
A hangsúly amit írtam elsősorban arról szolt hogy két domináns kant is össze lehet szoktatni fokozatosan. Ha levettük volna elsőre a pórázokat abból csúnya bunyó lett volna, plusz megnehezítette volna az összeszoktatást.
Amúgy mindenkinek ismernie kéne a kutyáját, és ha tudja hogy nem bírja a kissebb testű kutyákat akkor kerülje el ill. szóljon a gazdának hogy inkább ne engedje oda.
Az én kutyámon tök mindegy hogy póráz van rajta vagy se, ha nem támad rá a másik addig el van vele tök mindegy milyen nemű. Pedig fajtáját tekintve meghazudtolja a standard leírást. Minden nevelés kérdése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!