Miért lett agresszív a kutyám?
Van egy 6,5 hónapos boxer keverék kutyám. Eddig semmi komoly gond nem volt vele, kicsit durván játszik ugyan a többi kutyával (nem bántja őket, csak túl heves), de mindig mindenkivel, emberrel, állattal nagyon barátságos.
Erre tegnap sétáltatás közben beszökött egy rosszul elkerített telekre, ahol egy ember dolgozott. Persze az ember rögtön mérges lett, a kutya meg erre ijesztően agresszív. Nem ment neki, de ugatott rá és morgott, amikor az ember elment, akkor meg utána rohant és végig ugatta. Nem tudom, hogy azért csinálta-e, mert pl. engem védett, mert érezte, hogy a pasi eléggé dühös...vagy miért lett ilyen agresszív??
Ezek után nem merem majd elengedni... Hamarosan kezdjük a kutyasulit egyébként...
Azért csinálta valószínűleg, mert érezte a pasin, hogy valami nem okés nála. Az én kutyám is csinál ilyeneket, ha valakit bizonytalannak érez, vagy fenyegetőnek. A te kutyád is kezd abba a korba lépni, mikor már az ösztönök kezdenek benne dolgozni.
Nyugodtan elengedheted máskor is, de gyúrj rá kicsit az engedelmes részre, és ha kétes a szitu, akkor hívd vissza magad mellé.
Lehet, hogy a pasival nem volt valami kerek.
Ősszel anyukámmal sétáltattuk a kutyusunkat, ő bement az egyik boltba 5 percre, én addig kint maradtam a kutyával. Van egy fickó, aki újságokat szokott hordani esténként. Nem szereti a kutyákat, láttam már, mikor egy másik kutyát hergelt kerítésen keresztül, a miénkkel még szerencséjére nem láttam szemétkedni... Szóval kint vártuk anyát a bolt előtt, mikor megjelent az a fickó. Én terpeszben álltam és a lábaim között volt a kutyus (imád így ülni :) ), éreztem, ahogy elkezdett morogni. Lenéztem rá és nagyon sunyin nézett a fickóra, és ahogy közeledett elkezdte morogva ugatni. Még sosem láttam tőle ilyet. Jó, persze a postást is megugatja, de ha utcán találkozik vele, rá se hederít. Szerintem ezzel az újságos fickóval valami nincs rendben...
Kamaszodik és az őrző-védő ösztön előjött belőle. Keményen fogd meg és tiltsd le erről. Akármennyire unszimpatikus egy ember, a kutya ne kezdeményezzen ilyesmit.
Sajnos ismerős boxer kan kutyust láttam "heccből" betámadni egy egyébként teljesen békés és barátságos embert. Nem harapta meg, de a ruháját megrángatta. Bennem a vér is megfagyott. A boxer gazdija meg nem tudta behívni, mert a kutya agyát elöntötte a tettvágy. A durva játékot is jobb lenne korrigálni, mert abból is könnyen veszekedés támadhat.
Mindezt a saját tapasztalatom alapján mondom. Már most érdemes minden olyanról keményen letiltani amiből később esetleg gond lehet. Ilyenkor még könnyebb, később ha a kamaszkor és a hormonok elborítják, nagyon meg fogsz szenvedni vele. És amint iskolaérett vidd el iskolába, ott megtanulja a fegyelmet, Te meg az irányítását és nem lesz gond vele.
2-es vagyok.
Ha nem szeretnéd őrző-védőre használni a kutyát, akkor valóban be lehet korlátozni egy kicsit, de én nem szeretem kinevelni a kutyából az ösztönt, mert bizony vannak/lehetnek olyan helyzetek, mikor igenis jó, ha megvéd a kutyád! Egy olyan kutya, amelyik folyton be van korlátozva és letiltva arról, hogy döntéseket hozzon, előbb-utóbb bizonytalanná válhat és ez nem túl jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!