Mit rontok el setaltatas kozben? Tanacsot varok, mert megorulok.
Egy eve minden nap ketszer kiviszem a kutyam setaltatni, miutan sokat rohangalt a kertben.
Vannak napok, amikor ugyes es viszonylag szepen setal velem, olyankor nyugodt vagyok en is, mar majdnem elegedett. Aztan masnap megkezdodik koran reggel a pokol, huzatja, vonszoltatja magat, mindenhol rangat, kitor, vagy ha megtorpan, reszket, mint aki nagyon fel. Viszont megszokott kornyeken setalunk, ahol semmi veszely nincs. Vagy csak rajon a makacssag es arra akarna menni, amerre neki jo, lefekszik, oldalra dobalja magat, ha vonszolnam. Probaltam tobbszor tovabbhaladni vele, de inkabb megfulladna. Egyszeruen kiszamithatatlan. Mar annyi modszert probaltam, volt, hogy legutobb kicsit letepertem, meg se nyikkant, de utana meg tolem is felt. Szoval gaz ez a helyzet. Iskolaba jart, engedelmes altalaban, de vannak napok, amikor megorul teljesen es remalom vele kimozdulni.
Kiskoratol nalam van, most 14 honapos.
Hat oromunnepet fogok minden evben tartani annak tiszteletere, ha ezt kinovi.
Teljesen elkeseredtem miatta, egyfolytaban magam hibaztatom, hogy biztos valami rosszat tettem aznap reggel a kutyanak, mikor mar ilyen vacakul indul a napunk.
Volt mar masnak is ilyen akaratos kutyaja?
Vegigmentetek ti is ilyen idoszakon?
Nagyon nehez...de nagyon szeretem ennek ellenere. Mar ramszoltak, probaljam meg hanyagolni, de az a baj, hogy o igy sem bizik bennem elegge. Lany vagyok, ugy tunik, a fiukban jobban bizik. Kuzdok a ragaszkodasaert, de eleg kemeny dio, ugyanis hiaba en csinalok vele mindent,en etetem, setaltatom, tanitom... fiuknak eleg raorditani, es egybol vigyazzban all nekik. Viszont masnak sem setal szebben. A sok uj szag elveszi az eszet es nem figyel rank.
A sok uj szag elveszi az eszet es nem figyel rank. ---
Szerintem ez a kulcsmondat.
Az én megoldásom több helyre vivés, sok gyakorlás , érdekesebb programok.
Ha érdekel, az én kutyám, aki most 10 hónapos, napi igényei:
- elengedős játék,
- játék más kutyákkal
- pórázos séta, melyet igyekszem minél zsúfoltabb, zajosabb környezetben megtenni vele
- kell neki az is, hogy új emberekkel találkozzon, ismerkedjen meg
- újabban gyakorlom vele a nyomkövetést is.
ez napi 3-4 (vagy több) óra foglalkozás.
Ha ezek bármelyike valamiért kimarad, akkor "nem nyugodt" tehát pórázon húz... nem azért mert főnökösködik, hanem azért, mert menne. Én nem leteperéssel kezelem, hanem igyekeztem minél jobban kiismerni az idők során -mik az igényei- és ha valamenyiket nem biztosítom, úgy nem csodálkozom, ha másnap valamivel kezelhetetlenebb, nehezebb dolgom van vele.
Sőt, ismerek egy kutyasulis lányt a környékünkön, az ő ír szettere is egyik nap szépen jön pórázon, másik nap meg rángatja maga után a csajt. :D
A vizslások közt is sok olyat ismerek, akik suliba is járnak, van hogy "zsong" a kutyájuk, máskor szépen sétálnak.
Erről nekem az a véleményem, hogy míg fiatal a kutyád, és aktívan érdeklődik a környezete iránt, addig emiatt nem kell bepánikolni. Nem kell hogy minden tökéletes legyen, hogy mindíg úgy üljön mint egy szobor, vagy egyenletesen meneteljen. Jók azok a nehéz napok arra, hogy jobban megtanuld kezelni, vagy rájöjj mi az , amiből több kell neki, és mi az amiből kevesebb.
Amúgy, én ennek a fickónak a videóit bírom:
https://www.youtube.com/watch?v=49A12LPsE8M
(bár ez épp az ugrálásról szól, mindenesetre sok jó dolgot mond benne)
Cm- el ellentétben, ő nem gondolja úgy, hogy minden kutya dominálni akar, sem azt, hogy földreteperéssel kell kezelni mindent. Ő is kutyaként kezeli a kutyát, de képes emberként hozzájuk érni, és nem akar mindenáron farkasfőnököt játszani.
Egyik kedvenc mondatom belőle: a lot of unwanted behaviors are often attributed a dog trying to "dominate"
the reality is dogs are very physical and playful beings...
ő is a humánusabb, jó kutyatartók közé tartozik:
https://www.youtube.com/watch?v=NT8VDgR_Koo
0.36 től jól figyeld amit mond, remélem sikerül jobban megérteni mit miért csinál a kutyád, rájössz hogy nem rontasz el semmit , és hogy min tudsz/lehet változtatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!