Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Milyen fajta kutyát ajánlanátok?

Milyen fajta kutyát ajánlanátok?

Figyelt kérdés

Szeretnék majd egy kutyust, viszont nem igazán tudom eldönteni, hogy milyen fajtát (olvastam már utánuk sokat), ezért vagyok kíváncsi a véleményetekre.

Panelban tartanám, de vinném magammal sokat sétálni, futni, elvinném a szomszéd városban lévő agility pályára, kutyaiskolába. Fontos, hogy ne legyen egy rombolós típus, ha egyedül marad 1-2 órára. Legyen gyermekszerető, mert több kisgyermek is van a rokonságunkban, barátaink körében. És szeretném, ha nagyon ragaszkodó fajta lenne. :)

Tehát összevetve: olyan fajtát keresek, ami sportos, szeret kirándulni, szereti a gyerekeket, és ami a legalkalmasabb fajta egy fiatal nőnek. :)

2014. ápr. 6. 21:25
 1/10 anonim ***** válasza:
54%
Menhely?
2014. ápr. 6. 21:30
 2/10 anonim ***** válasza:
44%
Nekem a magyar vizsla jutott eszembe.
2014. ápr. 6. 21:35
 3/10 anonim ***** válasza:

Mennyire legyen ragaszkodós, bújós, napi hány órát tudnál vele foglalkozni? Azt pórázon vagy szabadon? Milyen típusú kutyák tetszenek, mennyit ápolnád a szőrét?

Elsőre nekem a spánielek (cocker, cavalier) ugrottak be, vizsla (abból is magyar), ír szetter, uszkár.

2014. ápr. 6. 22:08
 4/10 A kérdező kommentje:

Menhely is volt már eszemben, érdeklődtem is 2 helyi állatvédő szervezetnél már, de sajnos nem volt olyan kutyájuk, ami teljesen megfelelne. Illetve volt egy, csak róla közben úgy döntöttek az ideiglenes befogadói, hogy megtartják. Persze még folyamatosan követem őket, hátha lesz egy, akin tudok segíteni.

Ragaszkodás alatt azt értettem, hogy legyen teljesen "egygazdis" (bár valamilyen mértékben minden kutya az), tipikusan olyan kutyára gondoltam, aki úgymond nem szeret osztozkodni a gazdin. :)

Közepes méretűre gondoltam, a szőre hossza és típusa mindegy, mindenképp szánnék az ápolására annyi időt, amennyit igényel.

Idő tekintetében pedig maximum délelőtt lenne egyedül 1-2 órát, mert amíg dolgozom, édesanyám tud vele foglalkozni, a bátyám kutyájával is nagyon jól kijött anno, aki egy amstaff volt. Kora délután ha hazaérek, akkor vinném futtatni, játszani a többi kutyával. Hétvégente pedig kutyasuli, agility.

Tetszik az ausztrál juhász, border collie, és hasonló típusú kutyák, csak nem vagyok biztos abban, hogy lakásba valók. Ami még tetszik nagyon, az az akita. De a vizsla sem lenne rossz választás, arra nem is gondoltam :)

2014. ápr. 6. 22:40
 5/10 anonim ***** válasza:

érdemes nézegetni a www.allatok.info, a www.gazditkeresek.hu, és a www.igazbarat.hu oldalakat:) Nekem elsőre egy boxer jutott eszembe, de az nem hasonlít az általad leírt fajtákhoz...de találtam egy párat ami picit igen:

1. [link]

2. [link]

de igazából szétnézel a fenti honlapokon és csakúgy tódulnak:)

egygazdis az a kutyus lesz, akivel sok időt töltesz. A fajta tulajdonképpen mindegy:)

rombolni ha megneveled nem fog, bár érdemesebb idősebb kutyust nézni, 1-2 éveset minimum, akkor ritkábbak a problémák, mert túlvan a rágókorszakon.

a gyerekszerető meg az adott kutyustól függ, bármelyik fajtában lehet olyan példány aki nem bírja valami miatt...érdemes a menhelyen rákérdezni a gondozóknál.

2014. ápr. 6. 23:00
 6/10 anonim ***** válasza:

Én azt javaslom Neked, hogy a következő 3 fajtát nézd meg:

mudi, pumi, puli

Minden megvan bennük, amit keresel. Ráadásul magyar fajták. Nekem mudijaim vannak.

2014. ápr. 7. 00:37
 7/10 anonim ***** válasza:

Akitát én nem érzem annyira a sorba illőnek.

Nekem aussiem van, hát a szőrével van macera, van bejárása a lakásba, vedléskor naponta át kell fésülni, egyébként is érdemes 2-3-szor egy héten. Amúgy egy gazdisnak egy gazdis, gyerekekhez szoktatni kell, de nem egy haverkodós típus, valszeg ignorálja fogja a gyerekeket, bár ha velük együtt nő fel, akkor simán megszeretheti őket. Nálunk a rokonokat, barátaimat szereti, új embereket már nem nagyon fogad el. Szerintem egy borderrel is jól járnál, kevesebb szőre van, elég sok barátkozós borderral találkoztam, ők azért inkább többgazdások, amolyan mindenki kutyája (vagyis az eddigi bordik és beszámolók alapján ezt a következtetést vontam le). Ami még passzolhatna hozzád, az a mudi. Na most az fontos mind a háromnál, hogy terelőfajta, ha első kutyád lenne, akkor nagyon húzd fel a gatyát, mert hiába választasz mondjuk show vonalból, a terelés mint ösztön elég erősen bennük lesz, aussieknál kicsit házőrző, védelmező funkció is van. És úgy általában, minél okosabb egy kutya, annál okosabban tud átverni, főként ha önállóságot várunk tőle:) Szóval ivaréréskor, és úgy általában érdemes odafigyelni, nehogy a fejedre nőjenek.

2014. ápr. 7. 00:56
 8/10 anonim válasza:
En a MUDIT ajanlom, nekem is ilyen van.
2014. ápr. 7. 20:04
 9/10 anonim ***** válasza:
lakásba mudit?
2014. ápr. 7. 23:52
 10/10 anonim ***** válasza:
Enyémek is lakásban vannak. Ugyanúgy, mint hogy sokan tartanak jól lakásban bc-t, nj-t, terriereket...
2014. ápr. 8. 00:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!