Egész éjjel ugat a kutyám, fenyeget a szomszéd, hogy megmérgezi!?!
Egy csendes kis város szélén élünk, nyugodt környezetben. Van egy 2 éves németjuhász szukánk. Valóban elég vérmes, tényleg megugat mindent (még azt is amit nem kellene). Fogalmam sincs mihez kezdjek vele. Egyébként egy szórahajló, nagyon tündéri gyermekszertő kutya, de ha eljön az éjszaka, mindent megtesz a területe védelméért.
Mihez kezdjek???
Kérlek segítsetek! :(
Nem tudsz mit tenni. A kutyatartás nagy felelősséggel jár. Kirakni a kertbe nem nagy kunszt, foglalkozni kellene vele, tudod, mint egy emberrel( gyerekkel) de gondolom nálatok erről szó sincs, hát persze hogy ugat, lehet hogy fél is...
Szóval, azt akarom mondani, hogy ha ezt a kutyát megmérgezik, akkor a következőnél majd jól meggondoljátok, hogy egy kutyatartás miből áll! Nem csak abból, hogy kirakom a kertbe, enni adok neki, meg néha megsimogatom!!
Foglalkozz vele többet, ha tudod vidd kutyasuliba, vagy kérd oktató(hirtelen nem jut eszembe a szó, olyan aki házhoz is megy, hogy is hívják azt, többiek?) tanácsát.
Végső esetben talán meg lehet próbálni valami ultrahangos vagy egyéb szerkezetet, ami segít, hogy a kutya nem ugasson. De először azt kellene kideríteni, hogy miért ugat. Ha napközben nem ugat, csak éjjel, akkor meg kell próbálni megfigyelni. Lehet unatkozik, vagy valami idegesíti stb. A megoldás is a probléma milyenségétől függ.
A szomszéddal pedig próbálj nyugodt hangon elbeszélgetni, hogy sajnálod, hogy ugat és próbálsz megoldást találni a problémára, esetleg ő is javasolhatna valamit (valami értelmes megoldást, nem a mérgezést, bár gondolom fogalma sincs a témáról).
Mondanám, hogy elköszönésképp verd pofán, de sajnos az neked lesz probléma. Ehelyett inkább telefonnal vagy diktafonnal vagy ilyesmivel próbáld rögzíteni a beszélgetést és ha fenyegetőzik, hogy megmérgezi, akkor annak nyoma lesz. Talán már ezzel, a fenyegetőzéssel is lehet valamit kezdeni, bár nem tudom emiatt mi lesz vele, gondolom börtönbe nem megy, mondhatja, hogy csak eltúlozta és nem gondolta komolyan. Vagy pénzbüntetést kap, de méginkább megharagszik rád... sajnos nehéz helyzet.
Ha viszont esetleg - amire remélhetőleg nem kerül sor - megmérgezi a kutyád, vagy valamiért elpusztul, akkor ott a felvétel (amit már most is érdemes bemutatni a rendőrségnek és tanácsot kérni) és kérhetsz boncolást vagy vérvizsgálatot. Ha akkor megállapítják, hogy a kutya mérgezés általi halált halt, plusz még ott lesz a felvétel is, és esetleg még házkutatást is tart(hat) a rendőrség és találnak valami egyéb terhelő bizonyítékot, akkor bizony nagyon valószínű, hogy pár évre börtönbe kerül a szomszéd (amit bőven meg is érdemel).
Szóval szerintem próbálj szakértő, kutyakiképző (basszus, azt hiszem ez az a szó, amit kerestem! :)) segítségével megoldást találni a problémára, ezzel párhuzamosan pedig menj át békésen a szomszédhoz és magyarázd el neki, hogy igyekszel megoldást találni a problémára, próbáljon türelemmel lenni és sajnálod, közben pedig vedd fel a beszélgetést. Ha lehet akkor te maradj nyugodt és ne fenyegetőzz, ha újra felhozza a mérgezést és esetleg feldühít, akkor csak simán küldd el az anyjába vagy közöld vele, hogy azt te sem fogod szó nélkül hagyni. Vagy esetleg mondhatod azt, hogy annak jogi következményei lesznek, de itt érdemes kiemelni a jogi szót (ami viszont azért nem jó, mert akkor ha nem annyira hülye, akkor rájöhet, hogy mi a terved és majd olyan anyagot fog használni, ami nem mutatható ki stb.), különben a te mondatod szintén tűnhet fenyegetésnek, hiszen lehet egyéb következményekre is gondolni, pl., hogy te meg majd a családját mérgezed meg stb. Tehát csak okosan, pláne ha már felvételt készítesz (aminek az kellene legyen a célja, hogy csak a szomszédra legyen benne terhelő dolog). Esetleg készíthet (nem feltűnően!) egy családtagod videót is a beszélgetésetekről, akkor legalább maga az ember is látható lesz. De egyébként nem tudom, hogy ilyenkor nincs-e ütközés azzal, hogy mind a hang-, mind pedig a képfelvétel sértheti a személyiségi jogait, magyarán te nem vehetnéd fel a hangját sem, ha nem kapsz rá engedélyt. De ilyenkor elvileg ezt felülírja az, hogy fenyegetőzött és te csak "önvédelemből" készítetted a felvételt, hogy bebiztosítsd magad, bizonyítékot rögzíts. Esetleg megkérdezhetsz erről egy jogászt/ügyvédet, de szerintem neked ebből semmi bajod nem lehet, hiszen ő az aki azzal fenyegetőzik, hogy megmérgezi a kutyád, te csak emiatt készítesz felvételt és másra nem is használod fel.
A kutyát viszont fizikailag és szellemileg is le kell fárasztani minden egyes nap. Tehát minimum séta, játék, különféle feladatok. Nem csak annyi, hogy kimegy az ember és simogatja és fut vele két kört. Esetleg elkezdhetnéd különféle trükkökre is tanítani és labdázni vele a kertben. Így esélyesebb, hogy éjszaka nyugodtabb lesz és nem ugat állandóan.
Most jut eszembe, hogy kapható olyan nyakörv is, ami ugatásra enyhe áramütést bocsát ki. A kutyáknak ez nem fáj, inkább csak jelzés értékű - ha megfelelő terméket vásárolsz. Alapvetően én sem támogatom az ilyesmit, de még mindig jobb, mintha megmérgeznék a kutyát. Tehát ha más nem válik be, akkor próbáld meg ezt. Egy idő után lehet, hogy már le is veheted róla mert megtanulja, hogy nem szabad ugatnia és anélkül sem fog. Attól meg szerintem nem kell tartani, hogy így esetleg nem jelzi majd nektek, ha betörő jön, mert attól harapni még ugyanúgy tud, ráadásul szerintem ha komoly lenne a helyzet, akkor olyankor is ugatna valamennyit. Vagy nem tudom mennyit segítene, ha csak éjszakára lenne rajta a nyakörv, talán sikerülne megértenie, hogy csak éjjel kell csendben lennie (remélhetőleg nappal sem ugatna csak ha szükséges, ill. amikor a többi kutya is).
Én azt,mondom hogy altazsd benn es amikor ugat:dédelgesd,simogasd és nyugtasd.
Nálunk be jőn és már nem fog ugatni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!