Miért rontják el ennyire a német juhászkutyákat?
Utolsó vagyok! Az első link valami miatt nem jó, helyette linkelek egy hasonló képet. Szinte ugyanaz.
Multkor vitáztam pont össze ezen (németjuci kapcsán) egy helyi tenyésztővel, akinek olyan kutyái vannak, mint amit linkeltél. Szerintem ocsmány, pici, semmirevaló kutyák.
Kiröhögtem, hogy labda meg cuppogás kell neki, hogy megmozduljon.
Aztán tavaly kivittem CAC-ra nézelődni az enyémet is (annyi hibája van, hogy nem zászlós eléggé a farka mert még az alomban sérült)... Összeraktam egy másik kannal... minimum 15 centi volt a két kutya közt, aztán játszottak kicsit és teljesen ki voltam készülve, hogy 5perc után fekszik meg ki van pukkanva...
Az,hogy a külleme milyen egy kutyának egy dolog.
De az, hogy tenyésztésbe vonnak egy fajtából olyan egyedet - tök mindegy, hogy négyzetalakú orra legyen, vagy kockás szőre - DE NYILVÁNVALÓAN EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMÁT OKOZ A KÜLLEMVÁLTOZÁS és ezt a tenyésztési kör támogatja ott nagyon nagy probléma van!
Ez előtt én azért álltam mindig is értetlenül, mert tulajdonképpen elég kevés olyan fajta van, amelyet a külleméért alakítottak ki eredetileg. Az összes dolgozó fajta esetében a küllemet az elvégezni kívánt munka és a rendelkezésre álló génkészlet határozta meg. Ezeknek a fajtáknak mindenféleképpen olyan küllemmel kellene rendelkezniük, amely alkalmas a fajta munkájára, mert ez a lényege. Viszont szinte az összes fajtánál megindult valamekkora mértékű torzulás.
Ez szerény véleményem szerint nagyon nagy részben a fajtát bíráló bírók felelőssége. Ugyanis ők azok, akik valamilyen rejtélyes oknál fogva a szélsőséges módon dolgozni nem képes kutyákat preferálják, és ugye ők adják ki a győztes címeket, annak, aki nyerni akar, meg kell felelnie ennek.
Nekem pl mudim van, és elvileg még nem vált külön a fajta show és munkavonalra, de itt is csak idő kérdése. Mert nálunk is a bírók a kövér, vastag, túlzottan látványos szőrű, rövid lábú kutyákat kedvelik. Ha pedig kitalálják, nekik mi tetszik, akkor azt akkor is maximálisan támogatják, ha egyébként a standardben le van írva, hogy az nem jó... De akik sportolni vagy dolgozni szeretnének a mudijukkal, azok nem ezt a típust szeretnék, és jól teszik. xD
A helyzet csak úgy változhatna meg, ha a hozzá nem értőket eltávolítanák, világos szabályokat állítanának fel, és az xy cím megszerzésének feltétele lenne, hogy a kutya képes legyen mondjuk egy egyszerű akadálypályát teljesíteni...
Én régen azt olvastam valahol, hogy a nj-nek kötelező a munkavizsga, és van valami x km-es futás is, vagy erre rosszul emlékszem?
Utolsó, én már le lettem akkor is hurrogva, amikor a munka vagy sporteredmények fontosságát próbáltam népszerűsíteni a muditenyèsztők körében.
Szerintem a mostani káros folyamatokat azzal lehetne kicsit korlátozni, ha MINDEN tenyésztésre szánt kutyát BH vizsgára lehetne kötelezni a csivavától a bernáthegyiig.
Én nem egy rozoga Német juhászt keresek ki direkte.
A link általi felsorolásban az 1800-as évektől a napjainkig szereplő Német juhászok krémjei vannak a képeken az idő közbeni alakításokkal.
Azt aki a Német juhászokhoz ért,az azt is tudja, hogy a küllem kutyák munkavizsgára kötelezettek. Úgy a munkában, bátorságban és küllemben megállják a helyüket.
A többit meg úgy tudnám jellemezni, ahogy néhányan gondolják: egy manöken csajt sem visz a paraszt a tanyára kapálni, hanem ott van arra a tenyeres talpas paraszt nő.
Ez egy durva hasonlat volt.
Érdemes megnézni a küllem kutyákat és a mellette álló munka vizsgákat is. Pl. SCHH1,-SCHH2,-SCHH3.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!