14 hetes kiskutya érezheti magát falkavezérnek?
14 hetes kutya KÖLYÖK.
Annak minden jellemzőjével. Nevelni kell. megtanítani, mit tehet meg és mit nem. És nem egy nap alatt, hanem folyamatosan,kitartóan, türelemmel.
Attól, hogy kölyök, még helyre lehet tenni az agyát. Tudja már, ki hány kiló.
Nem durván, de határozottan tiltani kell pl. a harapást és a hágó mozdulatokat, illetve mindent, ami neked nem tetszik. Semmit ne engedj neki, amit nem akarsz 15 évig nézni utána.
Azt, hogy rászólsz, még jó eséllyel nem érti. Viszont a hangsúlyból már elvileg értenie kéne. Tehát ha valami rosszat csinál, kiálts rá mérges hangon, hogy "Nem!!" nyugodtan túlozd el, idézd fel összes bűneit és sűrítsd bele a hangodba. A lényeg, hogy tudja megkülönböztetni a szidást a normál beszédtől.
Ha ne adj'isten neki áll feljebb, akkor kapd el a grabancát, picit emeld meg, vagy ha ez se elég, akkor nyomd le a földre és helyezd kilátásba, hogy elevenen felfalod.
Ha erősen harap, akkor fél kézzel kapd el a felső állkapcsát és szorítsd meg határozottan - ne nagyon, elég, ha picit megnyiffan.
Elsőre ez durvának tűnhet egy pici kutyával szemben, de a leírásodból úgy tűnik, vele kezd eléggé elszaladni a ló, és pici kutyákkal a gazdák automatikusan elnézőek - innen a rengeteg idegroncs csivava stb.
Nekem nagytestű kutyám van. Egyszer pici korában (kb. 3hónaposan) odakapott nekem - nem játékból, hanem támadósan. Azonnal földhöz teremtettem és előadtam a dührohamot, mire ő elkezdett torkaszakadtából üvölteni. De mint akit nyúznak. Nem azért, mert fájt neki, vagy mert megijedt, hanem egyszerűen a hatalmas egójával kikérte magának, hogy ŐRÁ bárki kezet emeljen?!?! Totál kiakadt. (Mielőtt nekiállna bárki beszólni, ismerem a kutyák jelzéseit, és meg tudom különböztetni a hisztit az ijedtségtől.) Olyan cirkuszt levágott, hogy összefutottak a szomszédok, aztán egyszer csak elhallgatott, mire elengedtem, kioldottam, és soha többé nem volt vele ilyen jellegű probléma. Rájött, hogy ez már nem az alom, én nem a tesója vagyok, lehet haverkodni, de csak módjával.
Érezheti magát annak. Nagyon ritka, de vannak ilyenek.
Keresned kéne egy jó kutyaiskolát, ahol rögtön elkezdenek foglalkozni is veletek, nem csak "járd ki az ovit meg az x tanfolyamot, és talán 1 év múlva már tudni fogod, hogy neveld meg a kutyád" szöveget nyomnak.
Ha láthatóan hidegen hagyja a rászólás, lenyomás, grabancrázás, akkor se ess kétségbe, használj palackot. Olvass utána neten, hogy kell használni, meg pl Cerberos kutyaiskola honlapján is vannak infók.
Kutyaovi szerintem is jól jönne.
Kitartóan, sok türelemmel kell tiltani a kutyát állandóan...ha nem válik be a hangod, akkor tapssal vagy akár spricnivel (amibe vizet töltesz), vagy nem helyett egy éles á-á is jó.
És utána persze átirányítani a figyelmét(pl. játékot a szájába), és ha jó dolgot csinál, akkor dicsérni ezerrel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!