Kutyám fél a porszívótól, hogy szoktassam hozzá?
Menhelyről hoztam 4 hónapja, egy másfél éves terrier keverék. Lakásban van tartva, ezért idegesít ez a porszívótól való félelem, mert eddig bármivel próbálkoztam nem segített, így ha porszívóztunk, kiraktuk az erkélyre és ott el volt. De nem akarnám ezt hosszútávú megoldásként.
Klikkerrel próbálkoztunk, mint a formálós-elkapós feladatoknál. Előszedtem és a kutyával egy helyiségbe raktam, és az ajtót becsuktam. Leültem és vártam. Hát ha odamegy megnézi mi az, megszagolja és akkor arra klikkelek. De semmi, a sarokban reszketett. Próbáltam, hogy játszok vele, labdázunk (mert nagyon labdamániás) míg a porszívó ott van, de rá se nézett a labdára. Próbáltam, hogy másik helyiségben szólt a porszívó, és akkor is csak a remegés. Mostanra, már csak ha meglátja, hogy nyitom azt a szekrényajtót, ahol a porszívó van, fejvesztve fut a lakás másik végébe. :/
Ha ennyire retteg, akkor én első körben állandóan elöl tartanám a porszívót. Nem remeghet napokig egy sarokban, egyszer el kell indulnia, és észre fogja venni, hogy a szörny nem bántja. Aztán ha megszokta, hogy lehet mozogni, akkor el lehet kezdeni klikkerrel ráállítani.
Ha van olyan kutya az ismeretségi körben, aki nem fél tőle, neadjisten szereti, és ő a dominánsabb a két kutya közül, akkor azt is érdemes lehet bevonni, nálunk pl. a kisebbik kutya oldotta fel végleg az idősebb félelmét, annyival, hogy ő játszott vele, meg simán alszik mellette, ha nem engedjük vele baromkodni. Lusta voltam komolyabban foglalkozni vele ezügyben, az is tény, mert eleve sem volt nagyon gáz a helyzet, a kutya tök higgadtan vonult át inkább másik szobába, és parancsra mellette is maradt, de sandán nézett rá, most meg az ő fejétől is simán takaríthatok húsz centire, nem érdekli. A jó példa ragadós :)
Az új porszívónknak sokkal nagyobb hangja van, mint a réginek. Az enyémek is utálták. Kivettem a dobozból és a szoba közepén hagytam 2 napig. Most már letojják. :)
A hajszárítót azért utálja, mert pont a füle mellett zúg. Ez ellen nem tudsz mit tenni, legfeljebb veszel egy kutyaszárító gépet.
Koszonom a válaszokat :)
Utolsó, hááát ez nagyon megmosolyogtatott :DD
... és a porszívó halkan dorombolni kezdett... :))))))))
Ez nagyon jó volt.
Az is eszembe jutott, hogy a porszívó morog. Lehet, hogy meg vannak győződve róla, hogy támad is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!