Komondorosok! Mi az, amit egy lehetséges jövendőbeli Komondor-tartónak tudni kell a fajtáról?
Tapaszalatok érdekelnének a fajtával kapcsolatban, elsősorban a következő kérdésekben:
*Állítólag ez a fajta nem való első kutyásnak. Jelenleg bolognese kutyám van, azzal igyekszem elsajátítani a kutyázással együtt járó felelősséget, kötelességet. Szerintetek így elboldogulnék egy Komondorral?
*Állítólag a szőrzete eléggé macerás...Hogyan kell mégis ápolni ezt a fajtát, és mennyi időt fesz igénybe ez a munka?
*Mennyit és mit adtok enni a kutyátoknak?
*Nem szeretnék olyan fajtát, amellyel állandó látogatója leszek az állatorvosi rendelőknek. Hogyan kerülhető ez el a Komondornál? Mennyire egészséges fajta?
*Vannak e speciális igényei a fajtának? Kb. mennyi ideig él egy Komondor?
*Alkalmas a fajta birtokőrzésre? (Egy tenyésztő honlapján ezt olvastam, szó szerint: "Pár tenyésztő, köztük én is, felismertük, hogy a szőrköntös alól kezd eltűnni az „igazi komondor”. A tanyákon már nem a komondort tartják, mert nem elég „fogós”, bátor kutya."
Ez szerintetek mennyire igaz? A ti kutyátok milyen házőrző?) Mikor jön náluk az őrző-ösztön?
*Mire figyeljek kölyökvásárlásnál? Honnan vásároljak Komondort? Melyik tenyészetet ajánlanátok? Ti honnan vettétek a kutyátokat?
Hát az első kérdésre talán tudok válaszolni. a bolognese után nagyon nagy váltás egy komondor. Azért egy játékos, bohókás "öleb" után egy komondor komoly váltás.
A kettő közé még be kellene iktatni valamilyen más fajtát, akivel a komolyabb feladatokat tudod gyakorolni.amire kutyádat később szeretnéd "használni"
hát ezen az oldaon üsd be a keresőbe a komondor szót, és ki fog dobni jó néhány kérdést, választ és tájékozódj.
(én is válaszoltam már egy csomó komondoros kérdésre)
Azért neked is válaszolok:P
1, Hát nagy váltás a komondor, de sztem teljesen kijön a két kutyafajta, kiegészítik egymást. (ismerek egy tenyésztőt,ő bichont és komondort is tenyészt.
2, Nem macerás a szőre. 10 hónapos kora után kell igazgatni h ne álljon össze. Aztán amikor már tincsekben van, utánna már csak feltépkedni kell bőrig. De ezt ne úgy képzeld el, hogy egyik nap leülsz és órákon keresztül babrálsz a kutyával. Naponta, néha napján amikor simogatod egy-egy tincset eligazítasz.De ezt egy tenyésztő megmutatja neked.
3,Mi közép kategóriás száraztáppal etetjük,3dl-es pohárból kap 2 pohárnyit. Néha konzerv, néha csirkefarhát, leves, rizs ilyesmi. Nem válogatós. De kölyökkorában ne olcsó tápot,hanem tényleg minőségit kapjon, hogy normálisan kifejlődjön. Tenyésztőt kérdezz, h mit ajánl.
4, egészséges fajta, mi csak oltás miatt visszük áorvoshoz. Persze, normális helyről vegyél kutyát, ahol látod h a szülők egészségesek, lehetőség szerint szűrve vannak(dp-re). Ne legyenek ilyenek a szülők:
- Erõtlen izomszegény testfelépítés.
- Elõreharapás, hátraharapás, keresztharapás.
- Entrópium, ectrópium.
- Felálló, könnyû fül.
- Rövid farok (3 cm-rel a csánk fölött).
- Nehéz végtagok és mozgás hibák
- Színes szõrzet tarkázottság
- A standard- ben rögzített mérettõl való eltérés.
Lehetőleg tenyésztőtől vásárolj.
4, Spec igény? háááát birka :D sztem nincs semmi extra igénye, csak őrizhessen vmit. Általában 8 évig élnek, de hallottam olyat h 10-12 évig. Genetikától és a környeztől is függ.
5, A házőrzéssel kapcsolatban én is hallok ilyeneket, ezért kéne céltudatosan tenyészteni őket úgy hogy ne csak a külső számitson. Ezt egyre többen célnak tekintik.
A mi komondorunk nem vérengzős, nyugodt kutya, és nagyon jó házőrző. Sztem sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a házőrző fogalom mit is rejt magában. egyesek szerint az a jó házőrző ha állandóan ugat- na de a komondor pont akkor ugat ha oka van rá.
Mások szerint ha szinte széttépi a keritést... ez sem jó- nyugodtnak kell lennie, és akkor támadnia ha veszélyben érzi magát és a területét.
Ezt hosszasan lehetne tárgyalni.
Papirforma és a régi megfigyelések szerint a komondor beenged bárkit de kifele már nem engedi ki az idegent, ilyenkor hátulról ledönti és addig őrzi amig nem jön a gazda (hallottam már pár ilyet ismerőseimtől, és olvastam is).
Nemcsak a genetikától hanem a környezettől is függ h milyen lesz a kutya.
Amúgy sztem egyáltalán nem rossz a komondor állomány, 95% az esély rá hogy házőrző kutyád lesz :)
6, Amikor kiskutyát veszel, nézd meg h egészséges-e, élénk, jó kedvű, játékos; hogy viszonyul az emberekhez, ne féljen.
pl. ha leejtesz egy kulcscsomót akkor hogy reagálnak rá a kiskutyák.
Lépegess az ujjaiddal :) érdeklődik-e új dolgok iránt.
Milyen az étvágya?
Hogyan viselkedik az anya velük?Milyen a gazda? látszik-e h szeretik őket? stb stb...
de ha ott leszel, akkor úgyis egy csomó dolog lejön :)
Hát van pár komondor tenyészet, gondolom a környéketekről szeretnél venni kutyust. Háát most itt nem ajánlok senkit, de irj privit h hol laktok, gondolom házőrzésre, hobbiként szeretnétek komondort (nem tom más állat, kecske ilyesmi van-e)
Esetleg tenyészteni is szeretnétek?vagy kiállitani?
Szivesen válaszolok majd.
Ja és független vagyok, én nem tenyésztek komondort, csak van egy. Meg olvasok pár komondoros fórumot, ismerek is pár embert.
14:20 - nak: Igen, idézem:
"Jelenleg bolognese kutyám van, azzal igyekszem elsajátítani a kutyázással együtt járó felelősséget, kötelességet."
Utána jönne a Komondor!
Amugy mindenkinek köszi:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!