Ti mennyire tartájtok értelmesnek/helyesnek az alábbi "rangsort"?
A válaszokkal nem az én véleményem befolyásolnátok, mert nekem megvan a véleményem, egyszerűen kíváncsi vagyok, hogy mások mit gondolnak róla.
Ha a felsorolt fajták egy gazdánál lennének,és több egyedszámmal...akkor az az egy gazda adhatna egy "reális" képet.
De az sem általánosítható.
Nos,nekem a felsorolt fajtákból,összesen 2 fajta volt,ami 3 egyedet jelent :D (tehát 2 egyik fajtájú és 1 másik fajtájú) így nem érzem magam elég felkészültnek,hogy ítélkezzek :D
Bár tény,hogy ezt így nem lehet meghatározni,szerintem.
Ezt a rangsort így szerintem nem lehet felállítani mert egy fajtán belül lehetnek nagyon jó és kevésbé jó képességű egyedek is.
Még annyit hogy elöszőr is minden fajtát vegyenek bele mint pl. a dobermann mert szerintem a rangsor elején őket is el kellene helyezni.
Annyira gondolom értelmesnek/hitelesnek hogy az én kutyám fajtája nincs is benne.
Egyébként nevelés kérdése. Volt már nagyon okos bulldogom, és kevésbé okos németjucim is. A rotit egyébként nevetségesnek tartom ennyire elől. Tehát hülyeség az egész.
Marhaság. A huskym elsőre megérti, hogy mit akarok tőle, csak nem biztos, hogy ő is úgy akarja.
Ilyen listák kitalálása sima bohóckodás. Biztosan valami amerikai intézetnek szüksége volt szponzorálásra, olyankor szoktak kitalálni teljesen értelmetlen kutatási témákat. Nálunk is léteznek hasonlók.
Hát azért én megkérdeznék még pár aussie gazdát, hogy az ő kutyájuk is csak átlagosan okos:D
Ha megnézzük a helyezéseket, elég sok okos,egygazdás, vagy önálló munkavégzésre kitenyésztett (és ezért független természetű) kutya végzett "rossz" helyen. Maga az a módszer, ahogy mérik az intelligenciát is helytelen, hisz ha az lenne a kutya intelligenciájának egyetlen ismérve, hogy kiválóan teljesít parancsokat, akkor robotokat is használhatnánk.
Ráadásul senki nem írt a vizsgálat menetéről. Hány kutyát használtak? Idegen vagy saját gazda tanította (szerintem itt ég és föld a különbség, az én kutyám ha valaki kér tőle valamit, először rámnéz, és ha leokézom, akkor reagál)?? Mivel motiválták (kajával, játékkal, vagy anélkül)?? Milyen fajta parancsot kellett teljesíteni? Mennyire kooperatív maga a fajta? Mennyire képes az egyhangú, monoton munkavégzésre? Mennyire "hangulatkutya"?
Mindegyik fajtát a saját területén, saját környezetében kéne vizsgálni, hogy a munkáját milyen jól végzi, új szituációkban hogy viselkedik, milyen gyorsan tud cselekedni. Vagy valamilyen játékos feladat, pl. kaja megszerzése, problémamegoldás segítségével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!