Miért akar mindenki tökéletes kutyát?

Hány éves vagy?
Összekevered a saját igényeidet a kutya igényeivel. A kutya teljesen más ösztönrendszerrel és igényekkel rendelkezik mint az emberek, és ezt nem írja felül, h 50-100 éve beköltöztettük a városba.
Az meg h az én kutyáim nagyjából csak akkor látnak pórázt ha nagyon muszáj, nem azt jelenti, hogy "csak hadd fussanak". De egy kutyának igenis a legnagyobb boldogság ha szabadon rohanhat pl egy hatalmas mezőn vagy más kutyákkal. Pórázon sosem fogod úgy lemozgatni azt a kutyát, ahogy arra ténylegesen igénye lenne, ráadásul az izmoltsága is teljesen más egy olyan kutyának akit csak sétáltatnak, mint aki edzett és rohanhat hosszan.
A másik boldogság amikor foglalkozol vele, tanítod - ezek mind előbbrevalók az ágybanalvásnál vagy a nasinál...
De igazából nem is akarlak meggyőzni - úgyse lehet :D - bár egyszer próbáld ki, hogy elviszed a kutyád mondjuk a Hármashatár-hegyre ahol szabadon rohangászhat.

Egyik nap kimentünk a rétre. Levettem a kutyámról a pórázt és letettem a fűbe, majd elkezdtünk játszani. Egészen ránksötétedett, indultunk volna hazafelé, de a pórázt nem találtuk, túl sötét volt már, kénytelenek voltunk nélküle hazamenni. Hazafelé két négysávos úton és vasúti síneken kellett átmenni. Kérdező, ti ebben a helyzetben hazajutnátok épségben?
Másik alkalommal a futtatón voltunk, a kutyám elengedve. Egyszer csak megjelenik egy kutya. Elkezdenek kergetőzni, nagyon bele vannak melegedve. Pár perc múlva megjelenik a másik kutya gazdája, aki csak úgy mellékesen megjegyzi, hogy a kutyája tüzel. Az enyém ivaros kan. Te vissza tudnád hívni, még mielőtt "baleset" történne?
Nekem mindkét kérdésre igen a válasz. Ha neked nem, akkor talán felül kéne vizsgálni a nevelési elveidet és nem másokat oltogatni.

Látszik, meglátod a lényegét minden hozzászólásnak ;o) Ügyes.
Csak akkor tudnám minek emelted ki a kérdést, ha mindenkibe belekötsz, akinek "tökéletes kutyája" van?? De az is lehet h mindenki hülye és csak te vagy helikopter :DDD

Az én kutyám egy elkényeztetett, agyonszeretgetett öreglány, mentett kutyus, és mindenkit levesz a lábáról azokkal a szomorú szemeivel. Sétáltatni alig lehet, mert fegyelmezetlen (holott legalább 7 éves - nem tudjuk pontosan, mert 2 éve van nálunk), és mivel már nem fiatal, nehezebben is tanul, a családom meg nem elég erélyes vele.
Majdnem minden megy neki, a kertben mindig engedelmeskedik, de ha nyitott ajtót lát, akkor kigondolja, hogy ő megsétáltatja magát. Visszajön ő, csak úgy szokta meg, hogy kicsapták, aztán fél óra múlva hazament. Nálunk ez nem buli, kb a család összes tagja kergette már fel-alá az utcán. Iszonyú ciki. És nem, nem jó neki. Próbálják, de nem mindig megy a szabályok felállítása és betartatása. A kutya olyan, mint egy gyerek. Olyan ártatlan, és az IQ-ja is kb olyasmi lehet, csak hát mivel ő nem 2-3 éves kisgyerek, ezért jóval dörzsöltebb, és tud makacs is lenni. De miért lenne boldog attól, hogy sétánál elrángat a legelőig, onnan meg a füle botját se mozdítva rohan be egy nyitott kertkapun ismerkedni, és aztán persze nem viszik többet oda.
A kutyának szabályok kellenek, és hidd el, amelyik kutyát el merik engedni póráz nélkül, az sosem fog bajt csinálni. Bár én is elengedhetném a sajátomat!

Kell, hogy felállíts szabályokat, de ez a kutya igényeihez igazodjon. Nem lehet általánosan kijelenteni, hogy ez, vagy az, igénye MINDEN kutyának, mert kivétel, mindig van.
Alapvetően két szabályt mondanék:
-legyen öröm a kutyatartás a kutyának, és gazdinak egyaránt. Van olyan kutya, aminek az ágyban alvás, van olyan aminek a rohangászás pálya. Fajta- és egyedfüggő, kötelessége a gazdájának ismernie a kutyáját.
-Ne zavard meg mások határait, tiszteld a másik kutyát, másik embert.
Attól,mert van egy követelményrendszer, ami az általános együttéléshez kell, illetve bizonyos kutya azt élvezi, hogy feladatoznak vele nem lesz robot.
És a mégvalami: mindenki a saját kutyájával foglalkozzon, ne azt nézze, hogy a másik mit és mennyit csinál a kutyájával, addig, amíg a kutyának az jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!