Jutalomfalattal elkövethető hibák. Írnátok tipikus hibákat? Elsősorban a hozzáértőkre gondolok. Ahogy elnéztem, akad itt pár rutinos kutyás!
Klikkerezni is lehet sokféleképpen. Ha magasabbak az elvárásaid és hajlandó vagy kicsit segíteni a kutyának, mert nem akarsz hardcore formálós klikkeres lenni (ahogy én, úgysincs hozzá türelmem), akkor nyugodtan csinálhatod másképp, gyorsabban, kombinálhatod a hagyományos képzéssel, szóval nem kell azzal sem kiló jutifalatokat beáldozni egyetlen gyakorlatra. Például múltkor azt tanítottam nekik, hogy lépjenek bele a műanyag lábmosós lavórba; nyugodtan csinálhattam volna úgy, hogy a legapróbb fejmozdulatra is ráklikkelek, amit a tál irányába tesznek, ehelyett elkezdtem tologatni a tálat, és akkor mindkettő elkezdett vele foglalkozni. -20 deka jutalomfalat. Post-it cetli orral érintése konkrétan két klikk volt, mert orrmagasságba raktam és elkezdtem kocogtatni az ujjammal, mire a kutya odaszagolt. Harmadjára elég volt messziről mutatni. Nem kell mindent a nagykönyv szerint csinálni :)
De a jutalomfalat nélküliség a másik véglet, amibe szerintem nem szabad belemenni, az ember a saját dolgát nehezíti vele. A kutya könnyebben tanul falatra, ha az neki moticáviót jelent, ez megmásíthatatlan tény :) Magaddal cseszel ki, ha elutasítod :)
Igen, az szerintem is jó, ha kombinálja az ember a hagyományos módszerekkel. Na még egy új szempont jutott eszembe, ami a témához kapcsolódhat:
Jutalomfalatot izgatott kutyának nem illendő adni, ugyanakkor egyes kutyáknál marhára nem tudom elérni, hogy ne legyen túl izgatott egy vacak falattól, ami tizedfogára sem elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!