Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi a különbség a munkavonalú...

Mi a különbség a munkavonalú és a kiállításra szánt dobermannok közt?

Figyelt kérdés
Kaptam egy dobi kölyköt, és már túlvagyunk az első nagy megpróbáltatásokon. Németjuhászokná tudom mi a különbség a munka- és a kiállítási vonalú kutyák közt. Nekem pl. egy munkavonalú ordasom van. Ott nagyrészt (szakértelem nélkül)a kiállításra alkalmatlan kutyákat nevezik "munkavonalúnak", nyilván tévesen. Dobinál vannak olyan külső jelek (mint pl. a nj-nál), amik egyértelművé teszik, hogy a kutya alkalmas-e aktív munkára (pl. ÖV, stb) vagy egyszerűen a gazdi dönti el, hogy dolgoztatja vagy heti 2x "csak" elviszi futni?

2014. jan. 13. 20:36
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:

Én sem akarok összeveszni, egyszerűen látni, hogy kamu. Az a kutya nincs több 40kg-nál. Még egy extrém nagy méretű német juhász sincs több 45kg-nál, hacsak nincs betegesen elhízva.

A szomszédok német juhász tenyésztők, munkavonalas kutyáik vannak. Belga és német vonalból. Versenyekre járnak vele, a kan 41kg, a szuka 36kg.

Egyszerűen vicces, hogy embereknek fogalmuk sincs a kutyájuk méretéről. Még szerencse, hogy az állatorvosok tisztában vannak a gazdák nagyzolásával és nem annak bemondása alapján számolják ki az altató adagokat, ha szükség van rá.

Meglehet tekinteni élőben ezt az "54kg"-os német juhászt? Viszek a viszonyítás végett egy 42kg-os küllem kant, ami biztosan nagyobb ennél és egy 63kg-os komondort, ami 2x nagyobb.

2014. jan. 14. 10:54
 22/31 zsuzsabazsa ***** válasza:

Nekem volt egy Német juhászom 49kg volt a súlya, de akkor már túlsúlyos volt.Vissza kellett fogyasztanom 42 kg ra a versenysúlyára.Ez a kutya egy tömör, nehéz, vastag csontú kutya volt, ami már önmagában is nehéz, és ha még erre rájön a felesleg akkor már túlsúlyos lesz.

A vékony dongájú, vékony lábú, könnyű Német juhászok nyilván könnyebb súlyúak alapból.

2014. jan. 14. 18:01
 23/31 anonim ***** válasza:

ma 10:54

Versenykutyák kecsesek, kisebb méretűek a gyorsaság miatt. Ha hiszed, ha nem, akadnak igen nagytestű nj-k még. Magam is ismertem egyet. 55 kilót nyomott versenysúlynál. Nagy és erős csontozatú volt. Pont e miatt versenyen nem tudott úgy pattogni, mint egy 38 kilós kan. Őrködni, járőrözni, BV-ben a nagy és erős kiállású kutyák kellenek.

2014. jan. 14. 23:25
 24/31 anonim ***** válasza:
Oké, csak egyet mutassatok élőben, mérlegen.
2014. jan. 15. 16:13
 25/31 anonim ***** válasza:
55kg már kaukázusiban is szép tömeg, de azok a kutyák 1,5x akkorák mint bármelyik német juhász.
2014. jan. 15. 16:14
 26/31 Alphabear válasza:

Vicces, hogy normális válasz alig akad, de komoly vita folyik, arról, amit az egyik fél a 2 szemével nem látott! Minek????

Szóval show kutyások szerint nincs munkavonalú szelektáció, mert ők nem csinálják, így nem létezik. Nincs ezzel gond, a vizsgát eddig így is meg tudta venni, akinek kellett.

Egyébként nyilván van. S azok a kutyák kicsit kisebbek, gyengébb a csontjuk, szárazabbak. Elég sokuknak kicsit meredekebb az első végtag szög.De a lényeges különbség, hogy egy ilyet le csapni sem tudsz, annyit megy. Sokkal intenzívebbek, erőszakosabbak.

2014. jan. 17. 09:41
 27/31 A kérdező kommentje:

Köszi szépen:) na mostmár legalább tudom, hogy valószínűleg show kutyám lett és szerencsére velük nincs olyan baj, mint a show nj-okkal, hogy arra a kis csapott degenerált fenekére nemlehet terhelést rakni mert kiugrik az ízület. Csodálkozom hogy a tenyésztési láz még nem különítette el dobiban is a munkavonalt.

Köszönöm az értelmes válaszokat!

2014. jan. 20. 16:35
 28/31 anonim ***** válasza:
csak az elvetemültebbek dolgoznak dobermannal, a képzése sokkal időigényesebb, és nagyobb türelmet igényel. Közel sem olyan alázatos fajta mint a juhászkutyák.
2014. jan. 20. 16:59
 29/31 A kérdező kommentje:

Akkor úgy tűnik, elvetemültebb vagyok. Egyébként nagyon-nagyon kapott kutyus, útközben kiderült, hogy az apja valamilyen német kennelből van, az anyja meg Pest környékéről. Majd meglátjuk mennyire sikerül, végülis szeretni már így is nagyon tudjuk és jobb neki is így, mintha kitudja hova került volna. A nj-hoz elolvastam rengeteg kutyanevelési könyvet, de a mai napig megpróbál néha kikezdeni velem (bár ez sztem normális). Majd meglátjuk mi lesz, a póráztól még mindig rettenetesen fél.

Abban esetleg tudnátok segíteni, hogy szoktassam hozzá? (próbáltam már a legfrankóbb kajákkal /disznósajt, virsli, főtthús, malacfül/ és semmi nem hat rá. Ha meglátja a pórázt ledermed. Teljesen megmerevedik és elkezd reszketni. Próbáltam őket együtt rávenni a sétára de az lett a vége, hogy teljesen megborult az összhang, a kicsi meg össze-vissza félte magát, úgy mozgott, mint egy robot...még a kezemben a kaja sem érdekelte. Valakinek van tippje? (ja és a hám sem segít)

2014. jan. 22. 17:23
 30/31 anonim ***** válasza:
amikor van időd, akkor tedd rá a pórázt, és hagyd, hogy abban közlekedjen. nem kell fogni, semmit csinélni, csak legyen rajta. Fogyelni pedig azért kell, nehogy felakadjon valaholva.
2014. jan. 22. 19:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!