Ismertek olyan kutyakiképzőt vagy kutyaiskolát Magyarországon, akik az erőszakmentes kutyanevelést tanítják?
Tehát akik nemcsak a kutya tanítása és kiképzése során kerülik a kényszer alkalmazását, hanem abban a szellemben tanítják a gazdákat, hogy a harmonikus kapcsolatot kutyáikkal úgy is kialakíthatják, hogy egyáltalán nem alkalmaznak a kutyán semmilyen fizikai kényszert (pórázrántás, megbökés, grabanc megragadása, verés) vagy pszichológiai megfélemlítést (morgás, szemmelverés, megtolás, letiltás).
Külföldön egyre többen alkalmazzák, és kíváncsi vagyok, nálunk vannak-e, akik behatóbban ismerik a módszert.
Lovak esetében van ilyen erőszakmentes képzés, de az sem NEVELÉS, hanem KÉPZÉS. Ha a csikó megharap, megrúg, akkor még Monty Roberts sem áll neki megsimogatni, hanem legalább a hangjával vagy a testével azt sugallja az állat felé, hogy rossz amit tesz/tett.
Egyébként a kutyáknál azért alkalmazza ezeket az ember (pl morgás, grabanc rázás, stb), mert a kutyák egymással is így kommunikálnak. Azzal az eltéréssel, hogy nekünk nincs 4 lábunk, farkunk és olyan agyaraink, így kénytelenek vagyunk a kezünket, hangunkat használni. Az anyakutya is így tanítja meg a kicsinek mit szabad és mit nem, a falkában a farkasok így tisztázzák egymással, hogy ki a góré, ki az alárendelt.
Tegyük hozzá, hogy én még olyat sem láttam, hogy egy kanca megfogta volna a csikója marját és úgy elcibálta volna mert olyan helyen volt pl ahol nem kéne. De a ménesben szintén harccal rendezik le a csetepatékat ha kell a felnőttek, nem kezdik el megbeszélni hogy "Te Szélvész, én, Üstökös vagyok itt az etalon, szóval csak semmi keménykedés, mert gondok lesznek, vágod?"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!