Kinek van vagy volt Aktija?
SZia! NEkem most van egy 10hetes akita kanom,és egy 3éves shetlandi juhász kanom, a családba van még egy 3éves kan fekete-cser dobermann is-és a kis akita mindegyik kannal jól elvan vagy bármelyik kutyával játszana akit az utcán meglát,ha engedném(oltásai miatt ,ég várom ,hogy kialakuljon a védettség,így családon kívüli kutyákat kerüljük).Vásárlás előtt elmentem más helyekre is szétnézni,az egyik helyen volt az akitákon kívül még egy pár írszetter és jack russel is-össze voltak engedve és jól elvoltak fajtól és nemtől függetlenül.Első kutyásnak enm való(nekem Ő a 6.az életemben)és állítom eléggé makacs a séták alatt,ha nem arra akar menni amerre én ,akkor lecövekel és nem mozdul,nagy türelem kell hozzá :) ,de imádni valóak.A Sheltie-el is jártunk suliba ,vele meg pláne,hogy a kutyákhoz,emberekhez szokjon és minimálisan a dominanciáját letörjük benne-elsőrangú házörző így örző-védő képzésre nem ajánlott külön vinni.Sok törősés-szocializáció és bármit ellehet nálukl érni viszont Ő magának való kutya,de a gazdához hűséges,labdát nem tudod neki 100x eldobni hogy visszahozza,ha valamit megun akkor csak simán odébb áll.:)
Olvashattad,hogy szuka szukával,kan kannal nem jön ki,na aktől vettük ott a 2szuka imádja egymást sosincs harc köztük.nevelés kérdése,viszont(mint nálunk is) ha együtt nőnek fel később se lesz gond ,mert falkája tagjának fogja tekinteni a többi vele élő állatot
Ezt írta akitől vettük:
"az akita domináns kutyus de nem bánt senkit ha együtt nőnek fel. Nekem a két szuka már egybe van 3napja ahogyan elválasztottam a kicsiket és nincs jele agressziónak. Viszont ha idegen jön a házhoz ugatnak de nem támadnak nagyon családbarát kutyák. Ők egy kiváló házi társ imádja a gazdáját és a gyerekeket is. Az a jó a fajtába hogy nincsennek semmi betegségre való okai mint más fajtáknál. Szivós erős kiskutyák birják a hideget meleget nagyon jó kutyus én imádom őket."
Ennyi lenne röviden.Kezdettől fogva nevelni,szocializálni kell! Következetesség fontos és sok türelem a makacssága miatt! Önfejű az enyém ,ha nem arra akar menni amerre én lecövekel és semerre nem megy.
Kérdés van még írj!
Szia!
Nekem közel 20 év alatt a mostani a 6. Akitám! :) (igaz ebből 2 kölyök volt és csak 10 hetes korukig voltak Nálunk). Rengeteg fajta kutyánk volt már. Jelenleg egy 5 éves fiú kutyám van.
Ha össze akarom hasonlítani az eddigi kutyákat, köztük az Akitákat, akkor nyilván mindegyiknek meg volt a maga egyénisége.
Ugyanakkor az Akitának (mint fajtának) abszolút megvannak a sajátosságai. Domináns kutyák! Ez tény. Viszont szuka és a kan közötti különbségek is észrevehetők. A szukák általában csendesebbek. (A fajta magában hordozza az intelligenciát, ezek a kutyák nagyon értelmesek. Arra reagálnak igazán, ami valóban lényeges és csak ha őket az érdekelni fogja. pl: "...nem tudod neki 100x eldobni hogy visszahozza" . Ennek az oka pontosan az iménti mondat! :) )
A szukák általában csak az igazán fontos jelenségre tudnak reagálni morgással, ugatással. (Egyik lány kutyánknak kb 2x hallottuk a hangját 4 év alatt; a másik lány kutyánk is nagyon ritkán ugatott, bár Ő az előzőnek a kölyke volt, lehet ez családi vonás volt Náluk! :) ) Bár általában ez tényleg jellemzője a szukáknak. A kanok viszont hangosabbak tudnak lenni, persze ők is csak a fajtához képest. Fölöslegesen ők tényleg nem ugatnak! Jobban megtűrnek más állatokat, a szukák féltékenyebbek. Tapasztalatom, hogy a szukák ugranak a kisebb gyerekekre, azokra akik a kutyák szemmagasságát érik el, mivel az akitának az könnyű (játék) préda. A kanok ezzel annyira nem foglalkoznak. Ők más állatokkal dominánsak!
Az iménti tulajdonságokat, reakciókat persze felnőtt, 2-3 éves kutyákról képzeld el. Nagyon fontos szocializálni! Ha egy kutya (fajtától függetlenül) olyan környezetben, családban nő fel, ahol pl vannak kisebb gyerekek, akkor annak a kutyának nem lesz idegen a helyzet, és (bár sajnos kivétel mindig van) biztos hogy NEM fogja letámadni sem a szuka sem a kan akita, hogyha a megfelelő neveltetést kapja!! De tény ami tény, Én ezeket tapasztaltam a kutyáimról! (Konkrét probléma nem volt ezzel, de észrevehető volt a reakciójuk kerítésen belül is)
Amit nagyon érdemes ezekkel a kutyákkal végrehajtani, az az időben elkezdett, megfelelő neveltetés! Hihetetlen bundás, cukorfalatok tudnak lenni kis és felnőtt korukban is! De mind a kutya mind a gazdája érdekében, elég hasznos, ha nem hat meg a kutya cuki pofája(rejtett makacssága) és elkezded nevelni kölyökként! Nem kutyaovi, nem kutyasuli, NEVELÉS, amit a gazdája csinál!! Az Akita nagyon tanulékony! Ül, fekszik, marad.... 1 hét és már profi benne!! Nem zavarodik össze, ha egyszerre tanítod! Az igazán nagy kihívás a makacssága leküzdése, ami türelemmel jár! Nem az a kérdés, hogy Te mit akarsz, hanem hogy Ő mikor választ Téged gazdává! Ez a folyamat nem rövid! Türelem. De felgyorsíthatod folyamatos neveléssel, törődéssel. Sétálásra ajánlott a tükörmódszer, már kiskorától!
Az Akiták nem híresek arról, hogy megnyalják akárkinek a kezét. Van, hogy 2 év után nyalja meg a kezedet, ezzel is jelezve a tisztelet feléd!
Ami még rögtön eszembe jut Velük kapcsolatban, az a nemes, tekintélyes viselkedés, higgadt, megfontolt cselekedetek, és az intelligens jellemük! Egyszóval: Ha türelmes vagy, lelkesen tanítod őt/őket, falkavezérré/gazdává válsz a szemében, akkor csakis pozitív csalódásod lesz az Akitákkal kapcsolatban! Ebben biztos lehetsz!! :)
/És igen, imádok sok kutyafajtát, de BIZTOS, hogy lesz még Akitám! A kutyák arisztokratái! És tényleg! :D /
Ha akarsz Akitát, akkor mindenféleképpen ezt olvasd el! Hasznos! ;)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!