Hol lehet a gond?
A problémám elég összetett. Egyrészt, a kutyám egyáltalán nem kötődik hozzám (máshoz sem). Túl vagyunk 4 kötődési tréningen, eljutottunk egy bizonyos szintre, de nem az igazi. Az egész életünk szabályokból áll, nyilván folyton azon van, hogy felülírja őket, de nem érzem, hogy alulmaradnék vele szemben (viszont valószínűleg ő úgy érzi).A behívás nem megy, egyedül nem marad meg otthon, hisztizik, kapar, rombol. Ez mind arra utal, hogy a vezérséggel vannak gondok. De fogalmam sincs mit tehetnék még?! Tényleg mindent becsülettel csinálok, nem szoktam ezen parázni, simán rászólok ha pofátlan, ha kis önálló akciókba kezd és szépen leáll (aztán 2 percmúlva újra bepróbálkozik). Sokat tanulunk, a kajáért megdolgozik, olyankor el is tudom engedni. De ha csak sétálgatunk, ahhoz nyomkövető póráz kell. Egyszerűen nem tudom mit csinálhatnék még. 99%-ban így is az én akaratom teljesül. Azért nem értem, mert mások fele ennyire nem nevelik meg a kutyájukat és mégsincsenek ilyen problémáik. Nálunk meg néha elmúlik, de aztán újra előjön.
Ja azt tudni kell hozzá, hogy egy másfél éves beagle szuka kutyáról van szó, 7 hónaposan került hozzánk. Tehát a kérdésem, hogy a mi a fittyfenét kellene még csinálnom, hogy elfogadja a helyét??? És hogyan tehetem jobbá a kötődést?
A beagle különösen nehéz eset.
Szerintem "egyszerűen" az a gond, hogy nincsenek a kutya energiái levezetve, az ösztönei kiélve. Tanulhatnátok nyomkövetést, emberkeresést (mantrailing asszem), ezek nagyon testhez állóak. Játszatok falat megkeresős játékokat. Mozgasd le rendszeresen.
Ezek megvannak?
Igen, ha a kutya "nem működik" az néha csak a gazda érzései miatt van...A szülők érzéseire is rá van hangolódva a gyerek, a kutya meg ráadásul érzékeli a szívritmusodat, a levegővételedet, a testszag változását is, ő talán még pontosabb képet kap az érzelmi állapotodról. Nem véletlenül támad ki a feszült gazda kutyája, mert érzi a gazda reakcióját.
Nekünk is voltak a felevéssel problémáink, most is vannak csak másfajták, pedig nem domináns. Nekem vannak gondjaim a kontrollal, meg autoritással, elkezdtem velük foglalkozni, most ott tartunk, hogy nem engedi el a falatot, de odahozza, és hagyja, hogy kivegyem a szájából.
Idegesen se lehet kutyát nevelni, ha a kutya érzi rajtad, hogy dühös vagy, a közeledbe se fog jönni, mert nem éri meg neki, ezt is rengetegszer tapasztaltam.
Én első körben megvizsgálnám az érzéseimet, vagy Cesar Milanosan az "energiákat", amiket sugárzok a kutya felé. Dühből szólsz rá? Mit érzel ha nem engedelmeskedik? Te hogy vagy a kötődéssel az életedben? Könnyen kötődsz vagy nehezen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!