SOS! Nagyon meg ijedtem mert a yorkimnak észrevettem hogy az alsó fogsorán az elöl lévő 3 foga elvan választódva a fog ínye a fogától és az a 3 fog mozog és mintha elsorvadnának?
pár nappal ezelőtt voltam a kötelező éves oltásával az állatorvosnál és megnézte a fogait amire azt mondta hogy még nem olyan rossz állapotban van de már lassan ideje lenne egy újabb fogkőleszedéshez(tavaly volt már leszedve a fogköve).
én ezután néztem meg a fogait és láttam mi is a helyzet.
Persze holnap elviszem állatorvoshoz de addig is nem tudok aludni amíg nem tudom meg mégis mit lehet vele csinálni.
utána olvastam és nyílván fogínysorvadása van de szeretném tudni hogy azon kívül hogy leszedik a fogkövét és kihúzzák a fogát lessz e még valami ?
kezelik az ínyét valahogy vagy tudnak műfogat betenni neki ?
Az ínyét kezelhetik valami vegyszerrel, ha kihúzzák neki a fogát, ha nem. Ha nem húzzák ki, akkor valami gyógyszeres dologgal, ami elősegíti a gyógyulást, ha kihúzzák a fogat, akkor pedig olyannal, ami elősegíti a gyógyulást és megelőzi az elfertőződést. De az íny majd magától bezárul.
Műfogat elvileg be lehetne tenni, de főleg kisebb kutyáknál ez azért elég bajos és drága is lenne és igazából nincs is rá szükség, meglesz az első fogai nélkül. A hátsó rágófogak sokkal fontosabbak, de még azok nélkül is el tud lenni ha puhábbakat, pépesebbeket eszik. Pl. konzerv kajákat simán vagy vagdalt, darált húst. Deaz első metsző fogra nagy szüksége nincs.
Miért tennének be műfogat? Anyukám törpe pincsere 16 évesen jutott el orvoshoz, jópárat kihúztak neki, a száraz tápot még ropogtatta, de pépeset, beáztatott tápot mindig is fog tudni enni. Tudtommal nem szokás pótolni a fogazatot.
Sippara: az én kutyám kb. egy éves, mentett, de már kellett neki fogkövet szedni (vagyis hogy "kellett-e", azt nem tudom, de volt neki és inkább leszedettem). Pedig kizárólag jófajta száraztápot és jutalomfalatot (kolbász, sajt, stb) eszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!