Hogyan taníthatom meg neki, hogy ha rámásznak, védje meg magát?
A rámászás nem föltétlenül párzás céllal történik, pláne, ha még nem is tüzel.
A kutyák ezzel a dominanciájukat fejezik ki!
Márpedig az el kell dönteniük, hogy melyikük a dominánsabb fél, ez így működik egy egészséges találkozáskor, ezzel nincs semmi baj.
Ha viszont arra kezded nevelni, hogy gyengébb lévén (nem testileg gyengébb!!!) kezdje el megvédeni magát, tehát szegüljön szembe egy dominánsabb kutyával , akkor igen kellemetlen élményekben lehet része, mert ha nem vagy ott, úgy szét fogják kapni, mint foxi a lábtörlőt!
Ami a lényeg:
Az ismerkedésnek irányítottnak kell lenni, tehát jele kéne hogy legyél.
Ha bármilyen túlzó magatartást látsz, (1-nél többször felugrik rá bármilyen nemű kutya) akkor azt a kutyát le kell állítani, fegyelmezni kell. NEKED, ÉS NEM A KUTYÁDNAK! Vagy leginkább a másik kutya gazdájának, ha ért hozzá minimálisan.
A dominanciát ugyanis el kell dönteni, de azt testbeszéddel, erőszakos ráugrálások nélkül is el lehet dönteni.
A helyzetet és a történéseket viszont az embernek kell irányítani, hogy meddig mehetnek el!
Ettől vagy te a falkavezér!
Ha ezt a döntést a kutyád kezébe adod, azzal annyit mondasz neki:
kergess el minden kutyát, amelyik domináns veled szemben, én ehhez gyenge vagyok, döntsd el te kivel akarsz ismerkedni, én majd követlek téged!
A helyes hozzáállás viszont az, hogy :
Gyere, bemutatlak egy kutyának, majd eldöntitek melyikőtök a dominánsabb fél, de ne félj, nincs mitől tartanod, én vagyok a gazdád, nem érhet baj, megmutatom hogyan viselkedj egy dominánsabb kutyával szemben, és majd annak is megmutatom, hol a határ.
Ez a te dolgod, ne hárítsd a kutyádra, az nagyon gyenge dolog, és tekintély romboló lenne a szemében!
"majd lerúgtam az enyémről. Most akkor, ilyen esetben mit lehet tenni?"
Ennyit lehet tenni, lerúgod róla.
Akkor is veszélyes a kutyádat arra nevelni, hogy ne hódoljon be egy dominánsabb kutyának!
A kutyáknál teljesen természetes hogy van rangsor, még mindig jobb lejjebb lenni, mint az állatorvoshoz szaladni, hogy kanalazza össze.
Nekem bullterrierem van.Francia bulldogok meg hasonló izék kekeckedtek vele folyton kiskorában.Felnőtt francia bulldog kan kapta el a torkát minden ok nélkül a kölyök szukának,ami ugye kutyáéknál nem épp természetes.Csak azt tudod csinálni,hogy lerúgod a kutyádról.
Egyébként az én szukám is 5-6 hónapos kora között lett ivartalanítva és köszöni,semmi baja.Sok orvos épp azt javasolja,hogy első tüzelés előtt történjen meg a műtét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!