5 éves Yorkink most lett először vemhes. Kb.45 napos terhes és nem akar szinte semmit megenni. Mi lehet vele?
Nagyon sok mindennel próbálkoztam, többféle konzerv, többféle táp. Egy-két falatot fogad el. Egyedül a jutalom falatokat Pl. Kolbászkák eszi meg de abból többet is enne de abba nincs tápanyag. Nagyon aggódom érte. Múlt héten ultrahangon megnézték 3-4 kölyke lesz. Ilyenkor többet kellene ennie. Félek hogy legyengül. Mi lehet vele?
Az állatorvosnál annyit mondtak, próbálkozzak több mindennel. De én már nem tudom mivel próbálkozzak.?
Mondjátok már meg nekem, miért mindig azokkal van a gond, akik gyerekként kezelnek egy kutyát? :D Bocs az offért, de ezen az összefüggésen nem tudok elsiklani.
Amúgy a tanácsom, amennyiben TÉNYLEG SZERETED a kutyát, elviszed és ivartalaníttatod még ezen a héten. Hogy miért? Mert hozzá nem értő révén a kutya könnyen belehalhat a szülésbe. Ha nem értünk állatvédőkért (akik szívnánk, mert megint x kutya kerülne a menhelyekre) a saját kutyádért tedd meg legalább, 5 évesen (főleg hogy kistestű yorki) nagy a veszélye annak hogy nem éli túl, vagy betegen születnek a kiskutyák! Neki nem fontos az ellés, nem éli át az anyaság örömeit, hidd el! Így sokkal több veszélynek és betegségnek teszed ki szegényt!
Kedves Kriszti!
Most leírok egy esetet ami nem egészen egy hónapja történt az ismeretségi körömben, kérlek olvasd el:
A szuka yorki talán 5 éves lehet, aranyos egészen pici testű, talán 3 kg, de inkább az alatti lehet.
Mivel az én kutyám is yorki ezért egy időben megkörnyékezett a gazdája, hogy ugyan nem szeretnék-e kiskutyákat "gyártani". Szépen finoman elmondtam neki, hogy
ad 1. az én kutyám ivartalanított,
ad 2. ha nem lenne sem állok be a szaporítók sorába, mert amire ő készül az bizony szaporítás, arról nem szólva, hogy a kutyája élete is rámehet
Sokat vitte a kutyát orvoshoz, utlrahangon is többször nézegették, így derült ki, hogy 4 kölyök van. ahogy megindult a fialás azonnal vitte orvoshoz, így a kutya a rendelőben fialt 4 kölyköt és egy 5. elhalt magzatot. A kölykökből 1 vagy kettő nyitott szájpadlással született, a többi napokon belül elpusztult. Az anyakutyát vissza kellett vinni vérzés miatt, és így vették észre, hogy lepénydarab maradt benne.
Az orvosi diagnózis szerint herpesz vírussal fertőződött a szuka és ezáltal a kölykök is.
Mivel az illetővel nem talákoztam, személyesen nem beszéltem vele, az utolsó információm - 1 héttel a fialás utánról származik - akkor még küzdöttek az egyedül maradt kutyus és a szukamama életéért.
És mindezt azért, hogy legyen egy "cuki" kutya, hogy fialjon szegény szuka......
Kívánom, hogy problémamentes legyen a fialás és a kicsik is egészségesek legyenek és csak csöndben reménykedem, hogy mindnek lesz gazdája, de szerinted megéri kockáztatni a szeretett állat elvesztését hogy durván fogalmazva "összeteszek két egyformát"?
Még nem vagy szaporító, mert nem ellett meg a szukád. Amint ez megtörténik, az leszel.
Minden olyan embert aki tk, szűrések, tenyészszemle és tenyésztési cél nélkül hoz le egy almot, szaporítónak nevezünk. Miért nem lett hamarabb ivartalanítva? Nem baj, ha úgyis tavaszra volt lebeszélve (milyen érdekes...) akkor előre is lehet hozni mondjuk most péntekre!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!