SOS! Csivava kérdés! Hogy lehetne rászoktatni?
A csivava is kutya, a szoktatás semmiben sem különbözik nagyobb társaitól.
Rendszeres időben kell őt sétáltatni, vagy ha kertes házban laktok, akkor kiengedni. Ha ehhez hozzászokott, akkor megdicsérni ha kint elvégezte a dolgát, és megszidni ha benn a lakásban piszkit. Egy idő után megtanulja, és saját magától ki fog kéredzkedni ha dolga van.
Kutyát NEM szidunk meg ha a lakásban piszkít, hanem szó nélkül összeszedjük, mivel ő sem poénból pisil be.
Rendszeresen le kell vinni sétálni, evés-alvás-ivás-játék stb. után, de ezt egy párszor már elmondtuk. Neki sem természetes a saját élőhelyére piszkítani.
A jelzést meg neked kell észrevenned.
SOHA nem szidjuk meg. Ez alap. Méghozzá azért, mert ha megszidod (belenyomod az orrát, elzavarod, stb.) akkor azt tanulja meg hogy a cuccot el kell tüntetni. Ez megmutatkozhat abban hogy megeszi, illetve abban is hogy elbújik, és legközelebb úgy fog becsinálni esetleg az ágy mögé/alá és majd csak a szagot veszed észre mikor két napja rohad a kaki, de fogalmad sincs hol van.
Ha rendszeresen leviszik egy idő után tudni fogja mit kell csinálni, mert mint mondtam neki sem természetes a saját helyére üríteni.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Nemrég kaptam a kutyust. Sosem bántottam és soha nem is fogom!!! Számomra hasznos tanácsokat kaptam, alkalmazni is fogom a bántalmazáson és a kiabáláson kívül! Nem lennék rá képes, mert nagyon szeretem és nem egy holmi tárgynak vagy "hobbinak" tekintem. Számomra sok boldogságot jelent, mert egyrészt a páromtól kaptam, másrészt pedig hihetetlenül sok boldogságomat tölti be, például azáltal, hogy mondhatnám: "vele élek"! :) Ő az "élettársam"! :) Mivel sajnos munka miatt a párom nagyon sokat távol van tőlem.
Életemben először vagyok felelős egy kutyáért. Sosem tartottam. Családi kertes házban élünk. Így szerencsére ki tudom engedni. Csak azt nem tudom, mennyi időre szabad ilyen hidegben. Tényleg az első kutyám, és úgy hallottam, eléggé kényes is az igényei. Ami épp abszolút nem gond, csak jó, ha tisztában leszek vele. :) Mert nagyon fontos a kutyus számomra, hogy jó helye legyen nálam! :)
Szóval megpróbálkozom azzal, hogy játék, evés, ivás után kihordom. Remélem, sikerrel járok majd. És tényleg nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek! :) Sokat jelent!!! :) Majdcsak beletanulok én a kutyustartásba! :)))
Örülök, hogy felelősségteljes gazdává szeretnél válni, hidd el senki sem született kutyaidomárnak, de mint mindenbe, ebbe is hamar bele lehet tanulni!
Ami fontos, hogy a csivava is ugyanolyan kutya mint a többi. Szüksége van a sétára, arra hogy más kutyákkal találkozzon és játszhasson. Kérlek vidd el minden nap legalább 1X 1-2 órára sétálni, és ne légy olyan csivitartó aki felkapja a kutyusát ha meglát egy nagyobb jószágot a közelben! Esetleg elviheted kutyaoviba is, ott neked is megtanítják hogyan lehetsz igazán jó gazdi!
Ha nagyon hideg van akkor adj rá egy meleg pulcsit vagy kabátot, és nyugodtan mehettek akár 1-2 órára is, nem lesz semmi baja!
Nyakörvvel és sima pórázzal (nem flexi!) könnyebben megtanul szépen sétálni, szerintem ezzel kezdd elsőnek, a hámmal csak húzatja magát.
Az is fontos, hogy minőségi tápot kapjon (Acana, Orijen, Brit, Josera) mert ezektől nem lesz állandó hasmenése, és túl sok széklete (mint a Pedigree, Darling, stb. tápoktól).
Sok örömet a kutyushoz! :)
NEHÉZ!!! Nagyon nehéz rászoktatni! Most az enyém is akkor csinál be, amikor beengedem a lakásba. És az enyém is azt csinálja, mint a tiéd, kedves utolsó! Kiengedem, szaladgál egy kicsit, aztán mikor már jó ideje kint vagyunk és semmi, nem tudok mást csinálni, beengedem. Na persze, hogy nekem is becsinál a lakásban. Szerintem az enyém is fázik vagy nem tudom, mert az enyémnek se megy. Csak akkor, ha sétálni viszem, de ha csak az udvarunkra engedem ki, akkor addig tartogatja, amíg be nem engedem a házba. :D
Én már nem tudtam mit kitalálni... Volt egy lábtörlő szőnyegem, amit megvettem, de sosem használtam. A folyosóra tettem, és rászoktattam a kutyusomat, hogy ha bent kell piszkolnia, akkor arra csinálja. És nekem ez bevált. Csak a hátránya viszont ennek az, hogy 2 naponta moshatom ki a szőnyeget... De arra viszont jó, hogy nem piszkítja össze-vissza az egész lakást!!! Hanem pisi/kaki (bocsánat) arra az egy helyre megy!!!
Vannak megoldások, amik beválhatnak, egyik pl a kutyapelenka... A másik pedig: vannak már olyan műanyag vagy nem tudom pontosan milyen anyagból készítik, olyasmi, mint a terrárium, csak nem 4 fala van, hanem 3, hogy a kutya bele tudjon menni az egyik oldalán elvégezni a dolgát. Ezt másképp nem tudom elmagyarázni. :) Remélem, érthető azért! És abba, ha belepisil vagy kakil (bocsánat), könnyen lehet tisztán tartani...
Én naponta többször is elhordom sétálni, olyankor könnyen elvégzi a dolgát, de ha csak itthon engedem ki az udvarra, akkor sajnos nekem is ugyanez a helyzet... Dehát ez van, szerintem ritka az a kutya, amelyik nem piszkítana be egyáltalán soha... Nekem van 3 olyan barátnőm/ismerősöm, akiknek ölebük van, és egyiknek sem sikerült teljesen szobatisztára nevelni, pedig az égegyadta világon az atyaúristennel is próbálkoztak már!!! Sajnos sikertelenül...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!