Döntésképtelen vagyok, melyik suliba menjünk?

Ujpesten laksz, hozzád a legközelebb a Rex tanoda van. Sétálj le egyszer hozzájuk, és nézd meg. A Fritz egy nagyon jó kiképző, arról nem is beszélve, ha a későbbiekben kedvet kapsz a kutyázáshoz, és komolyabban szeretnél vele foglalkozni, itt arra is lesz lehetőséged.

Mivel oviról van szó, nyugodtan megteheted, hogy mindegyiket megnézed, ami szóba jöhet, hisz még nincs kötött tanrend, nem fix a csoport, amiben dolgoznak.
Egyébként én most hétvégén voltam a népszigeten, de méret alapján vannak szétválasztva a kutyák, és szerintem csak azért, hogy az a kis yorki pl. aki a mostani foglalkozáson végig a kerítésnél kuporgott, és nem mert vegyülni, az alacsonyabb ingerkörnyezetben szokhassa meg a hangulatot, mint ami a nagyok között van. Azért egy ahol egy bullma kölyök meg egy boxer kölyök játszik rohanva, és ezt a párost ugatva üldözi egy puli kölyök, ott lehet, hogy egy 1kg-os bizonytalan kutya szocializálódás helyett összeroppanna inkább.

Én is többet megnéztem. Volt olyan, ahol már kölyökkorban megkezdik a képzést és agilitiztek is vele. (hagyományos suli). Aztán később megtudtam, hogy egy éves kora alatt nem is szabad agilitizni.
Volt olyan, ahol egyfolytában etették a kutyákat, ha akartad ha nem, ha kellett, ha nem (tükörsuli).
Ami igazán bevált, az az Alfa (Csepel). A kutyák szabadon kószálnak bekerített területen, ismerkednek, játszanak. A gazdik egy oktató körül állnak, az oktató a gazdikat oktatja. Egy kis oktatás után kutyák behívása, feladatok. Utána megint oktatás, ez így váltja egymást.
Közben van még egy pár segítő Veletek, ők választják szét a kutyákat, ha úgy látják, hogy kezdene eldurvulni a játék.
Klikkerrel ismerkedés. Az ovi ingyenes.
Én nem éreztem szájbarágósnak, de elsőkutyás vagyok, és eddig macskáim voltak, nekem minden infó hasznos volt, amit mondtak.
Én nagyon szerettem, sajnáltam, amikor kinőttünk belőle, mert a kiskutyának, nekem is élményprogram volt :)
Hát, gondolom, a többi Alfa iskolánál is így lehet ez.

Azért a kutyák habitus alapján való elkülönítése nem csak az oktatók életének megkönnyebítése :D
Vannak kutyák akik, elég durván tudnak játszani.. és ha egy 6hónapos bullmasztif(akármi lehet) elkezd durvábban játszani egy 3hónapos csivavával azért az 2másodperc alatt is csonttörést tud okozni de durvábbat is..
A kölyök kutyáknak nem igen van még testudatuk, nem képesek vigyázni egymásra, komoly sérülések lehetnek abból hogy ha egy csoport nem jól van összerakva..
De nem is kell ilyen szélsőséges példa.. vannak kifejezetten érzékeny kutyák kistetsűek pl.., berakod őket egy másik kistestű csopiba ahol nagyobb az arcuk és az érzékenyeket simán szétnyomják.. és kéthónap mulva már rettegni fognak minden kutyától, ha meg hagyod hogy felerősödjenek és csak később teszed át őket a normál csoportba, akkor lehet belőlük jól szocializált normális kutya is..

mi pl pont nem illettünk bele a tükör oviba.
Amikor még mi voltunk ovi korúak, akkor 2 csopi volt népszigetin, egy a kistestű - normál - érzékeny kutyáknak és egy a nagyobb és durvább kutyáknak.
Namármost az én kutyám terelte a kicsiket, ösztönből. Ezért átrakták a durva csopiba, ahol viszont tisztára össze volt fosódva, mivel egyébként meg nagyon érzékeny és félénk a kutya.
De pl a másik kutyánknak lehet jó lett volna a tükör sulis csoportra bontás, mert benne nem volt ez a kettősség, ő egyszerűen csak nagyon érzékeny. De ezt már sose tudjuk meg. :)

Az, hogy 1 éves kor alatt nem lehet agilityzni, nem teljesen igaz :) Ugráltatni nem szabad 1 éves kor alatt ;)
A versenyzők már a kutyát 8 hetes kortól célzottan tanítják a technikákra, fordulatokra, ismertetik az akadályokkal
Azért az érdekelne, hogy ha oviban kistestűek csak kicsikkel, nagyok csak nagyokkal vannak egy csoportban, akkor hol és mikor tanulják meg, hogyan kell viselkedni a másik méretű kutyák körében?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!