Ha mindent a gazda intéz el a kutyája helyett akkor őt hogy fogják tisztelni a többiek?
Jah csak ha nem lépsz közbe akkor igen könnyen verekedés lehet belőle..
A szabályokat én hozom... egymást csak olyan mértékben dominálhatják ahogy én megengedem.
Nem tudom, mit néznél, ha az én pit keverékem ráfogna, én meg csak nézném, és nem csinálnék semmit, mert "úgyis megoldják".
Mielőtt még valaki nekem támad, neveltem, szófogadó, de sajna a kanokat nem bírja (a lánykutyákkal jól eljátszik). És SOHA nincs póráz nélkül, mindig igyekszem kerülni a konfliktust, de ha odafut hozzá egy póráz nélküli kutya, akkor nem sok mindent tehetek.
Ez azért erősen temperamentum kérdése is, hogy így kell-e reagálni. Egy tisztán és jól kommunikáló domináns, de nem provokatív kutyát hagyok kommunikálni, és hagyom, hogy letiltsa a másikat a hülyeségeiről.
De pl. amikor a kölyök kutyám már hanyatt fekszik behúzott farokkal, nyilván kisegítem a helyzetből, mint ahogy a full domináns, provokatív, búnyós kutyámat meg állatira megdícsérem, hogy nem tépi le a pofátlan kis suttyó arcát, hanem rámnéz, segítséget kér, és hagyja, hogy megoldjam helyette.
Tudod a falkavezér/alfa/domináns egyed feladata az is, hogy eldöntse, hogy mi jelent veszélyt és mi nem, meg az is, hogy szükség esetén megvédje a falkáját.
Én közbe szoktam lépni, mert az esetek 99,9%-ában nem rangsorkérdésről van szó, hanem egy frusztrált dominánsan viselkedő kutyáról, aki hágja a többit, csak mert megteheti, és nem hagyja abba, amíg valaki rohadtul meg nem tépi. Éppen ezért az ilyenekkel inkább nem sétálunk együtt, mert más kutyájához ilyen szinten már semmi közöm.
Szegény full omega kutyám ugye hagyja, hogy hágják, mert ő olyan, azért is őt hágja a kutya, nem azt, amelyik visszaszól neki. A pitemre a kicsit tökösebbek szoktak hajtani, mert ő meg visszaszól, de ha én nem lépek közbe, és a másik nem ért a szóból, akkor negyed óra alatt annyira hisztis lesz szegény, hogy mindenkit reflexből elmar a fenekétől. Előbb-utóbb biztos rohadtul megagyalná a zaklatóját, de nem várom ki.
Azért szedem le,mert jobban jár így a domináns kutya,mintha megvárnám a bullterrierem reakcióját.Abból az lenne,hogy az ellenfél súlyosan megsérülne vagy elpusztulna.Vagy éppen ő.
A kutyám nem kötözködik,nem keresi a bajt,de azt sem tűri,hogy más kutya dominánsan viselkedjen vele.Ilyen esetben van kb.5 másodpercem a másik kutya eltávolítására.
Fel kell tudni mérni, hogy mi az a szituáció, amikor valamelyik kutya (akár a másik) védelemre szorul vagy közbelépést kíván. Én ma nem védtem be a 20 kilós kutyámat egy 2-kgs yorkietól, mert nem éreztem, hogy veszélyforrás lenne. A yorkie ideges volt és félt, csak blöffölt a "támadásával". Jó volt látni, hogy a kutyám megfelelően reagált, kétszer megpiszkálta, azután békénhagyta.
Ugyanakkor egy dobermann akart nekünkjönni a jó múltkor, ott elég gáz lett volna, ha nem lépek közbe.
A "majd egymás közt elintézik" elvet vallom addig, amíg a félős kutyát nem inzultálják túlságosan, tehát szaglásszák, esetleg szolidan játékra hívják. Nem kell simogatni, ajnározni, értse meg, tapasztalja meg, hogy semmi gáz nincs :)
Domináns kanomnak hagyom a pózolást, égbemeredő farkat, esetleg halk nemtetszést kifejező morgást...de ennél többet NEM...és ezt más GAZDÁTÓL (NEM kutyától) is elvárom!!!
Még a kutyámra mászás ELŐTT közbelépek, ha a gazdi nem figyel, ugyanis ebből TUTI BALHÉ lenne...és minden verekedést meg KELL előzni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!