Izgalom (izgatottság) okozhatott lázat?
Ma vittem szüleim kutyáját veszettség ellen oltatni. Kistestű keverék kutyáról van szó, kora pedig egy év. A doki nem oltotta be, mert lázat mért nála.(40,6) A kutya az égvilágon semmilyen tünetet nem produkál, eleven, játékos, ma reggel is bekajált, a szemei "szikráznak". Kapott lázcsillapítót, majd vissza kell vinnem az oltásért, addig természetesen figyeljük.
A kérdés az, hogy nem okozhatott lázat a fokozott igalom? Nagyon húzott a pórázon,(nincs hozzá szokva) és lihegett. Mondom még egyszer, a legkisebb jelét nem mutatja semmi betegségnek. Akkor mitől lehetett még?
Kis hőemelkedést okozhat az izgatottság, de 40,6 az már túl sok szerintem.
Ez olyan,mintha Te elmennél futni,kifáradnál, megmérnéd a lázadat, és 38,6 lenne. Az már nem egészséges.
"Ha lázat mért,volt valami oka,mert egy sima oltás előtt nem hőmérőzgetnek rutinból."
Ebben most tévedsz, mert rutinból mérte, mindig így tesz.:) Előtte még mondta is, hogy milyen szép fényes a szőre, tetszett a kutyus neki. Ez véletlenül derült ki.
Harmadik válaszoló, megnyugtattál. Szerintem valami ilyesmi történhetett, mert azóta sincs semmi nyoma betegségnek. Rohangál, éber, játszik, elevenek a szemei, és rendesen bevacsorázott. Mindenesetre érdekes.
Ezt találtam:
"- Az általános betegvizsgálathoz tartozik az ún. klinikai alapértékek, a testhőmérséklet, a pulzus, a légzésszám felvétele.
Mindhárom klinikai alapérték fiziológiásnak tekintendő emelkedése tapasztalható azután, hogy a kutya testi megerőltetésnek lett kitéve és izgalom során is. Helyes ezért, hogyha azok megállapítása azután történik, amikor a kutya már megnyugodott, a vizsgálat kezdetén kapott értékek az izgalom következtében magasabbak lehetnek az átlagosnál, még ha ennek egészségkárosodásra utaló oka nincs is."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!