Milyen következménye lehet ennek? Feljelenthetnek ezért? SOS!
Tegnap tettem fel egy kérdést, melyben leírom, hogy van egy 8 hónapos kistestű kan kutyusom, aki nemrég lett ivarérett. Teljesen kifordul magából, ha elmegyünk otthonról a párommal, akkor teljes hangerőn vonyít, sír, kb. úgy mintha valaki nyúzná. Pár napja kezdte ezt el, előtte semmi probléma nem volt, max. vakkantott egyet, aztán elment lefeküdni, játszani. A szomszéd néni megjegyezte már, hogy mostanában többször hallja a kutyát. Tudom, hogy rettentő idegesítő és zavaró, mert zeng az egész lépcsőház tőle. Sajnos csak jövőhétre kaptunk időpontot ivartalanításra, addig is próbál leszoktatni, de ugye az nem megy egyik napról a másikra. Már én sem szívesen hagyom el a lakást, mert tudom, hogy mit fog rendezni..
A kérdésem az lenne, hogy ameddig nem sikerül erről leszoktatni (nyilván, mivel ivarérett lett, nagyban szerepet játszik az is, hogy próbál ő lenni a dominánsabb, irányítani minket, de egyébként minden másban szófogadó, visszahívható), illetve nincs ivartalanítva és dominálni szeretne, addig a szomszédok mit tehetnek ha a kutya elkezd vonyítani egymagában? Feljelenthetnek? Vagy mit tehetnek a szomszédok? (Nyilván szeretném ezt elkerülni, és megértem, hogy abszolút nem elfogadható ez az állapot, csak szeretnék felkészülni és tisztában lenni ezekkel.)
Köszi a választ!
Az ugatást az ivartalanítás nem fogja megoldani, legalábbis nem valószínű.
max feljelenthetnek csendháborításért
Semmi jogalapjuk nincsen feljelenteni ugató kutya miatt. A magyar jogi szabályozás szomszédkérdésben végtelenül egyszerű, egészen addig, amíg nem a te ingatlanod területén csinál valami hülyeséget, semmi közöd hozzá.
"Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el."
Na ez a "csendháborítás" jelenlegi jogi szabályozása, bár már nem csendháborításnak hívják vagy 10 éve, hanem így: "nyugalomhoz fűződő jog", illetve annak "megzavarása".
Ellenben a fenti nem vonatkozik saját tulajdonú ingatlanodra, ami például egy társasházi lakás. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a rendőr nem megy ki olyan bejelentésre, hogy a szomszéd túl hangos.
Jelekh
Nincs ilyen már rég óta.. senkinek nincs vétó joga, a saját ingatlanodon azt tartasz amit akarsz.
43%
Akkor lenne igazad, ha a hang nem menne át a szomszédba.. de mint tudjuk átmegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!