Egyedül is megtaníthatom jól felvezetni a kutyámat kiállításon, vagy mindenképp szükség van handlerre?
a handler az abszolút professzinoális, egy felvezetés nem csak annyiból áll, hogy megy egy kört a kutya aztán beállítod, a lehető legjobb oldalát kell mutatnia a kutyának, eltakarva a gyengeségeit kiemelve az erősségeket. Pl én 10 éve vezetem fel a kutyáimat, voltam Schlossernél handling gyakorláson és meglepődtem én is, hogy mennyi mindent sorolt fel amit rosszúl csinálok :D
Plussz a handlerek mindenhol ott vannak a bírók ismerik őket, ha az ő kezükben van egy kutya akkor nagyobb eséllyel veszik észre a bírók.
Nem is beszélve arról, hogy rengeteg kiállítás van, pl az oroszok, amcsik, olaszok úgy állítanak ki, hogy egy handler 10-20 kutyával végigjárja európát és mindenhol ott van, ezt egy gazda nem mindíg teheti meg
Amerikában pl csak handlerrel lehet nevezni, ha nincs handlered nem is nevezheted a többi kutya közé hanem külön osztályban kell indúlnia a kutyának
Én is azt hittem az első kiállításomon, hogy milyen ügyes vagyok, hogy sikerült végigrángatnom a kutyát a körben. Aztán mikor a tenyésztője nekiállt sorolni, hogy mi minden hülyeséget csináltam, akkor elmentünk tanulni egy handlerhez. 3 hónapon keresztül 2 naponta tanultunk a lányommal meg a kutyával, míg végül úgy döntöttünk, hogy a lányomnak jobban megy és ő fogja felvezetni a kutyát. Azóta eltelt sok év, már én is meg tudom csinálni.
A bírók és handlerek viszonya más kérdés, vegyük azt az esetet, hogy külföldi bíró és nem ismer senkit. :)
a kiállítás nem tenyész mérő hanem egy show, ezzel kellene tisztába jönni, a shown pedig az nyer aki a legjobban el tudja adni magát ;) pl ott van amerika idei topp kutyája (drótszőrű foxi) a legszebben groomingolt foxi amit életemben láttam és a felvezetése is hibátlan...csak Isten tudja hány BIS-t nyert, közben egy tök átlagos kutya, itthon ismerek foxit akinek jobb a mozgása/anatómiája...
Aki nem érti meg, hogy ez egy szépségverseny, azt folyamatosan csalódások fogják érni... ha nem speciál bíró áll a ringben akkor valszeg az nyer akinek a legszebb a groomingja, leg professzionálisabb a felvezetése
Minden bíró valamilyen szinten a saját szubjektív megítélése szerint bírál, van aki koncepciózusan van aki kevésbé.
Nem tudom ki miért viszi a kutyái kiállításokra én pl nem a bíró véleménye miatt mert köszönöm én is pontosan látom mi a hibájuk vagy az erősségük a kutyáimnak, nincs szükségem, hogy más megmondja max van néhány tenyésztő ismerősöm akiknek kikérem a véleményét. Illetve van Európában összesen 2 db bíró akinek tényleg érdekel is a véleménye (néha ide téved 1-2 amcsi spec bíró akikhez elmegyek a világ végére is és szerencsére jól is szoktunk szerepelni náluk)
Én azért járok kiállításra, hogy a többi tenyésztő lássa a kutyát (akiket egyébként pont annyira nem fog érdekelni az eredmény mint engem) Kimegyek a legnagyobb kiállításokra/speciiál showkra ahol a legtöbb kutya és legtöbb tenyésztő van és nekik mutatom meg a kutyát. Van olyan kanom aki soha nem volt az első 3-4 nél előrébb sorolva és mégis Európa legnagyobb kenneljei fedeztetnek vele...
Rég rossz, ha a kiállításon kell megmondani valakinek a kutyája hibáit. Azt otthon sokkal előbb látni kell. Igen, ez egy show, megmutatjuk egymásnak és a világnak, milyen szép kutyáink vannak. A hibákat - elvileg - a tenyészszemlén kellene felsorolni, ha értene hozzá a bíró. Ott is csak egyszer fordult elő, hogy mondtam a bírónak, hogy végre valaki rá is nézett a kutyámra és látja az erényeit meg a hibáit is, ahogy én.
A szépségversenyen pedig a lehető legjobb formában akarjuk bemutatni a kutyákat. A Miss Hungary versenyen sem smink nélkül, melegítőben jelennek meg a lányok.
Az meg nagyon szánalmas látvány, mikor valaki szerencsétlenkedik a ringben a kutyával és még azt is elrontja rajta, ami jó lenne.
na igen... mikor a szép hosszú nyakú, jó szögellésekkel megáldott kutya álla a kezdő gazdi mellett a ringben mint egy rakás szerencsétlenség az egy elég rémséges látvány, ilyenkor van a türelmesebb bíró aki maga állítgatja be a kutyát és van amelyik csak legyint egyet és egy pillantásra méltatja...
Nekünk a tenyészszemlével nagy szerencsénk van, össz 2-en bírálhatnak a klub engedélyével tenyészszemlén és ebből egy pont olyan bíró akinek mindenki ad a véleményére és teyészszemlén nagyon alaposan kb cm-enként végigveszi a kutya hibáit és előnyeit
Még a beállítás néha el is megy. Én akkor vagyok rosszul, mikor úgy futnak a kutya mellett, mintha futnának, mert hallották, hogy azt kell, közben helyben tipegnek. Az végképp egy szörnyű látvány, a kutya sem tud rendesen futni ilyenkor.
Tudomásul kell venni, hogy ezt is meg kell tanulni, hozzá tartozik a műsorhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!