Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ausztrál juhászkutya vagy...

Ausztrál juhászkutya vagy Border collie?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Kertes házban lakunk,és ballagásomra szeretnék majd egy kutyust. Eddig border collie-t akartam, de most már az ausztrál juhásszal is szemezek. Reggel és este vinném sétálni, mozgatnám, és agility-t, meg versenyeket szeretnék vele csinálni.

Ti melyiket ajánlanátok?

2013. nov. 4. 18:35
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Nem vagyok jártas abban a 2 kutyafajtában,annyi az észrevételem,hogy lassan minden utca sarkon border rohangál,hála a buzgó szaporításnak.

Ebből kiindulva,úgy gondolom egy aussie annyiban jobb választás,hogy kevésbé felhígult a fajta állománya és nem futsz bele törzskönyves szaporítókba (mert sajnos abból is van bőven)

Egyébként jellemüket nem nagyon ismerem,de szerintem ezt már megválaszolták.

Még annyit,hogy az utcánk végén lakik egy nyugdíjas rendőr egy csodálatos border kutyája van.Törzskönyves,minőségi kutya,olyan szinten van a gazda-kutya kapcsolatuk és a nevelésük,hogy hangjelzéssel kommunikál a kutyával az öreg.Különböző hangokat ad,néha nem is hallani,a kutya pedig azonnal teszi,amit kell.

Póráz nélkül sétálnak,egyet morog az öreg,a kutya satuféket húz és bevárja,akár több száz méterről is :)

Nagyon jó példa ez a helyi kutyásoknak,mert itt sokan úgy gondolják,hogy ilyet nem lehet kutyákkal elérni.Hát tévednek..

2013. nov. 4. 20:04
 12/19 anonim ***** válasza:
borderben is vannak azért nagyon jó tenyésztők ;)
2013. nov. 4. 20:15
 13/19 anonim ***** válasza:

Szerintem az aussie jobb, viszont nagyon drága fajta, több 100 ezer ha jól tudom.

A kutya jelleme nem a nemétől függ. Lehet, hogy az egyik válaszoló ezt tapasztalta, de lehet, hogy te pont másmilyen kutyát fogsz ki. Az sem mindegy honnan nézzük, mert általában egy egészséges idegrendszerű bármilyen fajtájú kan engedékeny a szukákkal, de az nem jelenti azt, hogy amúgy az életben nem domináns.

2013. nov. 4. 21:26
 14/19 anonim ***** válasza:

igen, alap hangon az aussie 1000 euró környékén van...

Persze, az alap személyiség nem a nemtől függ de mint mondtam általánosságban az aussienál a szukák hajlamosabbak a dominanciára, ennek ellenére persze ismerek nem domináns aussie szukát és domináns kant is de ez nem jellemző

2013. nov. 4. 21:45
 15/19 anonim ***** válasza:

Nekem egy kan aussiem van, most lesz 10 hónapos.

Amit egy korábbi hozzászóló is írt, az nagyon igaz. Nehezen barátkoznak meg a többi kutyával, egyszerűen nem találják a helyüket, ezért sokszor közömbösséggel válaszolnak(mondjuk ha csak 1 kutya van, azzal nagyobb a valószínűsége, hogy játszik az enyém). Emberek közt is szelektálnak, valakit azonnal imádnak, valakiért később se lesznek oda.

Nem "hivatalos" megfigyelés, és nem lehet kategorikusan kijelenteni, de nem annyira bújósak (ezt több aussie gazdi egybehangzó véleménye volt) illetve eléggé kajások, szóval a felevés letiltása náluk nem egyszerű. Hajlamosak lehetnek a domináns viselkedésen kívül a félelmi agresszióra is (nekem pl. egy érzékenyebb kutyám van, de ugyanúgy vannak benne domináns vonások is). Sokkal nyugisabbak tudnak lenni, mint a borderek. Így is úgy is, kell a mozgás. Ugrálni imádnak, szóval mi szinte biztos fizbizni fogunk, egyelőre az ízületei miatt nem terhelem vele, de már próbálkoztunk, és nagyon ügyes. :) terelni is menni fogunk, mert elég erős az ösztöne, és ugatva terel, szóval nem egy csendes jószág, ha van mit terelnie.

Nagyon gyorsan tanulnak, és eléggé ragaszkodnak a gazdikhoz.

Én a helyedben összeszedném a két kutyafajta belső tulajdonságait, és azok alapján választanék, hogy melyikük személyisége passzol jobban a tiédhez.

Mi 150 ezerért vettünk, engedménnyel. Egy szuka eleve 1000 eurónál kezdődik, és szerintem szívesebben adnak el külföldre/tenyésztőknek, mi legalábbis hiába álltunk sorba anno.

2013. nov. 4. 21:48
 16/19 anonim ***** válasza:

igen, az aussie nem bújós jószág bár nekem az egyik szukám az :) de alapból ez ritka, viszont követik az embert, mindig mindenhova mint egy kis ragacs.

[link] itt a kennel infó alatt van egy egész jó leírás az aussieról.

Tenyész minőségű szukát senki se szívesen ad el itthonra, szuka esetén nagyobb esély van színhibás kölyköt kifogni

2013. nov. 4. 22:04
 17/19 anonim ***** válasza:

Hát én konkrétan klikkerrel kezdtem el kondícionálni, hogy tűrje, hogy ölelgetem:D Meg az ágyba is csalogatom ezerrel. Ha fáradt, akkor egész jó kis simis, bújós alkalmak szoktak lenni:) (sajnos elég ritkán jut el arra a fáradtsági szintre) Igen, ő is inkább követ.

Számomra ez az egyik legjobb fajtaleírás, bár amit belinkeltél az is nagyon összeszedett.

[link]

2013. nov. 4. 22:22
 18/19 anonim ***** válasza:
Ez alatt mit értesz, hogy szuka aussiet könnyebben adnak el az országban ha színhibás, vagy hogy gyakrabban születik színhíbás szuka??
2013. nov. 4. 22:27
 19/19 anonim ***** válasza:
Tuti border collie
2014. aug. 16. 18:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!